Diskuse o počasí Denní maxima kolem 20 °C, do Evropy pronikne chladný vzduch
dawe
Sice to pár kapek nevytrhne, ale jsi na tom za červenec zatím lépe než my, tady totiž ještě nekáplo. Navíc ti tam něco od SSZ stále leze a Aladin není pro tvoji oblast v noci a během zítřejšího dopoledne zrovna pesimistický, takže ti tam ještě nějaké milimetříky možná spadnou.
dawe
No radost z toho samozřejmě nemám a jenom tajně doufám, že Aladin nevyjde. Zaprvé mi pokazil moje plány na zítra. Zítra jsem někam chtěl jet a potom zrušil víkendové srážky. Doufám, že když už teda má pršet, tak ať napadne alespoň 5 mm srážek. A srážky mohou přijít v sobotu odpoledne večer a v noci na neděli. Takže bych ještě neházel flintu do žita, ale ten zítřek mě mrzí.
No za mne tyto teploty fajn, úplně normální červenec, za posledních 10 let nijak vybočující z kolejí, dnes 24, kdo chce, v Labi se vykoupe. Se srazkama je to průser, ale to bych se opakoval a všichni to víme. Snad tento víkend to malinko napraví, a příští týden bude v tomto duchu pokračovat.
F4
Mě pouze zajímalo, jak chladno bylo v tomto období v jiných letech. A vyskočilo mi, že průměrná teplota pro Ostravu Mošnov je na 5. až 7. místě mezi nejnižšími průměrnými teplotami pro toto období. Takže se zařadilo mezi komunistické léta v mojí oblasti. 22 C , nebo dokonce 24 C jako v Roudnici nad Labem je naprosto o něčem jiném. To jsou příjemné odpolední teploty. V Ostravě v 246 m.n.n.máme kvůli blízkosti Tn povětšinu dne okolo 17,18 C a studený severozápadní vítr. Od zítřka už se to zvedne i na sv na příjemné hodnoty. A příští týden si tu znova zopakujeme to samé. Zatímco vy tam budete mít přes 22 C u mě a u dawe bude do středy pod 20 C. Minulý týden byl naprosto perfektní. Chladná rána na větrání rozpálených měst a nížin, ve kterých bylo odpoledne 27 C. Jedinou výhodu oproti teplejším oblastem je, že vzhledem k zataženému a chladnému počasí je u nás téměř nulový výpar z krajiny
Není třeba si stěžovat na aktuální chlad. Vsadím se, že vedro ještě neřeklo své poslední slovo a každý den jako tento je cenný. Dny se zkracují jen velmi pomalu a stačí závan vzduchu z J a je tu rázem vedro na chcípnutí. Navíc to bohatě "vynahradil" červen. Hlavně ať vyjdou konečně srážky.
Aktuálně u mě naprosto nečekaně spadlo 2,5 mm srážek za poslední hodinu. Zítra se očekávají přeháňky dopoledne a v průběhu dne se bude postupně vyjasňovat.
Tak nové výstupy jako by mě vyšlyšely a dávají i pro Ostravu od pondělka nádherných 23 C. A už od středy očekávají letní dny. V nejnižších nížinách by dokonce mohla výjimečně padnout i 30 C hranice. Už 18. a 19.7. Včerejší maximum bylo 20,2 C. Dnes i přes přeháňky bude tepleji. Dneska bychom se mohli dostat až na 23 C. přeháňky jsou zatím záležitostí hlavně Karvinska, Českotěšínska a Třinecka. U daweho, ale bohužel téměř nic nepadá, protože všechno jde buď západně nebo východně od něj. GFS mi stále na víkend dává 20 mm srážek. Příští týden se pak očekávají teploty v 850 hPa mezi 11-13 C. Postupně se budou zvyšovat k 15 C, což by už mělo dát tropické teploty v Praze, Plzni, Polabí, Poohří, na jižní a střední Moravě. A pokud v Ostravě nebude foukat, tak i zde.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.