Diskuse o počasí Zimní počasí bude v nejbližších dnech pokračovat, maxima kolem bodu mrazu
Modely vypadají pro naši oblast úplně tragicky, tady by pomohl jen zázrak. Dlouho jsem neviděl takhle vysokou shodu u postupu níže napříč modely. Opět se ukazuje, ze prosinec tady zimní měsíc být neumí. Sníh byl jednou (4.12), loni o den dříve. Vydržely stejně dlouho, do večera téhož dne. Teplota v prosinci zatím neklesla pod -2, protože je neustále oblačnost, ze které nic nepadá. I v říjnu bylo chladněji. Tolik tedy trochu realistický pohled na ten “nástup zimy”. Pro statistiku a průměry dobrý, reálný “využití” zimy nula, nula nic. Obavám se, že zítřek tomu nasadí korunu. Morava má svůj několikátý letošní příděl v podstatě jistý
Nic zvláštního se konat nebude, jen v zimě napadne v ČR od 1 do 15 cm, a to je snad normální nebo ne? Také je snad běžné, že na horách a okolí spadne více než v nížinách. Nějak nerozumím steskum některých diskutujících z velkych měst a nížin... tam se přece moc sněhu nedá nikdy očekávat...
Prady
Já tam na to koukal zrovna včera kdy to končilo 23.12 a to tam byl ještě sníh a mrazy - takže můžeme být zatím úplně v klidu Několikrát se to otočí a uvidíme jak to nakonec dopadne. Osobně ale oteplení a oblevu před Vánoci nebo na Vánoce čekám - tomu se asi nelze vyhnout
Aldy1977
Zcela správně, nejsme na Sibiři, jsme v mírném pásmu, tak se smiřme, v lepším případě s mírnou zimou.. dle predikcí, které se tu uváděly před začátkem zimy, by v této zimě měly spolupůsobit faktory "zaručující" slušnou zimu, tak čekejme, zda přijde, zatím trvá 8 dní, včetně dneška, jsme na začátku..zde na Kladně neočekávám příštích pět dní žádné zimní zázraky, 2 cm na Vánoční svátky bych bral, ale zatím se to jeví jako fikce..
DeggyCZ
Novorolak
Pánové děkuji vám.
Jsem rád, že zde jsou i lidé, kteří přejí a nezávidějí jako by sníh byl nejbohatší věc na světě. Minulý rok byla na moji polohu zima strašná, horší jak v Polabí, tak mi prosím dopřejte trošku sněhu jako revanž.
Však Čechy se dočkají později, o nic nejde. Je to jen počasí. Třeba bude sněžit zítra i v Čechách.
Tady to vypadá na pořádný zásyp sněhem.
tady taky do dneška nic extra v teplotách ....dnes ale v noci jasno a v 8 ještě bylo -8 dnes slunce ...na zítra jeden model dává nějaké sněžení už od dopoledne ,druhý spíš k večeru do pátečního rána ...tak se ještě uvidí kdy a kolik,večer z 12 hodiny modely teprv asi ukážou něco definitivního
ludvicek
Tady bylo minimum -6,7°C (minulý rok bylo až v půlce ledna) a i Brno Žabovřesky mělo si myslím lehce pod -5°C, to bylo v tu sobotu si myslím, jak se po pátku vyjasnilo.
No nové výhledy na leden jsou stejné. Skandinávie se vlivem blokace bude opětovně prochlazovat a navíc opět Mb nad středomořím silně v záporu, takže nadbytek TN a s nimi propad hmot od S/SV.
Když jsme u těch minim, já měl letošní podzim a zimu jen jednou pod -3 (-3,2) jinak vše do -2,5.. takže tak, sníh před pár dny 2 cm, pokud někdo touží po sněhu, ať ho má. A tady. kdyby bylo o Vánocích alespoň pocukrováno, tak dobrý, zatím to vypadá spíše na Vánoční zemědělské činnosti... třeba, že bych ještě na Štědrý večer dosázel zbytek česneku.. měl bych paličák vánočňák..
Tady včera večer slabě sněžilo, vločky byly hodně malé, ale chvíli padaly blízko u sebe. Radar nic nezachytil. Teplota byla přesně na 0,0°C nebo dokonce +0,1°C.
Dnes ráno po dlouhé době vyjasnění, teplota klesla na -2°C. Momentálně se začíná zatahovat vysokou oblačností, teplota zdá se pořád klesá. Aktuálně -2,5°C. Předpověď teplot od modelu Aladin je hodně nepřesná, chyba je často v řádu několika °C a na obě strany, nejen do tepla. Fouká slabý východní vítr, přes den bude mírný.
ota
Takže dávám za pravdu, dnes méně oblačnosti a zima je větší.
Prady
Já tam byl naposled v neděli a do 500 m nám těch pár cm smyl déšť, ale kolem 600 m je stále bílo tak do 5 cm, na Javorové skále bude určitě víc, ale tam jsem to letos ještě nekontroloval. Jinak celkově je to na Táborsku letos zatím bída. To i v Čb už bylo víc sněhu.
Ondris
Upřímně, ono nemá smysl si ten sníh nějak závidět. Vydrží maximálně pár dní. Modely dávají od středy skutečně výrazné oteplení. Snad jedině Ecak tam drží trochu zimní počasí i dál. Takže to vypadá, že koncem příštího týdne bude sněhu mimo hory všude stejně. Ta pravá zima se solidním mrazem evidentně dorazí klasicky až po novém roce.
Jinak tady je zatím nejkrásnější den zimy dneska. Sněhu sice jen zmrzlé 2cm, ale jasno a mrazivo. Krásný den. Bohužel to vypadá, že ty dny se sluncem a mrazem zase hodně dlouho nebudou.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.