Diskuse o počasí Ve stratosféře nastane náhlé stratosférické oteplení
Na.Guru
Nesouhlasím, propršený letní den s teplotami 15-20 st. je vyloženě božím požehnáním, letos takový nebyl ani jeden. Při takovýchto teplotách se alespoň dá normálně vyspat, letos jsem měl v pokojíku kvůli vedru půlku srpna přes 30 °C a to se fakt vydržet nedalo.
Já mám rád Atlantik i v jiná období než v zimě a pro Čechy to je nejlepší směr proudění na srážky. Na Moravě je to horší no. Samozřejmě, že si nepřeji aby celé léto bylo 15-20°C a déšť, ale občas mi to nevadí. To samé na jaře nebo na podzim když jsou propršené dny s teplotami cca v normálu, tak si nestěžuji. Zkrátka v naší zeměpisné šířce by se počasí mělo tak nějak střídat a nemělo by být tak extrémně stálé jako bylo v roce 2018. Ale klimatická změna dělá své. Musíme si zvykat.
A ještě dodám k tématu. Stratosférické oteplení se zatím na počasí u nás neprojeví. Minimálně do 3.1. to dle modelů na nějakou extra zimní situaci nevypadá. Bude to tohle nemastné a neslané počasí lehce nad nulou... Škoda, že do toho alespoň neprší. Raději zkousnu den když je 5°C a déšť než když je jenom šedo a nic se neděje.
JohnBattler
Tak to jsme na tom podobně. Bude nuda, která nijak nevybočuje z té letošní celoroční (až na pár dní). Kdyby se to projevilo denní teplotou -4 a noční -10 a k tomu občas sněžilo po zadní straně TN, byl bych naprosto spokojen. Nejsou třeba extrémní mrazy jako na Sibiři, jak se nám tu snaží někdo podsouvat. To oteplení se projevilo jen v tom, že vzduch neproudí od Z ale SZ bez frontálních systémů, což je ještě horší než Z se srážkami a stejnými teplotami. Zase jedna TV, která ovlivňuje více jak polovinu Evropy a nikam se neposouvá.
Tomamir Vy si užijete, ale jen to doufání..
South wind
Ja jsem South Winde taky velky milovnik leta, jsem lev, takze jsem se v lete narodil a miluju leto! Ale kdyz uz je ta hnusna zima, tak at je snih, ktery nejen ze dela krajinu hezci nez sychravy zablaceny hnus trvajici s podzimem pul roku, ale do nasich zemepisnych sirek snih proste patri, kor u nas na S Cech 500m n.m., za dalsi to dava prirode vlahu, kterou letos potrebujem jako prase drbani... A behem 14dni uz je to 2.-3. nadilka, takze dobry...
Uz se moc tesim na jaro a leto, ale jaro je jeste 2-3 mesice daleko, zima nedavno zacala...
Jaro jen tak nepřijde. Užívejme si zimu. Do půlky března je ještě hromada času. Kdyby přišlo jaro koncem března, nezlobil bych se. Ale mít už léto v dubnu, to je na zvracení.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.