Koukám na Moravě už místy pěkné letošní úhrny, blížící se 300 mm. Pěkné Tady to zachránil často včerejšek. A tak aspoň spadlo třeba na Podřipsku/Roudnicku, za květen okolo 20 mm. Od začátku roku se to hnulo, a úhrn už je aspoň přes 70 mm, např. Straškov-Vodochody 72,6 mm. Doksany měly o něco lepší začátek roku, a tak už mají přes 84 mm. Jinak za celé jaro, Straškov 34,5 mm nebo Doksany přes 38 mm. Naopak třeba pěkně to trefilo úplný JZ kraje, a tam v té suché oblasti, to pěkně dopršelo
Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2026
asi tak.

TheRealStormCZE
Tohle zpracování je TOP. Párkrát jsem si říkal, že uvést srážky za jednotlivé dny je mnohem informativnější a přehlednější, než uvést jedno číslo. Já už se tomu nevěnuji, ale možná opět začnu... třeba příští rok od 1.1.
Blízko trojmezí Jihočeského, Středočeského a Plzeňského kraje za květen 49,52 mm, 68 % dlouhodobého normálu. Měřitelné srážky v 10 dnech. Maximální denní úhrn je z 6. května, kdy při bouřce spadlo 26,42 mm. Ta byla ale velice lokální a my jsme toho chytli praktiky nejvíce. Jiná amatérská stanice v Blatné 2 km vzdušnou čarou má za květen jen 36 mm. A profi stanice Kocelovice 4 km vzdušnou čarou pouhých 27 mm (tam ta bouřka nebyla).
Souhrn jarních měsíců: březen 11,69 + duben 10,92 + květen 49,52 = 72,13 mm. A to je jen 52 % normálu
charlie
Tss, to Vám tam napadalo vody, jak v Čerápundží , žádné sucho není, srážky nejsou rozhodující, to mám od odborníka! takže žádné stížnosti a posekat trávu na 5 mm, ať to nepřeroste!
( no,teď beze srandy, fakt bída, výhledy taky nic světaborného)..
jsem si to u nás přepočítal.. bezva to je.. 132 mm celkem, od začátku roku.. prostě podmáčeno.
charlie
Neházel bych flintu do žita a nějaké srážky jistě dorazí. Kdyby u vás spadlo 250 mm za rok to by byl opravdu velký problém a to je pomalu pouštní úhrn, ale věřím že nějaký srážkově vydatný měsíc jistě dorazí. Jenom je blbé, že když pak naprší třeba 80-100 mm v září tak přírodě už je to skoro k prdu... No rozhodně nějaké škody ze sucha budou to je už jisté.
Možná ještě platí Velké Přítočno v roce 1933 / 247mm srážek.Tak ono i Rakovnicko a Kladensko ještě leží ve srážkovém stínu KH,ale ty roční úhrny umí pěkně navýšit právě ty bouřky/přívalové srážky,i když jen lokálně,např. tady v ÚK, okolí Tušimic,tuším loni,dvě pěkné bouřky a rázem byly v plusu a na mapě vynikal malý modrý flíček ještě hodně dlouho.Ve střední Evropě převládá Z až JZ proudění,ale poslední roky o tom pochybuju.Možná se stane pravidlem srážkově nadprůměrné září,které tu roční statistiku aspoň tabulkově vylepší.
Těžko říct, jestli to Velké Přítočno platí. Některé zdroje ho uvádějí, jako nejnižší. Co je mi záhadou, že o necelé 2 km vedle, měla stanice skoro o 80 mm víc, v tom roce 1933. Ale suchý rok to byl určitě. Hodně stanic mělo tady nízké úhrny. Nejnižší jsem našel ty Libědice v ÚK, a to 232 mm, v tom roce 1933. Jaká je kvalita tohoto měření, taky těžko říct. Z poslední doby, v tomto století, třeba Tušimice 249 mm. Ale nehledal jsem úplně do hloubky, třeba se tomu ještě někdo pověnuje, a najde ještě další zajímavosti
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.