Diskuse o počasí Další možné bouřky a déšť 16.9.2025
Hrozně vám to přeju, aby jste vy všichni obyvatelé žijící na severozápadě měli aspoň pro jednou svoji "soukromou" situaci. Zasloužili byste si to jako sůl!
Když se podívám na název tohoto tématu, mám pocit, že dnes budou ještě nějaké bouřky. Poslední zajímavé byly v noci na dnešek (ale většina včera), a nic dalšího se rozhodně nekoná...
Cloud of Eastern Bohemia
To, co bylo vidět včera z Mostu, myslím že dost vylepšilo závěr sezony. Do fotogalerie jak' vyšitá ... a je to oblast, kde je přirozeně bouřek méně, s tím nejde nic udělat... teď se můžeme těšit na mlžné situace a první mrazy koncem září...
Pěkné shrnutí od ČHMÚ ke včerejším bouřkám. Dohromady 5 supercel, z toho některé i silné, kroupy až 4 cm, downburst.
https://x.com/CHMUCHMI/status/1967844220624109928
TomasMost
Myslím z Mostu, odkud jste vy.
https://www.in-pocasi.cz/pocasi-u-vas/foto.php?id=...
TomasMost
V Mostě včera večer žádná bouřka nebyla. Ani nikde v okolí 100km. Na druhou stranu je potřeba říct, že nejvíc bouřek tady má uživatel Peter Sedlák z Mostu, a to 213 hlášení. To je absolutní rekord. Proto si to někdo může spojovat, že v Mostě je dost bouřek Taky bych to tak chápal, že to tam tak je
Co se tady děje?
Lerak2
No jo, protože slyším každou jednohromovku a dávám obecně více příspěvků o jedné buňce nebo více buňkách v jednom dni. Ale statisticky z pohledu bouřkových dní a typů bouřek je to už horší.
Suverénně pokud vezmu od roku 2020 tak se dalo těžit na letech 2021 a 2024.
Letos je bouřkových dní 18 z toho 7 vzdálených a ještě pár jednohromovek. To je 16leté minimum. Minulý rok - 30, předminulý 28, 2022 - 27, 2021 - 28, 2020 - 22. U všech let byla polovina Bouř. D. max vzdálených.
Co je pravda, že před rokem 2018 bylo bouřek mnohem více a s tím i MCSka a supercely které vídáme teď běžněji na východě. Od 2022 žádná MCS není.
Danda.1902
To jo. Letos je to dobrý na blesky ale to je tak všechno. Takovej blesk z kovadliny se snažím zachytit dlouho tak jsem rád i když byl trochu daleko
A jak jsem psal, v minulosti bylo bouřek více. Pořád mám na paměti 10.6. 2019, MCS jak rana s menšíma kroupama několik hodin. Taky 28.6. 2017 ale to padaly skoro 4 cm kroupy, tohle úplně nechci.
A než menší počet bouřek mě spíše už irituje, že modely situace neumějí. Po tisícátý se stalo, že ukazovaly bouřky sem a ono to skončí buď v Německu nebo na východě.
Aura
Po těch TVčkách co to maluje tak klidně ten déšť.
No nějakej žebrák mi ukradl fotku a sdílel na skupinu Most bez ptání a zmínky. Naštěstí to smazal, nechápu tyhle lidi.
Cloud of Eastern Bohemia
AuraPočasí
je to anomálie, anebo trend?
z pohledu posledních několika let jednoznačně posun východně, nebo to naopak zůstane v německu, tady mezera. že by to byl trend? asi už jo, trvá to už nějakou dobu, ale předtím vidíme mezeru naopak v tom centrálním pásu a západ, pak ještě východ od cca východu hanácka jelo pravidelně ve velkým. mezi tímto novodobým trendem byla anomálie loňský rok, kdy bych napočítal 20 přímých bouřek v pohodě a ani nebyly nějak slabý. letos? možná 5 přímých jader (šlehy z kovadliny mě nezajímaj) a podobná nízká čísla i jiné roky.
ale výrazně častěji se dostává i problému se srážkami. v podstatě jedině kdy to jde jsou ty teplé fronty v zimě a anomální roky, třeba loni. takže nahánění vody do průměru často přes tu zimu, kdy díky teplejšímu atlantiku jsou i srážky mohutnější a víc jich přejde přes hory
Když už se tady probíraly ty bouřky v Mostě, tak jsem se mrknul na data z ofiko stanice Kopisty u Mostu. Přeci jen je tam školený pozorovatel. V kategorii bouřka, bouřka v místě, bouřka vzdálená a bouřka velmi vzdálená. Tak za září nula, v srpnu 1.8., za červenec data bohužel aktuálně chybí, v červnu 15.6. a 23.6., v květnu 3.5. a 28.5. Duben nula. Toť vše
ludvicek
No dobře nó Tak rok 2023.
Brno Tuřany 30x
Tušimice 8x
Kopisty 6x
A jen je mi záhadou, ty počty bouřkových dnů u P.S. v Mostě. Jestli v Kopistech, cca 3-4 km od tebe daleko, mají zhruba pětkrát nižší počet bouřkových dnů. Navíc ty Tušimice dávají podobný čísla, jak ty Kopisty
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.