Diskuse o počasí V novém týdnu i letní teploty, postupně se ale přidají přeháňky
Tady je předpověď pohybu pozůstatků hurikánu Danielle od amerického NHC
https://www.nhc.noaa.gov/graphics_at5.shtml?start#....
Tady na SZ v Mostě zatím relativně teplé a suché počasí, tento týden. 3x byl letní den, a to pondělí, úterý a dneska v neděli. Max T 26,7°C, nejnižší maximum v pátek, 21,4°C. Nejnižší T v sobotu ráno, 10,8°C. Průměr maximálních teplot je 24,01°C. Co schází, jsou samozřejmě srážky
Dnes v září první letní den +26 a to jsem měl strach, že tu žádný nebude. Výhled teď vypadá dobře, srážky i celkem teplo, minima by neměla jít pod 10 tak snad se to udrží.
Ještě zítra letní den, v Čechách je teď už leckde chladněji, tak ať vydrží teplo na východě co nejdél, teplu se tu moc nechtělo
Yurri
Seděli jsme dneska před sklepem, u burčáku, všichni si to pochvalovali, že by takhle mohlo být až do listopadu. Je nám jasné, že Šumava potřebuje vodu, Krkonoše sníh, bruslaři zamrzlý rybníky atd., ale prostě sedět jen tak v tričku v září v půl deváté večer, to je prostě příjemný. Aktuálně 23°C.
ludvicek
Naprosto souhlasím s vašimi poznatky, u nás to kleslo dokonce na 21 a sprchlo na prach, snažil jsem se přemluvit svoji fyzickou schránku, která měla problém s vlhkostí 85 %, že se mýlí a je v podstatě zima, ale jízda autem a hlavně brzký večer tuhle dichotomii vyřešil za mě
Tak venku byl včera i tady v Ostravě po delší době vyloženě krásný letní den s maximy 25,9 C. a minimem nad 12 C, překvapilo mě, že takový den je až o 4 C nad DP. Bohužel začínám pociťovat již takovou tu podzimní atmosféru viz OT.
Dnešek bude vyloženě letní. Dneska v noci mininum okolo 14 C, přes den odpolední maxima pro Ostravu skutečně hodně nadprůměrná až nad 27 C, což zde nebývá v září každý rok. A navíc ve vlhkém vzduchu, takže během odpoledne a večera se zde očekávají vcelku slušné bouřky. Úhrn by mohl být někde i nad 30 mm srážek, tak se uvidí. V dalších dnech ochlazování. Pátek ještě teplý, ráno 15 C, odpoledne 21 C, ale o víkendu spadneme už pod 20 C a navíc bude dost oblačnosti a srážek, takže především při přeháňkách už může teplota spadnout klidně i ve dne až k 16 C. V dalším týdnu by se po deštích mělo
vrátit ještě i letní počasí s maximy nad 25 C a slunečným rázem počasí. Teď už OT:
Pro shrnutí je pro mě především podzim dost smutné roční období. Prudce klesající křivka teplot, zkracování dne, kdy především tady na východě postupně během odpoledne mizí sluneční svit v nějaké rozumné intenzitě a nemožnost sledovat zajímavé jevy v počasí. Začíná takové období temna, které v případě lepší zimy končí v prosinci a v případě špatné zimy klidně až na začátku dubna. Naštěstí v posledních letech ten pád teplot nebývá tak krutý a často se vracejí periody se Sluncem a příjemnými odpoledními teplotami, ale bohužel stejně se světlo a teplo postupně začne přesouvat do brzkých odpoledních hodin a ve 4 odpoledne už bude Slunce intenzitou na úrovni zimních dnů. A to se bavím o období už za měsíc.
PS: snad nevadí, že jsem napsal takový trochu posteskující dlouhý příspěvek, ale když jsem včera cítil, jak je likvidován pocit krásného letního den tím, že v podvečer a večer Slunce svítí jak lucernička a následné velmi rychlé setmění už okolo 19. hodiny, tak mě to trochu rozsmutnělo. A myslím, že spoustu z nás to bude cítit po létě podobně. Září jako takové je ještě ideální na výlety na hrady, zámky, hory, ale ten pocit prudce zkracujícího dne je postupně znát víc a víc.
Danielle udělá v Atlantiku otočku a zamíří k portugalsko-španělskému pobřeží, kde by se měla usadit. Třeba nějak zamává i s počasím u nás (třeba fouknutím horkého vzduchu do střední Evropy)
https://www.nhc.noaa.gov/graphics_at5.shtml?start#...
Tak dnešní maximum je zatím 27 C, což zde patří již mezi ty opravdu velmi teplé dny okolo 10. září. Navíc maximum ještě stoupne a může se přiblížit i rekordním maximům pro 8. 9. Rekordní maximum je na úrovni 29 C a i ráno bylo krásných 14 C. Takže opravdu čistě letní den s průměrnou teplotou čistě červencovou okolo 20 až 21 C. Dnešek bude o více než 6 C nad DP. A jako takovou tečkou za tímhle letním dnem budou bouřky. Již nyní je patrná významná konvektivní oblačnost a venku je cítit pocit dusna. V dalších dnech potom ochlazení a příchod 1. opravdu podzimního počasí s teplotou ve výšce tady na východě i okolo 4 až 5 C po dobu více než 3 dní. Navíc se zdá, že se ochlazení protáhne až do úterý a potom další výstřel velmi teplého vzduchu, je zde potenciál na teplotní rekordy, vzduch může dosahovat až kolem 18 C ve výšce. Ve vrcholném létě by bylo 33 C, teď v září je na takový extrém potřeba zdržení tohoto horkého vzduchu a to nevypadá, takže bych očekával maxima někde okolo 30 - 31 C v Čechách, kde nebude tak prochlazený po předešlém ochlazení jako tady na východě. Zde vidím maxima tak kolem 27 C, 28 C příští čtvrtek.
Tomáš J.
To máte parádní teploty, tady dnes max. 23 a už jsme pod 20kou a trochu crcá, celý nejbližší týden se to má motat jen kolem 20, doufám, že tady ta předpověď trochu podhodnocuje maxima a bude aspoň kolem těch 23 díky Danielle. Podzim se mi líbí, nejvíc září, žádná extra vedra, sklizeň všeho možného, i večer bývá někdy teplo, ale i na sport a pohyb už je to mnohem lepší než srpen, vše ještě vesměs zelené, setmění holt řeší čelovka.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.