Diskuse o počasí Sucho nabírá na síle, za uplynulé týdny spadlo jen minimum srážek
Straky
Ano, tak jsem to myslel - z východních směrů ale ne vyloženě TN od jihu. To je zase jiná situace. A když máme to štěstí, tak když přijdou srážky (to není rozhodně pravidlo, protože to k nám spíše nedojde kvůli vzdálenosti) od V nebo JV, tak u nás prší většinou nejlépe, logicky.
Treba nekolik poslednich dni sedi nad stredomorim TN bohata na srazky, bourky..ale vytahnout se k severu nema sanci.. Kontinentalni TV je momentalne neskutecna obluda tahnouci se od Francie az do vychodniho Ruska.. Jen lze doufat, ze az jeji vliv skonci, neco takoveho se pak v brzke dobe nebude opakovat..
Tak sucho asi nabírá na síle i jinde, protože je hlášen velký požár z největšího pralesa v Polsku a hoří i v Belgii a taktéž nějaký velmi starý les prales, docela brzo to začalo... letos.. nejdřív v Černobylu a teď už tady okolo, fakt je, že jsem teď v lese byl, a kdyby tam někdo hodil sirku, tak to jede, ještě tam od letoška ti mamlasové nechali ležet suché větve z borovic co tam káceli..jo, čekám toho povícero..
paja n
Na víc jak 14 dní dopředu se odváží deště předpovídat Pán bůh a Accuweather...
Já osobně to vidím tak, že teď probíhá "upouštění " studeného vzduchu ze severu díky slábnoucímu a na konci měsíce kolabujícímu vortexu, pak předpokládám překlopení k teplému proudění, tím začne léto, a jak bude, jestli víc dešťů to fakt netypuju, pouze by, díky tomu, že je teď studeněji, nemusely být hnedka nějaké +28 +30.. ale tak do +25 což by mi zatím ke štěstí stačilo a bonus nějaký deštík, ale to už je fantazie..
Tady bývá duben srážkově dost podprůměrný poslední roky... V roce 2018 za duben 21 mm, v roce 2019 to bylo 23 mm, letos zatím 8,8 mm za tento měsíc. Ale je fakt že teď je to počasí fakt hnus, například že nás zítra má přejít fronta na které se zase jen ochladí a zesílí vítr. Až v úterý se tam rýsuje něco lepšího. Během úterý/středy by nás mohla přejít fronta s bouřkama a před ní mají vyletět teploty i na letní hodnoty, ale je to ještě daleko... Zatím to tak předpovídá ecák, GFS a ČHMÚ.
palma
Na víc jak 14 dní dopředu se odváží deště předpovídat Pán bůh a Accuweather...
Přesně tak Ale jednou se Accuweather k mé nelibosti trefil. Je to pár roků zpět. Asi měsíc a půl dopředu před mou dovolenou ( v říjnu) začal silně koketovat s tím, že mi ten celý týden proprší. Potvora se trefil. Až na jeden den
Jak pisete, jsou to dva vystupy GFS, jeste vcera vecer tam na stejne obdobi mel asi 5 mm. Az to bude drzet desatym vystupem po sobe (nerikam 70mm za ctyri dny, ale treba jen slusnou zalivku 10-20mm), zacnu verit tomu, ze neco prijde. Do te doby je to spise utopie a krotil bych soucasne nadseni.
Pridavam nocni a ranni vystup a jeste si dovolim trichu optimismu. Kdyby to byt jenjako s nepatrnou sanci vyslo takhle, byla by to naprosta parada.
A ta reklama je tam taky dobra
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.