Během pondělního večera začala oblast severní Moravy ovlivňovat zvlněná studená fronta. Za touto frontou sem pronikl chladný a vlhký vzduch ze severních směrů. Vzduch byl chladný, a tedy v noci z pondělí na úterý začalo téměř ve všech polohách na severní Moravě sněžit.... Více >>
Diskuse o počasí V Beskydech napadlo až 40 cm sněhu a stále sněží. Proč jsou vydatné srážky právě zde?
David Tichopád
Děkujeme za pěkný článek chtěl bych se zeptat - bývá v těchto situacích obvyklé, že nás ovlivňuje zvlněná studená fronta, která ve výšce od cca 4 km výše míří z jihu na sever, ale pod tuto výšku cca 4 km je proudění opačné = severní ? Dá se tedy říci, že i těmito směry jsou pak "unášeny" srážky, která následně při směru dolů zesilují dle popsaných zásad?
Pokud podmínky byly stejné i včera, proč na východě šly srážky od jihu (přitom ve spodních hladinách bylo proudění severní) a až později během dne se začaly obracet na severní? Způsobují to různé tlakové útvary v různých výškách?
Děkuji za odpověď
Jasný no, ografické srážky asi většina lidí ví co znamená. Já myslím, že budou povodně, ty haldy sněhu roztajou a ve výhledu je pořád TN a srážky a bude to více a více déšť. Tohle vypadá dost blbě, po loňském roce, kdy na Lysé hoře spadlo přes 1900mm je tohle jen další extrém. Nasycenost bude obrovská a až přijdou bouřky atd. budou velké povodně, bohužel...
aura33
Mně to jako zas tak velký extrém nepřijde, ano, je na duben nezvykle chladno a trvá to poněkud dlouho, ale ani ze srážkového hlediska mi tato epizoda zas tak výjimečná nepřijde, i když toho sněhu zejména na hřebenech napadne opravdu hodně. Na Lysé hoře to dalo tuším zatím 66 cm za 2 dny (s tím že ale za dnešek třeba ještě 30 přibude), např. v říjnu roku 2009 tam ale za 2 dny napadlo přes metr a tehdy způsobil sníh i ve středních polohách opravdu paseku. Po skončení situace tam sice bude ležet poměrně hodně sněhu, ale vzhledem k tomu, že se ve výhledech žádné výrazné oteplení s velkým množstvím srážek nečeká, bych se povodní v tuto chvíli nebál. Nasycenost bude velká, ostatně ale jako skoro každé jaro, kdy dochází k tání sněhová pokrývky, pokud však nedorazí nějaké vydatné srážky (které výhledy zatím stabilně neukazují), tak bych se povodní nebál.
Frantis95
No ale uběhne třeba 10, 14, 30 dní přijdou větší srážky a bouřky a opět obrovské nasycení atd.
Je známo, že ty největší povodně v historii se připravují celé měsíce i roky a tady je evidentní návaznost na loňský rok a s těmi haldami sněhu je riziko aktuálně ještě větší... Tohle nemůže skončit dobře...
V těch Beskydech je to naprostý extrém, chtěl jsem napsat extrémní extrém. Tak si to shrňme: údajně tam napadl už 1m sněhu (na Lysé hoře) za poslední 3-4 dny a ještě dalších asi 25cm napadne. To překonává veškeré rekordy. Ve středních a nižších polohách, kde je sníh těžký a mokrý je kalamita a padají celé stromy (po kůrovcové kalamitě rána č.2 pro místní lesy). Místní lidé z toho mají údajně radost (ze sněhu), ale asi jak kdo. Být místní, jsem podělaný strachy až to roztaje a začne pršet... v tom sněhu je neuvěřitelně velké množství vody...
Přeháním? Podle mě ne, je to totální extrém nejvyšších parametrů.
Souhlasim s vami,opravdu jsou ty srazky tady na vychode extremni,od utery napadlo na Lyse hore pres 80 cm takze do rana to bude rovny metr, celkove kolem 150 cm tam bude,mimochodem i javorniky maji okolo 50 cm noveho,na valassku taktez velke karlovice hlasi 60cm na hrebeni cerstveho snehu,to same horni becva a to jsou dediny s nadmorskou vyskou okolo 550m.n.m.,takze asi tak.
No. vypadá to špatně (z hlediska záplav). Taková situace byla např. v r. 2006 - po enormně sněžné a dlouhé zimě všechen sníh roztál ke konci března, a to ráz naráz. "Pěkně" nás tehdy zaplavila voda z Vysočiny, a to zde nejsou žádná horská údolí; voda se měla kde rozlít. V těch Beskydech to zřejmě tak snadné nebude.
Model GFS tam má výhledu další výraznou TN se srážkami 50-100mm pro Karpatskou oblast a spíše v dešti. Vypadá to dost zacykleně, většina velkých povodní má příčinu v tlakové níži, která je zablokovaná tryskovým prouděním, točí se v kruhu a neustále regeneruje. Nevypadá to moc dobře, pro Beskydskou oblast se rýsuje druhý rok s extrémními srážkami po sobě. Tak snad to nedopadne jako v roce 1997.
Zatim to na povodne nevypada, spadle srazky s teplotama nebudou stacit ani na 1.spa
aura33
To je zatím slušný nástřel od GFS, ale určitě se to bude určitě měnit, jelikož modely se rozcházejí a navíc i dle Aeru bude tryskové proudění dál na východ, tedy tak jak to maluje Ecák a spol.
Plošně by to přineslo přes 30mm, ale zatím tam moc šancí nevidím, jelikož GFS začne výrazně ubírat. Z této situace jsme měli mít původně 25mm a bylo 8, takže asi tak
Jako vyjít to asi může, ale jen ty sumy..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.