Diskuse o počasí V novém týdnu se výrazně ochladí, vrátí se i sněžení
Kokos342
přesně.
Něco se teď vytvořilo v Německu.
Pěkná oranžová zničehonic v Jičíně
ludvicek
Ano, záleží, co nám sem outvary nalifrují (pamatuji si, že než to v tom březnu 2013 začlo, na Wetteronline tenkrát psali o velikánském rezervoáru studeného vzduchu "über Nordeuropa befindet sich ein beeindruckendes Kaltluftreservoir")
Ten rekordní víkend 23-24.3. jsem tehdy byl v Žabinách na exkurzi v ČHMOu, byla zima a do toho ještě jedovatý vítr. A to jsme byli teprve v polovině té mrazírny...
No, vrátí se nejen sněžení, ale i sahara.., že by zase růžové sněžení?..https://www.severe-weather.eu/global-weather/sahar...
No, mě to přijde,že v té přetlačované je to S proudění vcelku pěkně bloknuté, zatímco srážkově významná TN od JJZ vcelku svižně postupuje k SSV..
Tohle bude nejistota do posledních chvil, jak už to u rozhraní vzduchových hmot bývá, ale myslím, že je šance, že se to dostane od J hlouběji do stř Evropy, než jsou aktuální očekávání..
swan1
GFS teď celkem přidal na srážkách od zítra do soboty a hlavně vysunul víc k severu tu níži od jihu takže by napadl sníh i v nížinách, myslím si že z toho klidně ještě může být v pátek nebo v sobotu kalamita
Je to hrozně těžké předpovědět i pár hodin dopředu, do Jeseníků to dává dokonce přes půl metru
Tak nás čeká velká změna počasí. Trochu mi to připomíná jaro 1994 tuším. Po 20.březnu teplo i tady v horách a my jako děti vytáhly kola - zbytky sněhu a slunce hřálo. Aby za pár dní napadlo tak 80 cm sněhu a my ani nemohli do školy ( což nás strašně mrzelo ) a zatímco v televizi řešili Velikonoce, my s bráchou házeli lopatou od cesty ke garážy kupy mokrého sněhu a byli úpně mrtví.. Idylka
Letos by mi to tady po te zimě, nic moc sněhové, ani nevadilo. Je sucho. Ale myslím že to sucho teď v březnu nemusí být trága, aspoň podle pranostik:
"Nezapomeň nikdy na to, březnový prach, že je zlato". "Prach v březnu má zlatou cenu". Nebo: "Suchý březen, studený (chladný) duben, mokrý máj - bude v stodole ráj". Takže je naděje
Tak srážky beru v jakékoliv formě, ale ta délka trvání toho ochlazení vypadá blbě, snad se to vzpamatuje do nějakých normálních teplot odpovídajících roční době a ne ještě např. dle GFS 9.4. -6 odchylka od normálu.
Březen se nakonec vzpamatoval na normál, tady skončí asi -0,5 pod no uvidíme, doufejme, že se vzchopí i duben, loňské jaro fakt nééé
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.