Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Vlnu veder ukončí studená fronta, hlavně v noci a zítra přinese potřebné srážky

Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026

1156
# 13.08.2026, 18:04

Tak už hoří lesy i u nás. Pár km za barákem u Lnář. Již 3. stupeň poplachu, zasaženo 9 ha...

Kousek od požáru
Cca 6 km vzdušnou čarou
# 13.08.2026, 18:44

Blateňák
Jj, u Nesvine. Už je tam 11 hasičských jednotek. Aspoň, že už je po žních a zemědělci pole diskujou a oraj - nehrozí tolik polní požáry.

Do pondělí už jenom 3 dny, to by se srážky ve výhledu nemusely vypařit jak pára nad hrncem.

8402
# 13.08.2026, 22:01

Třemšín
Ten požár na JZ Čech, byl odpoledne viditelný pěkně i z výšky, z letadla

8402
# 13.08.2026, 22:03

No a co se týče Dunaje, tak nic moc, často jsou dost odhalené břehy, ať už v Maďarsku, nebo na hranici mezi Rumunskem a Bulharskem :(

Okraj Budapešti
Hranice Rumunsko/Bulharsko
8402
# 13.08.2026, 22:15

A ještě třeba okolí Nových Mlýnů, nebo soutok Moravy a Dyje, jak to vypadá z výšky ✈️

Nové Mlýny a okolí
NP Soutok
# 13.08.2026, 22:48

MostMost
Pěkné, leč smutné fotky - požár i vysychající Dunaj. Před chvílí zrovna psali na Facebooku Rádia Otava (sídlí v Blatné), že hoří v lese u Kocelovic - t.j. jen pár km od místa odpoledního požáru - jak jsme se o něm zmiňovali s Blatenakem. V případě prvního požáru u Lnář nebylo na vine rozdělávání ohně či nedopalek.

Edit 23:45: další požár z 20:50 se nepotvrdil, patrně kouř z dosud neuhaseneho požáru o pár km vedle. Tam dle info na stránkách hasičů Jihočeského kraje hoří 10ha lesa. Další požár v blízkosti by byl pruser.

Sorry za požární vsuvku.

# 14.08.2026, 10:58

V tom vedru jsem zkoušel cca 1m2 trávníku zalévat 5l vody každý den,pak jsem ho udržel zelený.To by znamenalo rozložených 150mm vody za měsíc.Nedávno 16mm v bouřce s trávníkem ani nehlo,je hodně velký výpar,kdyby bylo chladno,na oživení by to stačilo.

# 14.08.2026, 11:28

Letošní léto je prostě jen suché a horké a skoro nic jiného. Jako roční období je to u mě už dávno totální propadák (letos). A samozřejmě člověk je překvapený, že nepřijde změna a že se to dokáže takhle zacyklit na celé týdny a měsíce.

Proto jsem pro odlehčení vytvořil koláž fotek toho, co nás možná čeká - nečeká. Brzy začne meteorologický podzim a poté zima. Budou aspoň trochu normální, nebo nás čeká opět neobvyklé počasí daleko od normálu?

Minulý podzim a zima byly v celku normální a přinesly to, co by od toho člověk očekával.

Ze zimní koláže je 1. 2. a 3. fotka z konce listopadu. Poslední 3 jsou z ledna. Jinak poslední 2 fotky z podzimní koláže je liška nálevkovitá. Našel jsem jich mraky, stovky, už mě to nebavilo sbírat, jsou hrozně mrňavé. :D

podzim 2025
listopad 2025 + leden 2026
# 14.08.2026, 11:51

Francois
Pritom vody je furt dost se Slapama, takze zadna katastrofa

F4
128
# 14.08.2026, 12:39

Dokud se pořádně nezvlhčí spodní atmosféra, tak se z toho vyhrabeme jen těžko. Jakmile se zvýší vlhkost vzduchu, začnou padat srážky až na zem. Pak namočí svrchní vrstvy půdy, postupně i spodní. Teprve pak se začne zvyšovat vodnost pramenů a potoků a nakonec to bude vidět na řekách. Ale to už by se muselo začít něco měnit a ne, že teploty dál porostou až do neděle a pak je to s velkým otazníkem.

# 14.08.2026, 12:44

F4
Tak teď bude zásadní to, že se bude měnit roční období. Pokud nenastanou nějaké překvapivé extrémy typu povodně září 2024, tak se to dá vlastně celkem dobře predikovat:

Září - 1/2 teplá a suchá. 2/2 postupně chladnější, hlavně se projeví chladnější rána.

Říjen - celkově vlhčí vlivem rapidního úbytku výparu - méně tepla, slunce, více oblačnosti a mlh. Ovšem může být i suchý, pokud bude srážek podprůměrně.

Listopad - již celkově dost chladno, často inverze a mlhy, občas vítr, fronty, srážky. 2/2 listopadu přinese první zimní epizodu i do středních poloh/nížin.

Jinými slovy, v září bude sucho nejspíše pokračovat a pokud se bude snižovat, tak velmi pozvolna a navíc nerovnoměrně, někde zaprší hodně, někde málo. Celkově vlhčí počasí až od října. No a pak končí vegetační sezóna, takže už na tom nebude tak záležet. Pak se to již vztahuje na další sezónu, podle toho kolik bylo sněhu, kolik bylo v zimě srážek atd.

# 14.08.2026, 13:19

GFS v nejnovějším výpočtu přeje srážkám v následujících 2 týdnech, nejen u nás.. kéžby by to vyšlo.. :prsi: Evropa solidně usychá.. teď se rozhořelo na Pelješaci v Chorvatsku, kde jsem před 3 týdny byl

Zdroj: Wetterzentrale
# 14.08.2026, 13:29

Saphirek
Na příští týden už to vypadá na určitou změnu cirkulace, hlavně teplotně bude příští týden už blíž k normálu, ale srážkově může skončit klidně podprůměrný. Modely občas přehání a vykreslují tam nějakou TN, která ještě ani neexistuje.

Za mě už je to stejně jedno. Už je dávno „prohráno", prostě je již brutální sucho a teď už je to celé jedno. Samozřejmě budu sledovat vývoj a pokud více zaprší, pak sice dobře, ale už to bude pozdě a příroda je již polomrtvá.

# 14.08.2026, 13:44

Je to už ko,sehnal jsem seno pro kozy,tak pro něj dnes jedu, ještě za rozumnou cenu,na jaře už bych nic nesehnal a když tak za hříšný peníze, letošní zima bude teda ohledně krmiva hodně drsná,budou muset zemědělci redukovat počty zvířat a to víceméně v celé Evropě,tohle opravdu nepamatuji

# 14.08.2026, 13:52

AuraPočasí
Řečeno sportovní terminologii - pořád je ještě o co hrát. Když se aspoň sníží riziko požárů, další prohlubování sucha taky znamená rostoucí problémy pro energetiku atd. K přírodě - pokud by přece jen teď zapršelo a po pár dnech se stávající počasí nevrátilo, můžou ještě v míň vyprahlých oblastech v říjnu posekat louky na senáže. A z pohledu zemědělců bude hodně důležitá doba za cca 5-6 týdnů, kdy pomalu přijde čas výsevu ozimu. Od roku 1947 se ještě nestalo, že by ozimy hned po výsevu plošně zaschly. I v letech 2003 či 2015 se uchytily.

3
# 14.08.2026, 13:54

Pro zajímavost: Okolí Prahy z družice Sentinel-2, úterý 12.7.2026

Sentinel-2 C, 12.7.2026, zdroj: ESA Copernicus
11
# 14.08.2026, 20:45

Jestli se chcete pozvracet, tak k tomu přikládám dnešní kataklyzmatický zjev v zámeckým parku v Horšovským Týně. Není to jen magický kopec, jsou to všechny kopce na Domažlicku.

Fotek je moc, to bych sem nahrával den a noc
https://postimg.cc/gallery/vyHQ1WG

516
# 14.08.2026, 21:10

Ovar
Tak to je teda hustý... a až trochu víc zafouká, tak na podzim už tam nebude mít co opadat..

# 14.08.2026, 21:25

No byl jsem nedávno na takové malé projížďce mezi Prahou a Mělníkem a zjistil jsem, že usychání vegetace a stromů probíhá tak, že mají furt často zelenou barvu, ale problém je ten, že ten odstín prostě působí hrozně mrtvě. Není to klasická zelená, ale taková už hodně vybledlá a tohle je vidět prakticky plošně.

Reálně usychá prakticky vše, ale nemusí to nutně znamenat ty známé suché barvy jako žlutá - hnědá.

A když si člověk vezme, že už teď je situace dost extrémní a před námi opět tropický víkend, kdy bude znatelně přes 30°C a pak ty srážky docela nejisté, prostě se to jen a jen zhoršuje.

Na nějaké výraznější zlepšení nebudou stačit ani normální srážky.

Po desítkách srážkově podprůměrných a teplotně nadprůměrných týdnech by musely být prostě desítky srážkově nadprůměrných.

Já to průběžně sleduji, předpověď a vývoj, ale prostě už s takovým odevzdaným pocitem, že je to prostě už „v čudu". Zajímá mě asi jako každého, kdy zaprší a jestli dorazí nějaké srážky, ale prostě už to je jen ze zvědavosti, ne proto, že bych očekával, že to reálně něco přinese a k něčemu to bylo. Letos je to tak totálně narušené a extrémní, že už jak kdyby prostě na tom nezáleželo, člověk už ví, že prostě byly překročeny veškeré hranice...

Letošní sucho je v podstatě úplně rekordní a historické a potvrzují to různá data a navíc ta oblast zasažení - obrovská část Evropy.

Ale samozřejmě mě zajímá vývoj, jak to bude na podzim, v zimě, příští rok atd.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.