palma
No, ono říkat, že v březnu nebude jen pořád teplo, ale že se tu a tam i ochladí, je asi na stejné úrovni, jako říkat, že v červenci bude sluníčko, ale někdy se i zatáhne a zaprší nebo přijde bouřka..
To nemůže nevyjít..
Nějaký smysl a relevanci by mělo spíš bavit se o tom, jaké budou jarní měsíce či celé jaro vůči těm minulým nebo vůči normálu za 30 let..
A tam je šance na studené jaro jako takové, letos spíše malá..
Pozdní zánik Vortexu studeným jarům příliš nenahrává..
Diskuse o počasí Před námi je velmi teplý a větrný týden, vítr opět způsobí škody
swan1
Jo, jo, abych to vyjádřil procentuálně, v rychlosti jsem zkouknul 10 let zpět ty březny, ochlazení, které stojí za to, přišlo 4x , čili by ta šance teoreticky byla 40%, vzhledem k predikovanému rozestavení TÚ, plus stavu vysokých hladin atmosféry, bych to osobně viděl tak na 10%...pokud hovoříme o ochlazení někam na alespoň -8 k ránu a okol nuly až+2 přes den..po dobu alespoň pěti dní až týdne...a to si to ochlazení ještě vlastně přeju...
Today2
Opravdu jste nezažil březen bez ledových dnů ? To je nějaký vtip? V posledních letech už je většina březnů bez ledových dnů. No a pokud jsou ráno třeba -4 a sněhové přeháňky s popraškem, který rychle roztaje, tak to určitě není zima, ale normální jarní ochlazení, které může být i v dubnu. Mimochodem pokud sem chcete psát rychlosti větru u vás doporučuju pořídit si stanici s anemometrem. Věřte mi, že většinou má člověk velké oči a nárazy větru dost přeceňuje.
palma
Já jsem se juknul na Brno, které tam má také pár sněhových epizodek v březnu, ale většinou s rozpadem PV, který nastal v půlce února, tak tedy nevím co očekávat letos.
Naopak když se vortex rozpadl až v březnu, tak tam nic velkého tedy nevidím jako ochlazení na duben, dokonce v roce 2017 se ochlazení v dubnu sice týkalo projevu PV, ale ten se rozpadl také v únoru, ale dlouho podržel silnou TV nad Uralem, takže jen čistě z minulosti a toho co víme, bych letos čekal teplejší březen, ale nemusím se trefit, to samozřejmě.
Aidamko1
K tomu není co dodat, zbývá to sledovat a bavit se počasím a o počasí, o tom to je, já už dřívější věštírnu odložil pod šípek u plotu.. ( kdybych zase chtěl věštit, tak fakt tu máme zase špačky..)...a vůbec bych se nezlobil za pozvolný příchod jara, bez nějakých mrazů, asi fikce.. (ten pozvolný příchod, samozřejmě)..
U nás je to pořád velmi silné, poryvy občas přes 20m/s
Tak v pondělí ráno se bude něco dít. Čekám nárazy na studené frontě kolem 90 km/h. Zřejmě půjde o poslední vítr schopný způsobit velké škody.
ota
Já psal buď ledové dny nebo sněžení nebo silnější mráz. Něco z toho. Silnější mráz v březnu považuji tak od -7°C.
swan1
Pokud něco vždy bývá, tak to i bude. To je jistota. V tomto případě jsou to zimní projevy počasí v březnu. Opravdu bývají každý rok. Březen není letní měsíc, ale navazuje na zimu. Je to zcela logické, že se zimní projevy vyskytnou.
teď už nebude problém jenom vítr, ale i povodně... na horách leží dost sněhu a pršet bude prakticky všude s vyjímkou hřebenů s kombinací větru a všeho možného to nebude hezké..
ještě teď jsou řeky kolem hranice s 1SPA
nepočítám to že je zem hodně mokrá a každý mm je znát
vypadá to že se řeky snadno dostanou nad 2st (záleží kolik mm spadne a jaké bude teplo)
Today2
Březen není letní měsíc, ale navazuje na zimu
Děkujeme za upřesnění, konečně se to natvrdo provalilo..
Nějaké ty sněhové vločky, nějaký ten ranní mrazík, jj, to je v březnu normální..
Dokonce i opravdové zimní počasí může v březnu být..Ale zrovna letos ta oceánská cirkulace a stav PV staví prohlášení typu ,,
v březnu přijde zima ,, spíše do sféry sci-fi..
swan1
Teda, mne taky docela zmátnul.., he, takže jaro je kdy vlastně, je zrušeno???.., jasný po létě začíná jaro! Nebo ne?..náhodou to je docela objev toto, Today2, je vizionář!
No, a ještě bych byl ochoten akceptovat to, že prolneme meteorologickou zimu a astronomickou, tedy že jaro pozvolna nastupuje do druhé dekády března...ale je to takové tvrzení pro tvrzení..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.