Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy během dne nízká oblačnost

Diskuse o počasí První polovina nového týdne stále letní, potom se ochladí

414
# 23.09.2021, 21:07

No tak aktuálně to u mě vypadá v příštím týdnu na mírné ochlazení na sucho ..
V podstatě všechny srážky vymazány...
Aspoň mrazy, že nebudou, snad..
Dnes ráno jsem v září poprvé škrábal námrazu z čelního skla..

126
# 23.09.2021, 21:25

swan1
U nás to v příštích 5 dnech vypadá všechno na dvacet a víc, potom od středy Bůh suď, ale klidně ať je takhle i v říjnu, loni zapadaly traktory na polích, letos by to mohlo být lepší.

414
# 23.09.2021, 21:41

ludvicek
Ta sobota-nedele vám vyjde.. vinobraní..
Mě konečně na konci září dozrály nějaký rajčata..:D
Jako to je fakt mazec..
Listy dávno zahubila plíseň.
Ježíšek letos přinese skleník, už je rozhodnuto..Bez něj to tu nepůjde..

306
# 24.09.2021, 06:49

swan1
U vás to asi fakt skleník chce, mně už začínají zrát keříčková rajčata vysázená v červnu, 2 várky kečupu ze 17 a 22 kg, rostliny měly fleky na stoncích často už v srpnu, ale ještě pořád plodí, podle mě pomohl postřik a změněná půda, loni jsem se nestaral a za 14 dní bylo vše kaput, teď ještě kvetou, spíš mám problém s nízkými opěrami, 2 metry nad zemí je málo, bez vysoké nadzemní konstrukce se to láme, dosáhnu vejš než 2,5 metru.

70
# 24.09.2021, 07:02

Yurri
Když už jste u těch rajčat, nezkoušel jste pěstování tak jako v Itálii? Nevím jako jestli se to tak u nás může nebo proč to oni tak pěstují,že je nechávají volně růst, tzn. žádné podpěry nic prostě leží na zahradě, na poli

126
# 24.09.2021, 07:22

swan1
Přiznám se, že Vaše rajčata jsem už někdy v srpnu v duchu odepsal, takže teď jen zírám.:)

A ještě mně prozraďte, jaké jste měl brambory pod tou obří natí?:D

Jinak moje rajčata, co jsou někde trochu ve stínu nebo vedle jiné vegetace, tak ty jsou kaput, ale ty co stojí na volném prostranství a přímém slunci, tak ty ještě kvetou. Myslel jsem si, že srpen bude jejich konec, ale Semo odvádí při šlechtění dobrou práci.

414
# 24.09.2021, 09:07

ludvicek
Rajčata už jsou více než měsíc v podstatě bez listů, extra mokré měsíce květen - srpen umožnily plísni napadnout vše, i stonky..i přes postřik..
Suché a teplé září to však nakonec přece jen trochu zachránilo..
Brambory gut, výnos průměrný, velikost i kvalita parádní:)
Jinak, SF přinesla asi 3 kapky, trochu větru a velmi teplé ráno, 14stC...

306
# 24.09.2021, 13:47

Lucina
Jeden záhon z keříčkových mi sejmula plíseň, byla nízká a dotýkala se země, tj. riziko vyšší + stříkal jsem později, v ITA dozrajou asi dřív, než se stihne plíseň rozšířit, spíš se mi celkem osvědčily dvojité hlavní výhony, vést to po konstrukci bude mnohem lepší než kolem 1 tyčky, to je o ničem, jestli se mi podaří do jara dokončit ten slavný 4 m2 záhon, tak čekám mega úrodu, bez opěrné konstrukce ala pergola to nepůjde, k dispozici mu bude 1 IBC kontejner.

70
# 24.09.2021, 14:32

Yurri
Já toomu moc nerozumím zahradničení, nám to vše rostlo u babičky jen tak sice podpěry byly,ale žádné postřiky nebo tak nikdy..
Já jen,že v té Italii jim to tak pěkně jde,ale to bude asi tím teplým podnebím, je fakt,že to zrálo hned .. pokud to nenechaji zase někde shnít

306
# 24.09.2021, 14:50

Lucina
Na tom nic není, acidofilní mléko+aspirin+výluh z česneku+esenc.olej+jedlá soda, to má doma každej, jen to nikoho nenapadne zkombinovat, přísady do půdy už trochu věda jsou, ale to dřevěný uhlí s tím dobře pracuje tak, že přebytky hnojiv vstřebá a nenechá tak snadno vyplavit + sanuje půdu od nevhodných plísní.

Jinak aktuálně teda velké zklamání z dnešního počasí, čerstvý vítr i s nárazy k 10 m/s, zataženo a s bídou +15, pocitovka podzimní, na tričko můžu zapomenout.

70
# 24.09.2021, 15:21

Yurri
Tak tady je nádherně, polojasno sluníčko hřeje sice vítr fouká ale je teplý a 18.. Nádherný podzim...

162
# 24.09.2021, 16:15

Tak GFS má ve výhledu opět propad teplot, tentokrát ale teď už velký. Na horách by to asi znamenalo sněžení.

Odpolední výstup
# 25.09.2021, 08:27

To je furt dokola. Teď tam jsou zase same 20..

306
# 25.09.2021, 13:04

Lucina
Dneska už paráda, už se mi po slunci stýskalo, ani mráček a předpovědi slibují včetně 1. dekády října jen 1 den s max. pod 15, snad nebudou zase příliš optimistické, vypadá to bezvadně.

34
# 25.09.2021, 18:09

Tady bylo včera 20 a velice silný vítr, později odpoledne bylo až skoro zataženo (ovšem díky této kombinaci byla mimořádně teplá noc, kdy teplota šla jen na chvíli pod 15, jinak bylo skoro pořád 17). Dnes už 25,2 - opravdu nádherný den.

Lucina
Co se týče těch rajčat - on je letos podivný rok. My vždy máme velkou sklizeň i z rajčat ze samovýsevu (která se vysemenila na poli z loňských, zapomenutých). Přičemž zrají už během srpna. Letos tedy také zrají, ale až teď. Jiné roky také vysévám část (tenkostěnné) papriky počátkem května přímo na záhon a sklízím ji zcela zralou během září. Dělala jsem to tak i v dětství a nikdy s tím problém nebyl. Letos jsem to ani nezkoušela. Vzhledem ke zpoždění, jaké měla předpěstovaná paprika, si nejsem jistá, zda by to dopadlo dobře. Ta absence teplého května jde u teplomilné zeleniny pořád poznat.

173
# 25.09.2021, 18:30

I zde teplota překročila 25°C hranici, přesněji zde bylo nádherných 25.1°C. Takového počasí se hned dalo využít na podzimní grilovačku. Jak se zdá, tak v týdnu na jeden den trochu klesneme, ale pak od příštího víkendu opět nad 20°C. Ochlazení, které mělo dorazit nedorazilo.

No tak jsem zvědav co bude dále.

306
# 25.09.2021, 19:57

Miriam
Letos mně to opoždění kupodivu vyhovovalo, protože rajčata zrály do sucha a ne do dešťů v srpnu, loni květnová předpěstovaná kukuřice mizerná a červnová přímo do půdy parádní až do října, člověk míní, příroda mění.

U nás max. skoro 24, takhle to má vypadat, září bude dle předpokladu jasný nadprůměr, dnes v národním parku Podyjí ale fakt výrazné sucho, vlhké léto úplně zapomenuto.

113
# 26.09.2021, 08:53

Taak Francie včera večer a v noci silné bouřky, ale už dnes ráno Itálie bouřkový masakr:(:blesk::blesk::blesk::blesk::blesk:::blesk::blesk::blesk::blesk
Aby to tam nedopadlo jako minulou Neděli kdy se tam vyskytly tornáda:blesk::blesk::blesk::blesk::blesk::blesk::blesk::blesk::blesk::blesk::tornado::tornado::tornado::tornado::tornado::tornado::tornado:
No hrůza, tady naštěstí taková divočina nehrozí a Aladin smazal všechny srážky co se daly.
On to zase obnoví, ale kdo ví.

Teď tam třeba nemá nic, ale nějaké přeháňky se už v Čechách objevují :zz::zz::zz:;-)

181
# 26.09.2021, 11:34

Tak v předpovědi teď změnili že večer na západ Čech mají dorazit přeháňky a bouřky tak jsem na to zvedevaj

414
# 26.09.2021, 12:11

Tak v Itálii to jede pěkně, směr dobrý.. uvidíme..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.