Jako jestli to vyjde, tak to nebude jenom útok na rok 2015, ale i na rok 1992, který jsem ani nezažil. Ale k jedné vzácné události u nás na Ostravsku už dojde v pátek v noci, pokud se naplní Aladin. Noc na pátek by mohla být totiž zde historicky nejteplejší a to s minimy okolo 27 C. Podmínky by na to byly. Silný jižní vítr, vzduch v 850 Hpa až okolo 22 C a blížicí se studená fronta. Jediné co by to mohlo zhatit by byly bouřky v noci na pátek.
Nemusím být ani v Praze, ani v centru našeho města, akle jeho okraji a aktuálně máme venku ještě 28 stupnů, pofukuje mirný Jv vítr a je oblačno - že by další horká nos před námi, dnešní minimum bylo 24...
Minimum v Klementinu +24.0 je nejvyssi hodnota ne jen pro den 8.8. ale take kompletne pro celou radu 1775-2017 pro vsechny dny. A dnes to tedy bylo vyrovnano.
Jak koukám na GFS moje slova se naplňují,tropy po celý srpen budou pokračovat jen přechodně na 1-2 dni se může ochladit na 26/30st,po většinu srpna nad 30st!
Dneska zas výrazně teplá noc, ráno v 5.15 minimum 25,1, nemusíem být ani v centru města, ani v Praze, a přesto máme teplo - už by se mohlo na noc projasnovat a nefoukat, takhle se vážně nedá fungovat... Je zajímavý že rozehřátý zůstal jen úplný jih Moravy a jiné části ČR...
U nás tropická noc nebyla, bylo 19, aktuálně 33, ale díky větru je to pocitově celkem v pohodě, ale mě se to povídá, když tady mám v ložnici 26,5. Jinak podle klimatologů podle modelů to vypadá na přechodné citelné ochlazení, v druhé půlce tohoto století