Už od druhé poloviny ledna nás – až na kratší přestávky – provází nadprůměrně teplé počasí. A další vlna mimořádně teplého počasí přijde v následujících dnech. Po pátečním přechodu teplé fronty začne do Česka od jihozápadu proudit velmi teplý vzduch.... Více >>
No, slušná teplota je už dnes po ránu +12 je na 4.4. docela nezvyk...a ten hup dolů, ve středu, ten je taky pěknej, z +25 na +13 přes den, doufám, že na tom rozhraní alespoň i tady zaprší, docela ta probouzející se příroda saje vodu z povrchu..
Janbester Lucina Nekoukáte doufám na mapu teplot ze včerejšího večera tady na IN-počasí? Se jaksi zasekla aktualizace teplot Protože ať už koukám na Břeclavsko nebo Zlínsko teď, tak jsou teploty, dejme tomu 9-10°C
U nás při zemi +3+4, podobně jako v celém okrese, jinak kolem +6, víkend bude neskutečný, jako ale v Polabí v neděli +27 to už je fakt moc, to je blbost, v tomhle ještě zlatá Vysočina, doufám že už to tam mají pořádně zavodněno kanály a la Baťa a zalesněno a jenom nečekají se založenýma rukama.
Lerak2 Jo, toho jsem si taky všimnul.. koukám na venkovní čidlo..i jsem kouknul co bylo v noci, minimum jsem měl +8 a po půlnoci to začalo lézt nahoru.. až k těm +12.. teď mám + 12,2..a začíná pěkně svítit slunko, tady je po ránu schovaný za lesem..
Předpověď ESTOFEXu je především založena na síle větru, který bude na zminovaných bouřkách / přehánkách. Mj. bude i vysoký střih větru a slušná helicita (která je v bouřkách vždy ještě zesílená), proto se budou vyskytovat, hlavně ve středním Německu supercely, které budou směřovat k jihovýchodu (směr Plzensko - Bavorsko). Ale bouřky by měly dorazit k hranicím už v pozdních hodinách a spíše JÁ očekávám, že už budou natolik zesláblé, že se vyskytne maximálně pár desítek blesků, a nebo jen déšť - z rozpadu bouřek. Dvojka od Estofexu není myšlena tím, že budou silné až velmi silné bouřky, na to není / nebude energie.
Načasování je vynikající, ale té energie i v top čase bude málo.. Nicméně ten výrazný střih větru něco v Německu zřejmě roztoči.. Tak třeba to tu dneska na JZ vyjde na první jarní bouřku, nebo aspoň nějakou zálivku..
Myslim si, ze to zdechne presne na hranici Sumavy. Zadny vystrahy CHMI ani nema. Pro stredni Cechy opet srazkove fiasko a pred nama cervencove teploty. Vcera jsem uz musel vytahnout hadici a zalevat, hruza...
godlike Tak. kvůli předpokládaným, doznívajícím bouřkám s pár blesky, bez očekávaných nebezpečných jevů se výstraha vydávat nemusí.. Uvidíme, ale nic velkého se čekat nedá..
Ne, fakt to není fajn načasování pro nás. Většina bouřek se bude nacházet v Německu a než to sem dorazí tak bude už večer, to znamená energie už bude málo a jen pár buněk přežije hranice.
Peter Sedlák 1 Nevím jak Most, ale pro Z, Šumavu a JZ je načasování čela fronty prostě super.. 16-17h.. Ale o energii to dnes stejně tolik nebude, spíše o střihu větru, dynamické podpoře fronty a helicitě. CAPE bude dle predikcí dost nízké i v Německu..