Diskuse o počasí Nový týden doprovodí často mlhy, na silnicích budou i namrzat
Prady
No z toho ochlazení možná nakonec nic nebude, v pátek se mělo ochladit od severu na nějakých -5°C až -7°C v hladině 850hPa, včetně srážek na studené frontě a "nečekaně" se to zastaví severně od ČR. Já to spíše než na ochlazení vidím na inverzi trvalejšího charakteru a doufám, že ať se ty vzdušný masy jakkoliv vyvinou, bude to alespoň trochu připomínat zimu, když už se nemůže prostě normálně ochladit a sněžit, což mě opět přivádí k myšlence, že celá zina bude možná dost naprd, sorry.
Jo kdyby se to vyvíjelo jako před deseti lety, to by bylo úplně o něčem jiným...
Tutugon
Může jelikož nízká oblačnost je dost níže a teplota se v oblacích, tedy v inverzní vrstvě pohybuje pod nulou. Sněžit z toho může, ale vám sněžilo v pátek, takže vy už jste měli dost sněhu, více jak my za celou minulou zimu.
Teplota letí zase dolů, jen já jsem slepý, aktuálně 0,5
Od východu se mlha a inverze rozpouští, takže asi zůstaneme v noci na jasnu a vytvoří se kolem 2, 3 hodiny ranní. Ráno bude klouzačka. Teplota stále na +1.
Tím lépe, jelikož se vzduch silně prochladí a vznikne teplotní rozdíl, který způsobí veliké nasycení vlhkosti vzduchu, takže pak zde bude chladněji a bude zde větší šance na srážky.
Hlavně se musí vrátit a koukám, že i v Brně se rozpouští.
Ja tuhle inverzni pseudozimu v lasce nemam..
Chapu, ze pro niziny je to mozna jedina sance jak mit aspon pocukrovano, ale fuj, je to hnus..
Ani ty inverze uz nejsou co byvaly
Z poradny inverze rano po vychodu slunce snezivalo klidne 2-3 cm, proste ten poklop se v i dost velkych vlockach snesl behem hodky na zem..A pak bylo slunce.. Jiny typ inverze.
Snih je snih, tohle snehovy obcas mrholeni je takovy placebo..
walden
To co si popisoval se tady stalo letos 3.1. tehdy během hodiny napadalo z inverze kolem 2 cm a sněžilo celkem hustě, ale v některých částech Brna to bylo až 6cm. Nádherná atmosféra, ale dalo by se říct, že inverze jsou díky GO silnější a tedy i srážky z nich bývají intenzivnější. Například v 60.letech nebylo sněžení tak časté, ale v posledních letech se sněžení z inverze vyskytuje velice často. Nejvíce ho napadlo na silvestra 2010 v Plzni a to 10cm. V Brně je maximum z února 2012 a to 8cm a pak také v roce 2018 napadalo z inverze kolem 6cm.
Pozoruhodné je také to, že v posledních letech se nevyskytovalo průmyslové sněžení, ale sněžení samotné z nízké oblačnosti, tedy to co je silnější a trvalejší. Doba jeho trvání je v rozmezí od 8 do 40 hodin. V lednu jsme však v Brně a okolí měli sněžení z inverze, které trvalo od 24 do 28.1. napadalo kolem 4cm, jelikož bylo slabší a střídalo se s mrznoucím mrholením.
Tradičně se průmyslové sněžení objevuje ve velkých městech a v okolí velkopodnikových a průmyslových závodů a také na Kladensku. Jedná se o jev, který nelze považovat za srážky atmosférické! Navíc sníh obsahuje velice mnoho škodlivin, takže PROSÍM NEKONZUMOVAT
Dnešní charakter počasí byl opět velmi proměnlivý, zejména v dopoledních hodinách. Dnes ráno bylo navzdory předpovědi úplně jasno a teplota klesla až na -6,8°C. Jasná obloha se poté udržela až do cca 10hod a poté se pozvolna začínala nasouvat mlha od jihu (směrem od Polabské nížiny). Ve 12hod už byla solidní mlha s dohledností do 150m a začala se tvořit námraza, jelikož bylo slabě pod 0°C. Během večera začala celkem houstnout a nyní je dohlednost menší než 50m a překvapivě se oteplilo na +0,4°C. Pokud se to během noci dostane znovu pod 0°C, tak ráno bude slušná námraza.
Aidamko
Jo, jo, tady často průmyslově sněží kvůli Energocentru,jsou tam chladící věže, navíc, když je v zimě jasno, tak oblaka páry stíní slunci a místně je třeba o tři stupně méně, než o dva kilometry stranou..
p.s. teď, těsně po 22.00 jsem kouknul na čidlo..a jsme na +0,1..stoupající tendence.. takže uvidíme, jestli to roztaje, nebo zmrzne..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.