Diskuse o počasí Sezónní předpovědi očekávají spíše teplotně nadpůrměrné léto
Docela mě to chladné proudění už s**e. Ne, že by chtěl tropy, to ne, ale už je toho moc. Aby musel ještě 25. května ! večer přitápět (a to mám zateplený barák), tak to ještě nebylo. Alespoň, že ranní minima už jsou vyšší. Takové postavení TÚ kdyby bylo v lednu nebo v únoru to by bylo zajímavé.
Pokud by byla odchylka za každý letní měsíc +1 stupeň, tak to se dá. Víc nebrat. A hlavně pořádně deště
Letošní květen a současný výhled na obdobné počasí v červnu jen ukazují, že loňský chladný a deštivý květen nebyl zas takovou anomálií jak zde mnozí tvrdili a že počasí ještě dokáže být i "normální". Přitom dlouhodobé výhledy většiny modelů na tyto měsíce predikovaly opět nadprůměrné teploty. Jsem zvědavý jak tedy dopadnou letní měsíce a doufám, že se třeba dočkáme normálního léta ...i když pak by tady zase spousta lidí začala "brečet" že je zima, že moc prší, že musí doma přitápět. U nás na horách a dříve občas i v nižších polohách nic neobvyklého, jen lidi ty poslední teplé roky trochu zhýčkaly.
Petr75
Přesně moje řeč. Máme o něco chladnější květen a půlka národa je zmrzlá. Být v létě pár dní 25 a více a zbytek do 25, tak v září z nich budou rampouchy. O to více jsem rád, když v předpovědích znázorňují průměrná maxima i minima, aby si lidi uvědomili, co odpovídá roční době.
palma
Taky mi to dává smysl, ale nepsalo se náhodou v jiném zdejším článku, že chladný Atlantik způsobí v létě extrémní vedro?
F4
Já jsem četl dvě trochu protichůdné varianty, resp. jsem to zřejmě špatně pochopil. Velký rozdíl teplot by měl podporovat právě chladnější variantu léta, resp. by to mělo snáze rozrušovat případné zaseklé TV nad Evropou s dlouhou vlnou veder.
Pak se tu ale objevil článek, že velká kosa na severu koreluje s teplým létem v Evropě.
A teď si vyber
GFS na příští týden už třetí den v řadě drží krásnou sinusoidu. A to jak v teplotách, tak srážkách. Jeden výstup nahoru, druhý dolu. Je to vtipné. Moudřejší rozhodně budeme až po neděli.
Každopádně ani v delším výhledu (na 14 dní) to zatím nevypadá na žádné velké hice. Snad ty normální teploty vydrží.
Ondra83
Za mě ideální teploty, všechno to krásně bují, slunce pěkně hřeje, zároveň ale nespaluje a není hrozný výpar. Oni sice hlásí teploty 16-20, ale tady je stejně minimálně o 2 stupně tepleji, na dnešek hlásí 16 a to už je teď. Dneska dokonce začaly kvést rajčata, to je docela fofr.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.