Diskuse o počasí Denní maxima kolem 20 °C, do Evropy pronikne chladný vzduch
Tak včerejšek byl rozhodně podprůměrný. Maximum teploty bylo pouhých 19 C kolem půl páté. Navíc u nás na Ostravsku foukal vítr a bylo většinou zataženo. Až pozdě odpoledne se trochu vyčasilo. Dneska se očekávají u nás znovu přeháňky a modely zrušily oteplení v pátek až k 25 C. Takže tento týden nejspíše naposledy od konce května nezaznamenáme 7 dní v kuse letní den. A velmi pravděpodobně se tato série od neděle 7.7 natáhne až do již zmiňovaného 18.7. Poté bych očekával návrat letního , a jak jsem psal pro naše nížiny i tropického počasí okolo 31,32 C. Velmi pravděpodobně mi nevyjde předpověd o červenci 1,5-2 C nad dlouhodobým normálem. Původně jsem očekával oteplení už od 15.7 a tuto vlnu výrazně slabší.
dawe
Ale budou dokonce už dnes večer vám něco kreslí v podobě přeháněk opravdu věřte tomu pršet bude v pátek a o víkendu skoro na celém území v podobě deště,přeháněk a možná dokonce i bouřek dal jsem sem schválně meteogram Českého Těšína aby jste opravdu uvěřil těm srážkám říkal jsem že se na tom tvém Sv můžou objevit přeháňky už dnes tak jak naznačuje Aladin s když tomu nevěříte tak nevěřte jen počkejte jak u vás bude pršet A s tima tropama bych si vůbec jistý nebyl GFS tam má pouze teploty do 25 stupňů tak nevím kde berete ty tropy i ČHMÚ nepředpovídá tropy prostě tropy řádily v červnu a teď už to nevypadá
Dneska je zatím nejpříjemnější den tohoto chladnějšího období. Od rána polojasno až oblačno. Jediné co to kazí a u nás často při severozápadním proudění kazí je vítr, který má foukat dneska i zítra. Odpoledne se opět očekává zhoršení počasí a přeháňky. Nejteplejší a nejslunečnější den bude zítřek. V Ostravě může být 23 C. Poté opět ochlazení a déšť o víkendu. A příští týden repríza tohoto týdne od pondělí do středy. Opět budeme rádi v Ostravě za 20 C. A poté již dlouho slibované oteplení od dawe a přírody okolo 18.7. Nevím, který uživatel tu psal o předpovědích podle přírody, ale vyjde mu na den přesně
Nevím kde ty tropy berete, má být kolem 25°C, to jsou normální letní teploty.
Ale ano, budou tropy. GFS je opravdu na jihu Francie a ve Španělsku ukazuje! To je nečekané, že někde ve Středomoří se v létě teplota dostane nad 30°C! Asi dawe nebydlí v ČR, ale někde ve Španělsku, tak si bude moct užívat tropů...
Storms
GFS ubírá 3-4 C. Spíše je dobré podívat se na teplotu v 850 hPa. A pokud je hlášena tlaková výše , relativně nízká vlhkost a teplota v 850 hPa 15 C, tak můžete očekávat tropické počasí v polohách do 300 m.n.m. Při 19-20 C už se dají očekávat supertropické dny a na konci června bylo 23 C v 850 hPa. GFS tam teď má přes 15 C od 20.7. Takže od toho 20.7 se dají očekávat 1. tropické teploty v nejnižších nížinách ,to znamená hlavně u uživatele igora a charlieho. Nový GFS však může toto oteplení ještě stále oslabit nebo posílit. Pokud by ho posílil, pak přijdou tropy, které nám slibuje dawe. Uvidíme už se aktualizuje nový GFS.
PS: Omlouvám se za zcela OT příspěvěk. Klidně ho pak můžete smazat. Jenom jsem chtěl někomu něco vysvětlit. Vysvětlení proč dawe pořád píše o tropech, kde je bere a tak
Taky nevím co tam pořád vidí... Tenhle styl bláboléní že přijdou tropy je opravdu už psychická porucha.. je léto a ony nejspíš přijdou, vždyt je to tak každé léto teď minimálně 2 horké vlny... jasně pak až přijdou o 14 dní později tak mi to vlastně vyšlo jen se to posunolo co?
Storms
Teď tam totiž žádné tropy nejsou. To se nedopočítáte, protože v 850 hPa má být 11-13 C. A to vám 30 C prostě nedá. Nový GFS výrazně zmírnil oteplení příští týden ve čtvrtek. To co je od 22.7 neberu už vůbec vážně. Jinak co se týče aktuálního týdne, tak u nás je aktuálně 19,2 C. A maximum bylo 19,7 C. Dneska již konečně padne alespoň 20 C. A zatím je u nás polojasno až oblačno. Dobré je že modely dávají stále dávají 20-25 mm pro Ostravu a v Beskydech až 35 mm. Denní maxima kolem 20 C se u nás dají očekávat do 17.7. Takže ještě týden tohoto na červenec výrazně podnormálního počasí. K normálu by se mohl přiblížit zítřek s maximem 23 C.
PS: Jsem se schválně podíval do archivu na stránce https://www.infoclimat.fr pro stanici Ostrava Mošnov. Průměry posledních 2 dnů jsou 5. a 7. nejnižší od roku 1978. Pondělí mělo dokonce nižší průměrnou teplotu než 15 C. Takže toto období se zařadí mezi tzv. 'komunistické léta'
Jsem lama, tak se raději zeptám.
Používám www.weatheronline.cz, přijde mi to lepší než ty německé stránky, až tady jsem si všiml, že si kromě teploty ve 2 metrech můžu zapnout také nejvyšší nebo nejnižší teplotu ve 2 metrech.
Ta nejvyšší teplota mi přijde, že dává mnohem realističtější výstup a není třeba žádné další stupně přičítat.
Předpokládám teda správně, že ten rozsah nejnižší a nejvyšší teploty je to, co běžně udává ČHMU (třeba 20 - 24) a ten klasický výstup 2m Temp je jakýsi průměr? Nebo je ta nejnižší a nejvyšší teplota výstup z ansáblů a 2m Temp je z hlavního běhu?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.