JohnBattler
Yr.no, myslel jsem si to.
Na Ventusky ani na Wetterzentrale, kde aktualizují častěji, než na Yr.no(Ecmwf) , není od této soboty (na většině území už od pátku) u žádného z modelů stabilně teplejší počasí ani dvouciferná maxima..
Krom jediného dne, příští středy.., což je krátké vyhoupnutí teplot za TF na přední straně TN..
Mají to tak aktuálně všechny modely i místní výhled.
Ta středa z toho jako jediná hodně vyčnívá..
Jinak, místní předpověď vychází na kratší dobu hlavně z ICONU, ale přihlíží i k ECMWF..
Výhled na delší dobu dopředu je GFS..
Diskuse o počasí V novém týdnu teploty kolem 10 °C, v závěru týdne dále poklesnou
swan1
Problém Ventusky je takový, že má data po 3h a tudíž většinou netrefí přesně maximum teploty a proto často yr.no ukazuje třeba o 2°C vyšší maximum pro daný den než ukazuje Ventusky na 13h či 16h. Maximum padne často někam mezi tyto dva časy. Na týden a dál jsou data dokonce jen po 6h. Jinak si myslím že se yr.no a Ventusky celkem shodují. Ecák má jen dva výstupy denně pro veřejnost a to z 00 a 12 UTC. Je pravda, že Ventusky ukazuje častější aktualizace, ale kontroloval jsem to a synopticky nejsou mezi 00 vs 06 a 12 vs 18 prakticky žádné rozdíly. Podle mě ty 06 a 18 UTC nejsou plnhodnotné výpočty. Jo a poslední věc dodám, výhled na In-počasí se dle mého názoru Ecákem vůbec neřídí. Sleduji to pravidelně a nějaká ta větší ochlazení/oteplení vždy kopírují ICON a GFS. Takto to mám vysledované. Ale nechám se rád vyvést z omylu někým přímo z In-počasí...
Jinak aktuálně na Ventusky v úterý ve 13 h teplota 850 Hpa v celé ČR:
ICON rozmezí -2 až -4°C
GFS rozmezí -2 až +1°C
ECMWF rozmezí +1 až +7°C
Takže nevím podle mě jsou to docela velké rozdíly a může být nakonec tepleji a na řadě míst přes 10°C v úterý.
Reagoval jsem na toto..
Ecák drží stabilně teplejší počasí a příští týden opět dvouciferná maxima narozdíl od GFS+ICONu. Takže zatím není jisté zda nějaký (slabší) nadprůměr nebude pokračovat.
A teď se vám to najednou smrsklo jen na úterý..
Oproti všem modelům, které dávají jen teplou středu, tam má Ecmwf navíc v úterý pro západ a střední Čechy teploty do 10°C, ano.. Jinymi slovy tam má to krátké zhoupnutí, oteplení za TF už o den dřív..
To je ale momentálně vše..
Žádné stabilně teplejší počasí s dvoucifernými maximy v predikcích nevidím..
Jak nakonec být může nebo nemůže, to je jiná věc a samozřejmě, jak opravdu v příštím týdnu bude , na to si musíme počkat..
Ony ty predikce můžou být jiné už zítra, ale teď jsou, jaké jsou..
swan1
Ok máte pravdu stabilnější teplejší počasí to moc není. Opravuji se na: ECMWF je z modelů na počátek příštího týdne teplejší a drží nad ČR teplejší vzduch ve výšce než jiné modely.
Nicméně možná také není OK na to co je nadprůměr koukat jen optikou maximálních teplot. Spíše bych se zajímal o průměrné teploty, které pokud se to opravdu profoukne od západu budou dost nad normálem. Ke dnešní půlnoci máme v Praze průměr za listopad 9,5 °C což je pěkné říjnové číslo. Od soboty to půjde asi poměrně výrazně dolů, nejspíše kromě toho omílaného profuku v úterý/ve středu.
JohnBattler
Profouknutí tam má Icon i GFS na středu, Ecák na úterý - středu..
Ten profuk za teplou frontou tam mají a měli všichni .. Ten 1-2 dny to samozřejmě vyletí do nadprůměru, na věci to ale nic nemění...
Dalších 5 dní v tom týdnu má být teplotně v průměru nebo pod ním...
Ve finále je klidně možné, že teplý bazén od JZ se vyhoupne o něco severněji a na dýl, ale stejně tak to může dopadnout i naopak, jak píše Pavell88..
Je to daleko..
Edit:
Dalším výstupem jsou pryč jak teplý profuk, tak i následné výraznější ochlazení..
Jsou tam na celý týden cca normální listopadové teploty..
NO a mlhy stále v nedohlednu, což je super..
Kdo ví, co tam bude zítra..
krásný malý srpek na obloze a vedle něho vysoká oblačnost v kontrastu se zmrzlým vším
to zní jak creepypasta
Aidamko1
Jihlava má v mrazovce u řeky -4 a při zemi skoro -6°C, jenže městská stanice na krajském úřadě má -2°C, samozřejmě že mrazovku nemůžeme brát jako repre za celé město, spíš jen zajímavost, prostě nejnižší hodnota intervalu pro katastr města.
V MB je kolem -1,5°C, planá rajčata venku kvetou, tak jsem zvědavej, co snesou, dal jsem na ně netkanku, ta chrání právě o 1-2°C.
Tady u nás v Blatenském dolíčku -3,8°C,jasno a klidno,na den bude asi hezky,můžu pokračovat v podzimních pracích.
Zde dnes další slunečné dopoledne. Zatím tedy listopad jede ve velkém a co jsem koukal pro Prahu-Libuš je měsíční průměr jen 52h slunečního svitu a dneškem tato stanice přeleze přes 30h za prvních 9 dní listopadu což je slušné. Zde v Říčanech jsme na tom myslím ještě lépe než v Libuši, ale data nemám.
Jinak opravdu na žádné extra teplo to příští týden nevypadá. Možná budou 1-2 dny nad normálem (hlavně díky teplé noci) ale jinak vesměs normál nebo slabý podnormál a na ten další víkend to vypadá na další ochlazení. Myslím, že od soboty začíná nekonečné listopadové počasí s teplotami +/- okolo 5°C, které bude s občasnými výkyvy nahoru či dolů trvat do března. Tak snad bude letošní podzima alespoň dynamická a bude živé proudění a nikoliv inverzní poklička.
U nás se zde po dlouhé době přiblížila teplota k bodu mrazu a to 0.5°C. Aktuálně vesele opět svítí sluníčko, dnes maximum 13°C, teď už je více vysoké oblačnosti.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.