palma
Jj, přízemní vlhkost je vysoká, tady to stejné, stíral jsem celou cestu do práce..
Ale ve výšce je to slabota, jen nějakých 20/30%.
Ve výšce půjde vlhkost nahoru až večer a v noci, takže odpoledne a k večeru je šance na nějakou konvekci před frontou mizivá..
Samotná fronta přijde až večer a v noci a případná bouřka bude zřejmě jen ojedinělou záležitostí..
Doufejme, že to dá aspoň pár mm.
Diskuse o počasí Ve středu nás čeká výrazné ochlazení, ale potom se zase bude oteplovat
andy206
Slimáci? To je co? To tady v polopouštních Čechách vůbec nemáme.
Yurri
Tak ta rozpraskaná půda je symbolem sucha,ale ono hlavně záleží na složení půdy.Když bude s vyšším podílem jílu,tak ta s vláhou značně nabývá na objemu a naopak.Po dešti se voda v loužích vsakuje třeba celý den a následný slunečný den se hned vytvoří praskliny,jako důsledek sesychání povrchu,ale ve skutečnosti je pod touto slupkou promokřená zem do značné hloubky.Ale souhlasím,že výstižnější symbol sucha bychom hledali marně.
Tak od toho příštího úterý to vypadá na ukázkové severozápadní proudění s četnými přeháňkami, od vyšších poloh sněhovými a čerstvým větrem a teploty od 6 do 10 stupňů,pocitově by byla fakt kosa.
Vypadá to že už se to asi moc měnit nebude bohužel, třeba bude pořád oblačnost a po ránu mrznout nebude ale kdo ví.
kuba
Jo, už se na to těším, snad budou chodit v odpoledních hodinách a budou fotogenické.. ty dubnové bývají nej při tomto typu proudění... poslední dny kromě halových jevů na vysoké oblačnosti je to už trošku fádní, pohled na nebe... chtělo by to změnu. Furt jen vysoká... kdyby byla aspoň hezká..
palma
Bentonit jsem vybral jako jednu ze složek substrátu pro letošní pěstování rajčat a paprik v květináčích (Floria), je tam i zajímavá přísada tzn. aqua cell, která tu vlhkost rovnoměrně distribuuje po celé ploše.
Jinak já aplikoval teď bahno, ale ne nějakej zbytkovej sediment, ale vlastní výroby a leju to ke stávajícím cibulovinám jako beton
Inspirovali mě vědci v článku níže a pak jsem viděl opatření proti suchu v Africe ve stylu jamek na poli, ty kostky na fotce mě zaujaly, aplikuji na záhoně, na bahno jsem využil ten glykoprotein Glomalin překatrovaný z půdy + dalších asi 5 ingrediencí.
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/biolo...
TomasMost
Já jsem si tuhle půdu přivezl ze Slovácka, kde ale po každém větším dešti z toho mají krustu jako prase a musí okopávat (problém se vzdušností), mně se na tu moji písčitější bude perfektně hodit, ale za sucha je z toho kámen a za vlhka mazlavé bahno, není úplně jednoduché s tím pracovat a aplikovat na již vzrostlou zeleninu.
ludvicek
U nás od příští středy do konce výhledu budou ráno mrazíky a to se révě nebude líbyt,už má první lístečky s květenstvím,snad bude zataženo aby to nepomrzlo.
Odchlazeni po pulce dubnsa tam je a pomerne velke. Maxima i v Praze mohou byt pod +10 °C, to neni nic extremniho. Ale dost se bojim nocnich mrazu. Vse uz kvete. Teplota v 850 hPa pod -5 °C by uz mohlo znamenat snezeni.
Dnes velmi cista, jasna obloha. U Mesice je videt i nocni strana z duvodu odrazu svetla od Zeme.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.