Konečně plošná zálivka pro jižní část Ústeckého kraje. Za mně spokojenost. U mně obě stanice 14,2 mm. Oblačnost se rychle protrhala, teplota zatím okolo 18°C. No a můžeme znovu na tropy
Aidamko1 Tady úplně o ničem, necelé 4 mm a finito, potřebuji 40 mm, pod ty stromy kde pěstuji to ani neprošlo a jen lehce nakapalo, musel jsem to s konví pořádně prolejt, jinak by to byla slabota, aktuálních +15 bylo na Silvestra a začíná funět, všechno špatně, já rád teplo a bouřky, včera mluvila nějaká hydroložka zrovna o Vysočině, tam kde spadlo až 80 mm jsou toky logicky převážně na nadprůměru, ale už to rychle klesá a na vymazání hydrologického sucha to samozřejmě nestačí, tvrdím totéž, tady za celou deštivou epizodu včetně dneška asi 30 mm, takže sucho tady bude za týden zpět, záleží dost kolik bude oblačnosti a větru.
Tak nový výstup GFS odsouvá tropy na neurčito, ta horka vlna západní Afriky asi nepřijde a budeme od víkendu do čtvrtku v příjemném letním vzduch mezi 25-30° Od pátku se má ochlazovat.
charlie 20 mm v Roudnici nad Labem pouze za dnešek? Všechny okolní stanice mají míň, ale není důvod Vám nevěřit... Taky se mi párkrát stalo, že tu spadlo více než v okolních stanicích, ale bylo to v bouřce.
Yor3 Je to pořád stejné. Vypadá to na vlnu veder 30-35°C v nížinách.
Jsem zvědav, jak to dnes dopadne s bouřkami, něco slabšího by ale dorazit mohlo. CAPE je dnes sice bídné, ale ostatní podmínky nebudou úplně k zahození, hlavně střih a helicita.
První dekáda srpna hodně překvapila, 100 mm jen to hvízdne a ještě prší, teplota +16 a pak to poleze až vyleze kam? Tady těch tropů moc nečekám, ostatní předpovědní služby se drží tak nějak při zemi, jen tady to dokáže vyplivnout ráno sotva letní dny a pak 33 imrvére. Stačilo by mi týden stabilně 23-27 beze srážek, jenže tohle vydrží vždycky chvílu a pak z extrému do extrému
ČHMÚ to vidí optimisticky. Max. 32°C v jeden den, ostatní dny do 31°C, postupně více bouřek a srážek obecně. Nevím jestli v tom někdo vidí něco velmi výrazného nebo brutálního, mě to ani nepřipadá. Běžné vyšší teploty typické pro léto dnešní doby.
Letos je to co se týče tropů a supertropů takové klidnější, aspoň tady na SV jsme z toho vyšli docela dobře. Rekordy do tepla nepadají, ale překvapilo mně, že padaly v pondělí chladné rekordy. Tady jsme v maximech nešli pod 15 a nějak jsem to neměl čas sledovat, jak je to o chladu tak to moc nikoho nezajímá, no prostě normální chladný výkyv v létě, ze 40 by se všichni podělali..
Yor3 Malý dotaz na odborníka, mohl by jste prosím vysvětlit meteorologické pojmy, normální letní epizoda, a pojem vedra? Rád bych se v tom konečně zorientoval, mám totiž evidentně v tomto směru nedostatek informací,.. děkuji předem za vyčerpávající odpověď..