Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
MostMost
Pěkné, leč smutné fotky - požár i vysychající Dunaj. Před chvílí zrovna psali na Facebooku Rádia Otava (sídlí v Blatné), že hoří v lese u Kocelovic - t.j. jen pár km od místa odpoledního požáru - jak jsme se o něm zmiňovali s Blatenakem. V případě prvního požáru u Lnář nebylo na vine rozdělávání ohně či nedopalek.
Edit 23:45: další požár z 20:50 se nepotvrdil, patrně kouř z dosud neuhaseneho požáru o pár km vedle. Tam dle info na stránkách hasičů Jihočeského kraje hoří 10ha lesa. Další požár v blízkosti by byl pruser.
Sorry za požární vsuvku.
Letošní léto je prostě jen suché a horké a skoro nic jiného. Jako roční období je to u mě už dávno totální propadák (letos). A samozřejmě člověk je překvapený, že nepřijde změna a že se to dokáže takhle zacyklit na celé týdny a měsíce.
Proto jsem pro odlehčení vytvořil koláž fotek toho, co nás možná čeká - nečeká. Brzy začne meteorologický podzim a poté zima. Budou aspoň trochu normální, nebo nás čeká opět neobvyklé počasí daleko od normálu?
Minulý podzim a zima byly v celku normální a přinesly to, co by od toho člověk očekával.
Ze zimní koláže je 1. 2. a 3. fotka z konce listopadu. Poslední 3 jsou z ledna. Jinak poslední 2 fotky z podzimní koláže je liška nálevkovitá. Našel jsem jich mraky, stovky, už mě to nebavilo sbírat, jsou hrozně mrňavé.
Hladina Orlické přehrady klesá nepřetržitě už od dubna..
Aktuálně raketovou rychlostí 1m/co týden..
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-...
Francois
Pritom vody je furt dost se Slapama, takze zadna katastrofa
Dokud se pořádně nezvlhčí spodní atmosféra, tak se z toho vyhrabeme jen těžko. Jakmile se zvýší vlhkost vzduchu, začnou padat srážky až na zem. Pak namočí svrchní vrstvy půdy, postupně i spodní. Teprve pak se začne zvyšovat vodnost pramenů a potoků a nakonec to bude vidět na řekách. Ale to už by se muselo začít něco měnit a ne, že teploty dál porostou až do neděle a pak je to s velkým otazníkem.
F4
Tak teď bude zásadní to, že se bude měnit roční období. Pokud nenastanou nějaké překvapivé extrémy typu povodně září 2024, tak se to dá vlastně celkem dobře predikovat:
Září - 1/2 teplá a suchá. 2/2 postupně chladnější, hlavně se projeví chladnější rána.
Říjen - celkově vlhčí vlivem rapidního úbytku výparu - méně tepla, slunce, více oblačnosti a mlh. Ovšem může být i suchý, pokud bude srážek podprůměrně.
Listopad - již celkově dost chladno, často inverze a mlhy, občas vítr, fronty, srážky. 2/2 listopadu přinese první zimní epizodu i do středních poloh/nížin.
Jinými slovy, v září bude sucho nejspíše pokračovat a pokud se bude snižovat, tak velmi pozvolna a navíc nerovnoměrně, někde zaprší hodně, někde málo. Celkově vlhčí počasí až od října. No a pak končí vegetační sezóna, takže už na tom nebude tak záležet. Pak se to již vztahuje na další sezónu, podle toho kolik bylo sněhu, kolik bylo v zimě srážek atd.
Saphirek
Na příští týden už to vypadá na určitou změnu cirkulace, hlavně teplotně bude příští týden už blíž k normálu, ale srážkově může skončit klidně podprůměrný. Modely občas přehání a vykreslují tam nějakou TN, která ještě ani neexistuje.
Za mě už je to stejně jedno. Už je dávno „prohráno", prostě je již brutální sucho a teď už je to celé jedno. Samozřejmě budu sledovat vývoj a pokud více zaprší, pak sice dobře, ale už to bude pozdě a příroda je již polomrtvá.
Je to už ko,sehnal jsem seno pro kozy,tak pro něj dnes jedu, ještě za rozumnou cenu,na jaře už bych nic nesehnal a když tak za hříšný peníze, letošní zima bude teda ohledně krmiva hodně drsná,budou muset zemědělci redukovat počty zvířat a to víceméně v celé Evropě,tohle opravdu nepamatuji
AuraPočasí
Řečeno sportovní terminologii - pořád je ještě o co hrát. Když se aspoň sníží riziko požárů, další prohlubování sucha taky znamená rostoucí problémy pro energetiku atd. K přírodě - pokud by přece jen teď zapršelo a po pár dnech se stávající počasí nevrátilo, můžou ještě v míň vyprahlých oblastech v říjnu posekat louky na senáže. A z pohledu zemědělců bude hodně důležitá doba za cca 5-6 týdnů, kdy pomalu přijde čas výsevu ozimu. Od roku 1947 se ještě nestalo, že by ozimy hned po výsevu plošně zaschly. I v letech 2003 či 2015 se uchytily.
Jestli se chcete pozvracet, tak k tomu přikládám dnešní kataklyzmatický zjev v zámeckým parku v Horšovským Týně. Není to jen magický kopec, jsou to všechny kopce na Domažlicku.
Fotek je moc, to bych sem nahrával den a noc
https://postimg.cc/gallery/vyHQ1WG
No byl jsem nedávno na takové malé projížďce mezi Prahou a Mělníkem a zjistil jsem, že usychání vegetace a stromů probíhá tak, že mají furt často zelenou barvu, ale problém je ten, že ten odstín prostě působí hrozně mrtvě. Není to klasická zelená, ale taková už hodně vybledlá a tohle je vidět prakticky plošně.
Reálně usychá prakticky vše, ale nemusí to nutně znamenat ty známé suché barvy jako žlutá - hnědá.
A když si člověk vezme, že už teď je situace dost extrémní a před námi opět tropický víkend, kdy bude znatelně přes 30°C a pak ty srážky docela nejisté, prostě se to jen a jen zhoršuje.
Na nějaké výraznější zlepšení nebudou stačit ani normální srážky.
Po desítkách srážkově podprůměrných a teplotně nadprůměrných týdnech by musely být prostě desítky srážkově nadprůměrných.
Já to průběžně sleduji, předpověď a vývoj, ale prostě už s takovým odevzdaným pocitem, že je to prostě už „v čudu". Zajímá mě asi jako každého, kdy zaprší a jestli dorazí nějaké srážky, ale prostě už to je jen ze zvědavosti, ne proto, že bych očekával, že to reálně něco přinese a k něčemu to bylo. Letos je to tak totálně narušené a extrémní, že už jak kdyby prostě na tom nezáleželo, člověk už ví, že prostě byly překročeny veškeré hranice...
Letošní sucho je v podstatě úplně rekordní a historické a potvrzují to různá data a navíc ta oblast zasažení - obrovská část Evropy.
Ale samozřejmě mě zajímá vývoj, jak to bude na podzim, v zimě, příští rok atd.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.