Diskuse o počasí Blíží se obleva, zimní počasí skončí
Ve Strakonicí skoro ne za 2hod z -7°C oteplilo na -2°C.Docela skok,aniž byl profuk.Hlavně,at to taje pomalu.Břečku nesnáším!
Za 10min už 0.Skoro zataženo,už není mlžeji a vánek přeci se jen dorazil.
Moc jsem tomu nevěřil,ted jsem se přesvedčil.(teplota razantněji stoupá z mrazu do tepla)
eyelet
Igor tím samozřejmě myslel živou přírodu. Ta potřebuje především vodu. A nízké teploty v zimě tu vodu zadrží v krajině v podobě sněhu pro nastávající vegetační období a umožní zimní dormanci, potřebnou pro zdárný vývoj, obranyschopnost a rozmnožování živých organismů přizpůsobených klimatu mírného pásma. Minulé roky myslím dobře ukázaly problémy, které teplé zimy mohou způsobit.
igor127
Pamatuji zimy, kdy v nížinách sníh skoro nebyl. A letošní leden si nížiny určitě nemají na co stěžovat. To, že chybí sníh na horách je jiná věc. A obleva po týdnu poměrně silných mrazů mi přijde naprosto normální. Teploty v lednu +10 - to je stejný extrém jako -15... Teplotní průměr pro leden je cca -1 v Čechách a -2 na Moravě. Což znamená, že když je v noci -5, tak by ve dne mělo být +1 - v průměru samozřejmě.
GFS drží výstupy zatím stále na tom, že by se možná mohlo zimní počasí vrátit začátkem února. Je to ještě 10 dní, ale překvapuje mě, že výstupy více méně i na tak velkou dobu nemění. Toto ochlazení už také předpovídal dlouho dopředu a držel se ho celou dobu. Uvidíme. Nyní ale zasáhne obleva i hory a to dobré není. Hlavně mě štve, že sníh napadl hodně až když má roztát a ani děti si ho pořádně neužijí, akorát z toho bude břečka.
Nechápu jak vůbec někdo může dělat závěry v druhé polovině ledna s tím, že už zima nepřijde? ...O Vánocích modely hlásily, že celý leden bude teplo, bez srážek a bylo to přesně naopak. Obleva sice přijde, ale myslim, že vrchol zimy, co se týče sněhu asi teprve přijde. Letos to vidim v nížinách na jednu kalamitku s výškou sněhu 15-25cm Druhá půlka února.
Blátomil
Jak řikám,. jsem z nížiny a máme tu ani ne 3 cm po dnešním sněžení...opravdu nevím, jestli je to fakt dostatek, na který se nedá stěžovat. Taky si pamatuji, a stačí se ohlednout pár let dozadu, kdy nebyl sníh vůbec. A ohledně těch průměrů - to už nejde brát moc vážně, co měsíc, to výchylka, a hlavně počítat umím - takže mi příklady uvádět nemusíte. A navíc jsem nepopřel, že obleva není normální, je normální .
eyelet
Já především napsal svůj ideál ... co je pro přírodu dobré, to ví ona sama - ale holomrazy určitě ne ani teplo v zimě...
se sněhem se meteotipéři trefili, napadlo ho možná víc než hádali, ale ty teploty nějak nevychází. Ze čtvrtka na pátek bylo -12 a v pátek přes den maxima -5. Z pátku na sobotu opět -12 a nejvyšší dnešní -5,5 a jde to dolů. Asi si jinak vysvětluji slovo obleva Podle info-počasí máme mít teď cca -1 a má se oteplovat k +2 ve večerních hodinách, zatím je tady ale skoro -7 a za cca hodinu spadla teplota o víc jak stupeň. Jak je možné, že příroda neposlouchá předpovědi? Možná je to tím, že jsme moc vysoko....celých 200 m.n.m
Hranice je ostrá - v 17.00 na Ruzyni +0.6, v Kbelích -6.0...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.