Za námi je první měsíc meteorologického léta. Červen k nám přinesl teplotně normální počasí. Zatímco v severozápadní polovině území byla teplotní odchylka od průměru do +1 °C, v jihovýchodní polovině území naopak byla do -1 °C. V posledních dvou letech byly červny naopak teplotně výrazně nadprůměrné. Podobný jako ten letošní byl z pohledu teplot červen v roce 2020.... Více >>
Diskuse o počasí Červen u nás byl teplotně průměrný, normální jsou zatím i první dny července
Začátek července trávíme v Jeseníkách a počasí je takové správně horské. Pátek, sobota a neděle prehanky a nepříliš mnoho slunce. Včera již o něco lepší a dnes to vypadá konečně na slunečný den. Teplotně ideální na pěší túry tzn v údolích okolo 20°C a na hřebenech okolo 13°C. Chce to nepodceňovat volbu oblečení a mít s sebou mikinu a slabší bundu. Pocitovka při větru a zataženu vs pocitovka při slunci a bezvětří to e jako listopad vs červenec.
No o víkendu už by to mělo lézt přes 30 a pondělí úterý dokonce k 36 jestli zítra nezaprsi tak tu bude Sahara.
Pak tam mají modely mírné ochlazení na teploty kolem 25 a opět nástup vlny veder a možná ještě silnější, je to sice hodně daleko ale gfs tam má za 12 dni v Polabí 39 + si připočíst 2,3 stupňe a máme nový rekord.
O víkendu bude lehce nad 30°C, to je v pohodě na koupání.
Jenže to co se maluje na příští týden, to se teda fakt netěším.
Icon má na pondělí 35°C, na úterý i přes 35°C. Potom tam má nějakou frontu, takže silné bouřky by mohly být. Na GFS se radši nedívám, protože 40°C na další vlně už je trochu moc, to už budu naštěstí na Slovensku.
A pozor, Ecák maluje na čtvrtek taky téměř 40°C.
Vypadá to, že ideální léto skončilo a přijdou vlny extrémů Tři dny silných veder na ne-út mají všechny modely, na tom se dost shodnou; horší je, že to ochlazení není moc jisté... takový ECMWF tam má jen profuk kolem 30 s vrcholem ve čtvrtek na 39, no to děkuju pěkně
GFS tam ve 14 denním výhledu maluje hned několik útoků na 35+, snad to nebude tak horké.
Bohužel srážky nikde, to už začne být dost vážné při takových teplotách.
Jsem celkem v klidu, až ty supertropy budou za rohem tak se začnu hroutit
Zatím jsou to jen pohádky jako v zimě, kdy tam GFS pořád střílel arktické dny a bylo jich nakonec jen pár ledových.
Schválně, jestli vůbec letos bude nějaká řádná vlna veder, pokud půjde o dva tři dny možná s jedním supertropem tak se to přežít dá, jako loni, to byly u nás dva supertropy, jeden 30.6. a pak až kdysi ke konci července. Předtím nebyl tady pět let. Letos nesázím na nějaké moc tropické léto a la 2018 nebo 15, ikdyž stát se může cokoli a já bych prohrál i gatě
Snad to dopadne normálně letně
Co to je?
ICON mi na pondělí maluje 35°C a na úterý 37°C, to už je trochu moc.
Snad to tak hrozné nebude, jenže sucho se začne hooodně prohlubovat.
Doufám, že příští týden co nejdříve dorazí bouřky a ochlazení.
HaMeLeOn14
Nooo tak u vás to může dobře hicovat, mně tam ICON maluje o 5 stupňů míň a Ecák s GFS ani ten trop. Takže já můžu být asi v klidu Jinak však ste zvyklí, ne? To mně kdosi řekl jak jsme tady na Valašsku zvyklí furt na zimu imrvére Možná tu byl týpek jednou na dovče. Já dělal před lety tři měsíce v Práglu v kuse a zažít už to nechcu, fakt tam v betonu peče o dost víc teda
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.