V tomto týdnu u nás spadlo jen minimum srážek a často bylo slunečno. Nadcházející týden přinese zcela odlišné počasí. Na obloze bude hodně oblačnosti a často se přidají srážky (jak sněhové, tak dešťové). Teploty se v polovině týdne budou výrazně lišit mezi severem a jihem našeho území.... Více >>
Diskuse o počasí V novém týdnu často srážky, budou sněhové i dešťové
Ta hranice sněžení nebo deště bude na frontálním rozhraní od té středy velmi tenká..
Někde může napadnout při teplotách kolem nuly 20-30cm, o pár desítek km jižněji to bude 30mm v dešti.. Bude to napínavé..
Tady na JZ lze předpokládat spíše vydatný déšť...a napínavé to tu asi moc v tomto ohledu nebude
Ovšem řeky půjdou nejspíš hodně nahoru..
Jsem zvedavej,jak se to bude měnit, zatím jsem napočítal 103mm za srážkovou epizodu
Povodně 2023
Jakoby v Kvasinách tušili něco, že stavěli protipovodňové hráze.
palma
Mě to poslední dva dny dává soustavně sněžení pouze na čtvrtek, což Vám koukám taky. Dopo při 0°C až 1°C nějakých 5cm ve sněhu, což ujde. Pak to dává oteplení nad 10°C, aby se záhy zase ochladilo a v noci i mrzlo. Snad to bude poslední ochlazení takhle, už by to chtělo stabilnější teploty.
Pár cm břečky ve čtvrtek mě netankuje, ale srážky samozřejmě vítám v jakékoliv podobě a kdyby vyšlo z téhle epizody těch cca. 30 mm, tak by to bylo naprosto ideální, navíc s oteplením, tak se mi to líbí, když to po srážkách pak alespoň v noci zmrzne, tak to bude též výborné, pač se to hned tak nevysuší, tohle by bylo fajn zopakovat ale hlavně koncem dubna.
Tak u nás v Polabí je konečně vidět jaro a ochlazení vymizelo
Ve čtvrtek poslední vločky a jinak hezký deštík.
ludvicek
Vyhovovalo by to raději s +11, ale kdoví. No a taky by to chtělo aspoň pár dní se sluncem, což dalších 7-10 dní bude zázrak. Srážek bude hodně, což je fajn, ale zase slunce je slunce. No co jsem koukal, tak někdy po třetí dekádě se začne snižovat odezva na troposféru a PV se začne pomalu konzervovat, ale s takovouhle silou, co se čeká jeho poslední výdech nebude mít moc velký dopad.
Od VB přes Island až do Grónska je blok tlakových výší, tak to oceánský, teplý jetstream zkouší spodem a do střední Evropy ten chladnější S, SV prý v podstatě nepustí, alespoň tak to vidí teď predikce..
No, uvidíme, já myslím, že je stále celkem dost nejistota, jak a kde se to rozhraní bude ploužit, vlnit, každý výstup je dost jiný, teplotně i srážkově ..
Lítá to nahoru a dolů..
Jednou je tam za období 80-100mm, v dalším výstupu 40mm, pak zpátky 80, aktuálně opět 40mm...a teplotně nadprůměr..
Bude to zajímavé... uvidíme.
swan1
U nás to má gfs třeba že budem ležet na hraně toho rozhraní a ve čtvrtek silne sněžení a klidně kolem 10 cm ale hned by to v pátek roztalo a o víkendu přes 10 stupňů. Ono by stačilo když by na Šumavě do neděle spadlo kolem 150 mm co tam teď je + roztal ten sníh co tam je a byly by povodně
Ale ve čtvrtek to rozhraní bude hodně silné, u nás to má -1 a silne sněžení a třeba na jihu Čech až +10,ale třeba ecmf má v tu stejnou dobu +8 a rozhraní dost severneji, bude to nejisté do poslední chvíle.
kuba
GFS tam ty srážky má strašně napálený, mě sem dává přes 90mm..Icon jen polovinu, 45mm..
Ono na Šumavě moc sněhu není, GFS ty úhrny myslím nevyjdou..
I tak se může objevit na JZ 1., ojediněle i 2. SPA..
Ale to by žádné škody nikde moc nenadělalo., budou prostě plná koryta a místy se to vyleje trochu do louky, do pole, toť vše.
Běžná jarní velká voda..
100mm srážek na hřebenech Šumavy rozložených v 5 dnech není až taková divočina, to stihne odtékat..
Ale spíš to bude méně, třeba takový Ecák už to osekal hodně, i ostatní, snad krom GFS, ubírají..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.