ROFA Ty Vaše fotky jsou vážně masakr... vypadá to jak sníh a tady z pohledu nížiňana je to nepochopitelné. To tam musí asi fakt foukat hodně, když se Vám to utvořilo tak rychle...
aura33 Fouká, ale pomětně slabý vítr. Fouká ale stabilně a jak je vidět z jedoho směru od jihu. Jinak v té bílé tmě, kdy nepoznáte terén ani pár stovek metrů od baráku důležité pro orientaci ?
Tutugon Teď jsem přijel z Pejru -jinak u Putimova bez mlhy, sluníčko, od Křemešníku až k nám je pořád hustá mlha a -1,5°C. Vyjel jsem až na vrchol Křemešníku a tam jakžtakž trochu prokukuje vyhlídková věž. U nás pořád zimní mód a kupodivu mlha ještě oproti ránu zesílila. Hodím za chvíli aktuální fotky
Prady Pěkné fotky, Křemešník je krásný po celý rok hlavně v zimě to tam je skoro vždy námraza docela neuvěřitelné že o pár km dál není po námraze ani vidu ani slechu, vidím pouze mlhu v dálce
Prady Opět krása, ale myslím, že to ještě nic není. Tam u Vás dokáží být námrazy ještě asi tak 10x výraznější. No já kdybych něco takovýho viděl asi by mě to dost zblblo a začal bych si myslet, že je to nějaká rarita.
Tak jsme z toho venku. Studený jižní vítr nahrazuje teplý severní. Nad 800 metrů šla teplota nad nulu a ta nádhera tam rychle mizí. Pod stromy pak už slabá vrstva sněhu. Bohužel jsem to dnes stihl až po západu slunce, ale něco vidět je.
Tutugon Starší mapa námraz. Snad platí i v dnešní době. Krušné hory jsou typickou oblastí kritických námraz.
ROFA Zajímavá mapa... víceméně se to řídí podle nadmořské výšky s tím, že v některé vrchovině může být riziko větší, než v určitých horách, např. jih Šumavy.
Výstraha zase u nás, opět největší hnus ze středních poloh z republiky, když se mrknu vedle do JČech, tak snad půlka kraje měla jasno a Č. Budějovice měly +3,5. A pak si nemám stěžovat, děckám se ledovka samozřejmě ale líbí.
Tutugon Jednoznačným rozpoznávacím znakem podle legendy je ohraničení oblasti s kritickou námrazou (čára). Zbytek je námraza těžká. Na Vysočině vidím asi jen 3 skvrnky oblastí s kritickou námrazou.
aura33 Ta mapa je zajímavá v tom, že to tak není. Nejzápadnější část Krušných hor, tedy ta vyšší není v kritické námrazové oblasti. Důvodem není jen o něco vyšší nadmořská výška, ale třeba i překážka pro prodění z jižních směrů v podobě Doupovských hor. Celý hřeben Šumavy ve vztahu k nadmořské výšce se tomu také vymyká atd. atd.