Diskuse o počasí Vydatné srážky od 23.9. do 27.9.2025
Modely srážky přidaly a přidávají dál a roztáhly a roztahují na větší plochu ČR. Před několika dny to pro modely byl oříšek. Teď to vychází jako vydatná zálivka pro ČR, přestože některé modely neměly skoro nic.
Zřejmě i díky této epizodě bude září 2025 v ČR srážkově extrémně bohaté.
F4
Ano všimnul jsem si, tak myslím, že Vám tam dohromady tak 30-50 mm naprší za celou situaci.
Tak tady ten silný severovýchodní fučák lomcuje se stromama, vzduchem lítají listy a dochází ke krátkodobým výpadkům el. proudu. Už jsem si všiml, že je pro nás vydaná lokální výstraha, stejně tak v částech Olomouckého kraje a podhůří Jeseníků. Bude to zřejmě ještě krušné, držte si klobouky.
Už 3 dny tady fouká a je to otravný.
zatím je docela zima a oblačný bordel. jen 12 stupňů, krátce po půlnoci to kleslo až na 6 a pak zase začlo foukat, mírný až čerstvý vítr už Xtý den shazuje plody a listy stromů, co utrpěly poškození suchem
Aidamkoo
Tady ráno klidno a slabý vítr, teďka náhle zesílil. Stromy se mávají a nárazy by měly být max. 40-50 km/h, tedy spíše slabé. Jsem aktuálně na Mělnicku.
Takhle vidí maximální nárazy větru ALADIN. Většina republiky 40-50 km/h, na SV v západním závětří hor a kopců až kolem 80 km/h. To je už silný vítr, co způsobí menší škody.
Dnes teda u nás kousek od Přerova neskutečný vichr, nárazy tady v nížině i 20m/s a vysoká je i průměrná rychlost větru. Už to působí i menší škody v podobě polámaných větví a dokonce i vyvrácených stromů. Přitom kousek dál na západ v Prostějově jen mírný větřík. Můžeme za tohle "děkovat" Moravské bráně.
Tak tady silný, chvílemi až velmi silný nárazový vítr se slabým deštěm. Nárazy větru přesahují i 80 km/h. Ve vzduchu litá všechno, hlavně listí. Všude houkají hasiči - v Pavlovičkách jsem jich viděl cca 4. Podzimní počasí přichází.
Ráno to vypadalo, že se žádný vítr konat nebude, ale přišlo to o něco později.
snad nám z toho spadne dvouciferný úhrn, klidně třeba dvacku před příchodem babčáku
kuba
No například ICON-D2 dává nejvíc srážek spíše někam do středu Čech v pásu přes Vysočinu ke Krušným horám a na Moravu, ale vesměs kolem 30 mm, na JZ dává míň. ALADIN dává nejvíc na JZ, je to rozhozené.
Ale tipnul bych si, že v Praze a blízkém okolí těch 20 mm+ spadne a někde a Podkrušnohoří klidně i 40 mm.
Lerak2
No tak ona ta tlaková níže bude poměrně vydatná, stačí se podívat, jak to nasává velmi teplý vzduch z JV Evropy a jak je ten střed TN rozsáhlý a srážky to pošle při okraji.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.