Studené léto vypadá opravdu jinak, než to letošní.., a to i vůči aktuálnímu 30letemu průměru.
Jen krátký pohled do minulosti..
Už sem tu vícekrát omýlal 70tky a jejích ,,holínkové,, , studené července..
Tohle je Praha Libuš, 70tá léta..
Teď si to promítněte někam do středních poloh, kde ty teploty byly ještě o 3-4 °C nižší.., nedej bože do vyšších poloh.
Takhle dříve úřadoval u nás v létě Atlantik..
Denní maxima v Praze i kolem 15°C..
V Pošumaví bylo i jen cca kolem 10°C..
Tehdy byly sice nižší dlouhodobé průměry, ale i vůči nim byl tohle dost brutál..
Tyhle sinusoidy byly pro léto typické, střídání spíše jen výběžků TV a relativně teplejšího JZ nebo JV s podstatně studenějším Atlantikem, než je dnes..
Tohodle už se v 21 století dočkáme jen těžko.. Myslím, že hodně uživatelů na tomto fóru takhle studené léto ještě nikdy nezažili a pravděpodobnost, že zažijí, je opravdu malá...
Diskuse o počasí Nový týden většinou bez letních teplot a občas s deštěm
swan1
Jo ty července bych zažít nechtěl, to jsem jako hodně uživatelů nebyl ani na světě Ale pak ty srpny ve Vsetíně byly vesměs lepší jako tvé zmiňované roky 74 (5 tropických dní+8 letních) nebo 79 (jeden trop a 10 letních dní), jen léto 78 bylo celkově napendrek i s červnem.. jako stát se může všelicos, nikdy neříkej nikdy, že nazažijem, ikdyž ta pravděpodobnost v tomto století zdá se je malá, ale já mám spíš strach z opačného extrému- a to arktické dny, to bylo naposledy tady v únoru 2012 šest dní a já měl toho plné kecky. Když se podíváme do minulosti tak ty vlny byly delší a silnější a myslím, kdyby to nastalo tak nejsme dobře připravení, oni to v 85 zvládli taktak a dnes by se lidi bez energie-internetu při blackoutu na víc dní asi totálně zhroutili
swan1
Přesto lidé v mém okolí skuhraji, že letos toho tepla moc nebylo, slunce moc nesvítilo. Ze sedmdesátek by se jim zatočila hlava. Když jim tyto grafy ukážu, jak studená léta dřív byla, tak nevěří.
Poslední léto, které bylo hodně podobné, bylo léto 1996, byl jsem na vojně ve Stříbře a Velké Hleďsebi, následná zima byla hodně výživná.
Když vezmeme, že 2/3 léta za námi tak se dá brát jako cca takový průměr posledních 20-30 let, takže nemyslím si že je správné psát o tom, že léto bylo doposud na nic. Prostě nebylo extrémně horké jako jich bylo několik v posledních 10 letech, ale buďme rádi že léta typu 2015, 2018 a 2019 nejsou každým rokem. Za mě panuje spokojenost, ale chápu že lidé z Valašska apod. to vnímají jinak. Bohužel jste prostě chladné oblasti a lidé od nepaměti bydleli spíše v těch teplejších. Hustota osídlení v ČR tomu také odpovídá.
Jinak aktuální výhled chladný je o tom vůbec nepolemizuju. Modely sleduji denně a bohužel se nic nemění a ten chlad se táhne stále dál, takže musíme to asi přijmout jako fakt. Prostě se nám to nyní zacyklí SZ proudění a TN směrem na SZ/S od nás a to prostě chladno bude. Severní moře ať chceme nebo ne ani v srpnu není moc teplé. Já osobně doufám, že ještě v srpnu dorazí nějaké to oteplení a bude mi bohatě stačit do intervalu 25-30°C v maximech. Ale zatím je to takové čekání na godota a ten nepřichází. Pozitivem je samozřejmě zmírnění sucha, takže buďme rádi za to. Tady nakonec červenec zakončí asi na 2/3 normálu což je sice málo, ale zase mohla to být klidně jen 1/3 takže díky bohu za deště posledních dní.
Dle mého subjektivního názoru je letošní léto zde mírně teplejší, než je pro tuto oblast obvyklé. Od půlky června až na výjimky jsou max. denní teploty od 20 do 31 stupňů. Byla řada letních dnů a několik tropických.
Ale mladší generace vnímá léto jinak, pokud není 30+, není pro ně léto
charlie
Jo, to byl asi poslední,, ostrý,, návrat ke studeným létům v minulém století..
Já v těch 70tkách jezdil na pionýrské tábory, coby 8-10-12 letý dítě a bylo to furt v bundě, pláštěnce, a holínkách, fakt peklo
Je jasné, že se to nedá srovnávat se současností, oteplování planety je oproti době před 40-50ti léty výrazné a současná mladší generace nemá to srovnání, tu zkušenost s minulým stoletím..
Rovněž chápu, že jsou lidé, kteří mají prostě rádi vedra.
Mě ale vadí to skuhrání některých zde nad letošním ,, neobvykle chladným,, létem tváří v tvář průměrnému červnu a nadprůměrnému červenci..
Tomu chybí soudnost...
Aldy1977
Ano..
Je to tak..
Taky z generačního hlediska nemůžu srovnávat svá zažitá léta s těmi v minulém století, avšak podle vlastních preferencí jsem rozhodně pro chladnější léto s teplotním rozpětím 20-26°C (pro mě osobně je letní teplota 20°C a víc), maximálně 28°C. Je to ideální jak na práci, tak i na výlety a další fyzické aktivity; když je 30°C a víc (při dost vlhkém vzduchu stačí i 25°C), tak ze mě leje jak z toho vola a příjemné to zrovna dvakrát není. Asi ve mně zůstaly geny lidí z doby ledové nebo co
Jinak ten výhled Aladina do středy je pro nás tak srážkově štědrý, že to snad ani není v rámci přírodních zákonů možné tak uvidíme.
ryngle
Nic tu nepodsouváme.
Rozumíme tomu, že máte ráda vyšší a vysoké teploty..
Ale červen byl u vás normální a červenec nadnormální.
, jako všude jinde..
Že vám osobně vyhovují ta teplotně výrazně nadprumerná léta,ok, to je ale o vás a v žádném případě to pro letošní červen a červenec neznamená, že by objektivně byly nějak chladné.., nejsou..
Marcyn
Ne, to se jen neflákáte někde u vody a nemáte prázdniny jako mladší, to by mě nynější chladnější dekáda taky vadila, ale kdo chtěl něco venku fyzicky dělat nebo musel řídit, tak dost trpěl nemluvě o nocích, je to tudíž dost o věku, tady přispívají hodně mladí. Osobně mám 2 úkoly, omezit vliv sucha na maximum a zapracovat na kardiu, protože v poledne to byla vždy síla a to jsem celkem teplomil, bude mnohem hůř.
Červen do půlky chladný, ale pak měsíc docela hic, rajčata mají stejně 14 dní zpoždění.
Klima se neustále mění, jiné bylo ve středověkém klimatickém optimu, jiné v v malé době ledové a co je obvyklé pro tu kterou oblast je diskutabilní. Vidím co zde u nás v tomto století můžu pěstovat a co před 50 lety, jsme prostě zase jinde a jak já půjdu do důchodu, jestli se ho dožiju, tak to bude vypadat zas úplně jinak a nějací týpci na diskuzi budou řešit donekonečna jaký je průběh léta
Dnes to tady balím, půjdu se věnovat svým pracovním úkolům a vyrovnávat se se změnami v nastávajícím počasí, pak něco udělám pro rodinu a pak přírodu, jenže v poslední době to tu moc žeru a své úkoly zanedbávám, takže se loučím, zhodnotíme na konci srpna jaké to léto vlastně nakonec bylo
Ale jinak je v disuzích spousta moudra, když se to nezasekne ve smyčce čtu už léta, hlavně tady mají na in-počasí super články a dalo mi to hodně podnětů na přemýšlení
Yurri
Máte recht, ty noci se mnohdy prostě nedají - někdy kolem slunovratu, tuším, bylo období intenzivního výpeku a noci byly strašně teplé, kdy za celý týden venkovní teplota neklesla pod 17°C (měli jsme i dvě tropické za sebou). Na přespávačku pod širákem super, ale v baráku je to pak o držku, zejména ve vyšších patrech a na jižním rohu baráku, kde horko leze dovnitř přes stěny ze dvou stran i z hůry. Kdysi jsem tyto situace řešil tak, že jsem šel spát ven na balkon, ale to jsem zas vyprudil všechny komáry z okolí a pak vypadal, jako bych prodělal neštovice; člověk si nevybere, holt...
swan1
Tady polojasno, +26°C k tomu. To je prostě paráda tohle počasí. Tak akorát na koupání, grilování a užívání si letních aktivit. Zítra koukám, že by mohlo pršet, ačkoliv hlavně na SZ, JZ a JV, což je paráda. Mohlo by tu spadnout kolem 5mm, což je tak akorát. V dalších dnech nebude nijaká zima, ale mohlo by i pěkně zapršet. Zemědělci to moc neocení, ale snad se od toho dalšího týdne vyčasí. Výhled mi tam maluje 21°C - 25°C a polojasno.
Tady dnes díky hodně jasné obloze už 28,2°C; doufám, že i ten začátek srpna bude nakonec teplejší, než dávají předpovědi. Situace je ale jinak taková, že je zde stále velmi silné sucho (za poslední "deštivý" týden spadlo 5 mm) a ani nevím, zda se nyní radovat z případných větších srážek. Zelenina i ovoce (víno, ryngle, švestky) budou hodně praskat a pro přírodu je teď také lepší spíš sušší počasí. Ty deště (pokud budou) měly přijít jaksi o dost dřív.
Teplotně je léto letos naprosto ideální (i tak je mírně nadprůměrné) v porovnání s předchozími lety. Žádné dlouhé vlny teplot 35+ jako v minulých letech. Červenec u nás, kromě 3 dnů, každý 25+, co víc si přát? no jedině těch srážek nic moc. Každopádně doufám, že výhled na další dny mírně oteplí, zase 20 být nemusí
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.