Diskuse o počasí Silné bouře ochladily severní Atlantik, u nás se to může projevit horkým létem
No pěkný...letos to bude zase peklo a kůrovec se bude moci rozjet v plné parádě.
Jak byl únor a první polovina března skvělé na srážky tak teď už začíná opět sušina a jestli se k tomu přidá horké léto, případně nedorazí deštivý květen jako loni, tak to bude teprve rekordní sahara.
Michal Žák
Musím říct, že mě už by snad spíš překvapilo, kdyby léto bylo teplotně v normě, než když bude horké. Hlavně by to chtělo srážky, loni nás tady na střední Moravě zachránily bouřky, kterých bylo dost a léto zde suché nebylo, ale dost pochybuji, že takové štěstí budeme mít znovu.
Bohužel toto je velmi nepříjemná zpráva... Studenější oceán odpaří méně vody a nebude mít tu sílu protlačit vlhký vzduch nad kontinent. Tedy čeká nás asi další suché jaro a léto. Přeměna české krajiny na step tak zdařile pokračuje dál.
Jo samé"dobré" zprávy, teď jsem si přečetl tohle ..https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/zemedelc...
A jsem rád, že jsem asi tak ztrojnásobil pěstební plochy, budu možná zásobovat i příbuzenstvo, když na to tak koukám, vody mám naštěstí dost, takže to by problém nebyl, jen doufám, že na úrodu nedostanou chuť zdejší přizpůsobivý občané..
Ohledně tepla to vidím též spíše v té teplé až velmi teplé variantě, už teď je krásně vidět jak se za 14 dní začne vytvářet velice podobná Rosbyho vlna té z minulého teplého období někde od pod Španělskem to tahá vzduch a má to funět k nám, případně se ocitneme přímo pod tou vlnou.. ale což, holt zabojujem s teplem, zabojujem s virem a možná i někdo bude k ruce těm zemědělcum.. je to na nás.
Překvapení? Bouchnu šumivé víno, když bude léto chladnější než obvykle s nadprůměrnými srážkami, takže nikdy. Po r. 2000 nepamatuji chladné léto a po 2010 už vůbec ne. Srpen 2014 byla rarita a nijak extrémní (vešlo se to do odchylky -1,5°C navíc s nadprůměrným červencem). Tato země a vlastně celá střední Evropa je odsouzena k zániku a přeměně v peklo.
Podle mě už je nereálné, abychom měli léto teplotně podprůměrné vůči periodě 1981-2010. To samé rok 2010 jako celek už asi nepřekonáme a tak chladný rok už nebude. A to kdybychom ho srovnali s léty 70.-80. tak by byl celkem průměrný. Prostě se otepluje je na čase s tím smířit. Nicméně myslím si, že jsme pořád dost severně na to, aby se tu ještě pár generací dalo slušně žít. Vody bude méně, ale lidé žijí i v teplejších a sušších oblastech, takže nejsme někde na hraně.
Tak po večerní aktualizaci to pro mojí lokaci vypadá v následujících 10 dnech následovně: Teploty jsou o jeden stupeň výše z 21 zvednuto na 22, srážky ořezány ze 2mm na 0,4mm a k tomu každý den slunce. Výpar vody bude po březnových deštích masivní a plošný.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.