Diskuse o počasí Blíží se obleva, zimní počasí skončí
Já myslím, že po krátké anomálii, kdy se objevila na chvíli běžná obyčejná zima, protože se sem nahrnul dosti vzácně arktický vzduch (a i tak to stačilo s bídou na lehce podprůměrnou chvilkovou zimu), se další zimní etuda objeví klidně až za rok, dva, nebo i tři... Oceánské proudění je stabilní, vydrží klidně až do jara. Oceán není schopen pojmout množství tepla jako dříve, to se logicky musí někde projevit a projevuje se odchodem teplého vlhkého vzduchu nad pevninu, který sahá díky tomu, že oceán předává daleko větší množství energie, daleko dál než v minulých dobách a rychleji. Jediné, co bych v zimě čekal, bude vyšší míra srážek díky vyššímu výparu.
Co mě však zarazilo, je, že se z -15 až -20 oteplí během pár hodin klidně o 20 stupňů. Setrvačnost podchlazeného vymrzlého povrchu, ledu a sněhové pokrývky to sežere za pár hodin, to je dost síla, ta tepelná setrvačnost jako kdyby nebyla. Je tu nějaký pamětník, který by to porovnal s minulostí? Obráceně se to stalo jednou v roce tuším 71, ale ze zimy do tepla se to děje poslední dobou skoro pořád.
Sepp
Zajimavé poznatky.Proč z mrazu do tepla jde snáž než obráceně?
Jinak srážky dle mě jsou ještě daleko.Pak záleží jakou rychlostí přejde přes naše území a jestli bude vát vítr.(profuk)
Já si myslím,že kvůli zatažené obloze,vymrzlého povrchu+sníh,tak teplota jen tak nad 0 nevyskočí do té doby jestli se oblačnost nepotrhá.(zítra odpoledne či večer)
Nechme se překvapit jako předtím oblevou.
Mira
Sněhu a mrazu už bylo letos dost. A 6 nebo 7 stupňů zase až takové teplo není. Pouze dojde k vyrovnání teplotního průměru za leden, který zatím vychází z hlediska teplot podprůměrně. Pokud tedy tady někteří argumentují, že mráz a sníh do naší zeměpisné šířky patří, tak já mám úplně stejný argument, že vzhledem k naší poloze sem patří i pravidelné oblevy. Nejsme v Rusku, kde se zima drží 5 měsíců v kuse. U nás málo kdy vydrží zimní charakter počasí déle, než 1-2 týdny. Myslím, že průběh počasí v lednu je pro naší polohu víceméně typický.
Blátomil
Sněhu bylo letos dost? a vy bydlíte někde v USA? Tím mě bavíte. Sněhu je letos poměrně opět výrazně málo, někde není dokonce vůbec nebo ani ne 1 cm. Obleva sem patří - ale ne celozimní , to jistě, ale teploty v lednu "výrazněji" nad bodem mrazu a atakující +10 sem teda moc nepatří. A jinak ani v tom Rusku není zima 5 měsíců v kuse - pokud se teda nepustíme do oblasti za Ural
Takže za mě škoda, že se oteplí, ideál tepot okolo 0, trochu sněhu a budeme spokojeni všichni, hlavně příroda...Stejně mám pocit, že když mrzne - většina řve že chce teplo, když je teplo většina řve, nech je zima prší - hulákáte, sněží řvete, nesněží vadí vám to, neprší taky to vadí
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.