Diskuse o počasí Čeká nás další vpád studeného vzduchu s mrazivými nocemi
Moje očekávání je stejné jako vždy... Nic.
Ochlazení dojde na jih Moravy až někdy v 8 ráno, takže to bude bez srážek a opět na suchu..
Tyhle fronty s ochlazením zde byly za březen 3 a dohromady přinesly 2,1mm srážek..
Minulý rok nám všichni záviděli, ale teď nám můžou závidět sucho...
Pro nás pěstitele má i mráz v noci a sucho a slunce přes den pár malých výhod, listí se hrabe a rozpadá tak snadno, že to nemusím projíždět ani sekačkou a čerstvá tráva spolu se starou představuje bezvadný mix na mulč nebo do kompostu, navíc bez klíšťat, těm ty noční mrazy asi taky neudělají dobře, takže hybaj do terénu propotit roušku.
Taky bych si docela rad pocetl co presne jde do Cech. Ano, na radaru nad nemeckem to sice vypada slusne, ale silne srazky v tom nejsou ani nyni a to co sem dojde, jeste vyrazne zeslabi, takze pokud nekde v Cechach, mimo horske oblasti, spadne vic nez tri ctyri milimetry, bude to spise zazrak.
Straky
Teď to bude jen o tom čekat, než se Evropa prohřeje natolik, aby zde vzniklo nevýrazné tlakové pole a s ním spojené (nejspíše jen konvektivní) srážky. To může trvat klidně měsíc, takže je možné, že v dubnu vůbec nezaprší. Tu TV nemá co rozhodit, vzduch od pólu sežerou níže nad Grónskem a Islandem, které si pak zamíří do oblastí S Skandinávie a TN ve Středomoří s ní ani nepohnou, musel by tam vzniknout nějaký teplotní kontrast, ale nemá jak, když to TV blokuje. Můžeme jen doufat, že se to tu prohřeje co nejdřív a nebude mezitím z krajiny hnědá spálenina. Tady jsme na tom ale s vodou o dost lépe než loni, letos už máme 130 mm, loni touhle dobou bylo asi 90 a do konce dubna ani nekáplo, navíc to letos padalo po velkých sumách.(25, 20 a několikrát přes 10 mm), takže to trochu doplnilo i spodní vody.
Frantis95
Jo jenže další výstup GFS je ještě horší než předchozí, nad 20°C před Velikonocemi, během nich i po nich (a víme jak dopadá predikce vedra v případě GFS i na takto dlouhý horizont). To už tu bude Sahara, protože už teď to není se srážkami valné. Poslední výraznější srážky byly 11.3. A o konvektivní srážky nestojím, protože se to pro nás rovná žádné srážky. Omezí se tradičně na hory a východ republiky. Přitom pamatuji dubny bouřkové i srážkově bohaté, což po r. 2015 (včetně) již není možné.
P.S: My jsme na tom třeba se srážkami o 26 mm hůře než loni a takové vedro, jako je teď ve výhledu na přelom 1. a 2. dekády dubna loni taky nebylo. No zatím se to rýsuje přesně dle odhadů, březen = 20°C, duben = 25°C, květen = 30°C a dále snad raději nepokračovat.
F4
Je to dost podobné loňsku, Atlantik se přerušil někdy 15. 3., někdy do půlky dubna se střídaly chladné a teplé fáze a pak se vedro stupňovalo až někdy do 26. 4., kdy se to konečně prolomilo. Letos bych to taky tak nějak očekával.
Mimochodem nahoře v Krušných už podle webkamer sype, padá i něco v Klášterci? Tady už sprchlo, přitom bylo na radaru jen nějaké modré "zrní".
Fakt je, že +20 to tam dává už od 7.4. to jsou děsný hupy, a je to tam zatím docela nadlouho, ohledně tryskového proudění to tam dává velkou blokační vlnu od jihu, zcela podobnou té z minulého roku. Dávám za pravdu F4 , vypadá to z hlediska teplot blbě...ač vyšší teploty mám rád, že by se měl opakovat minulý rok už od dubna mne zas až tak neláká..
No nulu na čidle mám nastavenou, tak snad mne nevzbudí už o dnešní noci, budu muset zase profukovat a mlžit, ale což, stejně jsem doma.. tak se vyspim do oběda..
p.s. ještě je "sranda" jak to zase ukazuje plný sluneční svit - SO, NE, PO... no comment..
Frantis95
Mrholí, ale žádné úhrny nečekám, protože se to zaráží o hory. Spíše by mě zajímalo, co se vždycky "podělá", že po půlce března se to takhle otočí, trvá to až do nekonečna a ještě to graduje. To přeci není jen zeslabení vortexu. Dříve se taky rozpadal a tohle nebylo. Navíc začátkem října se taky najednou neochladí na teploty kolem 10 s postupným ochlazování na celodenní mráz v půlce listopadu.
palma
Ale s mírou, ne že ani ne v půlce dubna už budeme mít letní teploty, co pak bude v červenci? Např. 20°C je normál odpoledních teplot až v půlce května, 25 až ke konci června.
Palma
F4
Step opravdu bývala v české kotlině daleko rozsáhlejší. Takže návrat k původním biotopům?
https://zatecky.denik.cz/z-regionu/step-v-ceske-ko...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.