Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Další možné bouřky a déšť 16.9.2025

126
# 16.09.2025, 01:35

Jsem rád že mně to minulo zatím. Hurá můžu jít spát:D

252
# 16.09.2025, 01:38

Tak teď nová vnořená buňka z které už hřmí u Studénky. Hlavní bouře umírá ale to mi až tak moc nevadí
Fstorm
Též už také mohu konečně jít spát když to umírá a jen pršet z toho bude, což pomůže

# 16.09.2025, 01:42

Poměrně slušné se blesjká směrem na západ a jihozápad, hezky to u Brna naskakuje.

Blesky mezi mraky
Blesky mezi mraky
# 16.09.2025, 02:04

bracho takový blesky jsem v zivote neviděl.neskutecná síla..blesky co měly 20 km na delku..hromy přichazely i po 45/60 sec a trvaly i 30 sec.

75
# 16.09.2025, 06:45

O půl 3 to přišlo, naštěstí žádná velká hrůza. Pár dlouhých hromů a o půl 4 byl klid. Pršelo cca do 6

1978
# 16.09.2025, 06:48

K nám to nakonec dorazilo už kolem 2 hodiny ranní. Sice sem toho moc nenaspal, ale podívaná stála za to. :D Bouřka bez výraznějších doprovodných jevů, ale za to s pěknými blesky, převažovaly hlavně CC výboje a bylo pár CGček. Po přechodu se pak ještě déle blýskalo. :blesk:

# 16.09.2025, 06:54

Nám to dalo 13,2mm, bylo i celkem dost blesků, včetně CG, ale já jsem viděl jen pár záblesků při odchodu, protože jsem spal. Ale podle radaru kolem 4 ranní do došlo. Takže spokojenost.

252
# 16.09.2025, 09:49

U mě napršelo 1,5 mm ale intenzita kolem 20 mm. Pak ještě byla další vzdálená bouřka

# 16.09.2025, 10:10

Projel jsem ansámbly a příští týden bude zřejmě opět srážkově bohatý. Rýsuje se po přechodném výrazném oteplení, postupně ochlazování spolu s výraznějším poklesem tlaku - přes Střední Evropu a ČR bude přecházet pomalu zvlněná studená fronta, respektive se vytvoří frontální rozhraní a TN.

Některé ansámbly již mají desítky mm srážek, například kolem 40-50 mm, ale stále je to nejisté a rozhozené od 0 mm po vyšší desítky pro jedno konkrétní místo.

Září tak zřejmě zažije ještě další vydatnější zálivku a celé září skončí jako jedno ze srážkově nejvíce bohatých od roku 1961, kdy se dělají podrobné záznamy.

252
# 16.09.2025, 10:13

Teď krásné mammata

148
# 16.09.2025, 10:25

AuraPočasí
Začíná nám vznikat taková nepěkná tradice - co v dubnu nezmrzne, to v září shnije.

# 16.09.2025, 10:41

Tak když to nějak shrnu, tak zhruba od půlnoci sem chodily přeháňky, ale intenzita byla jen od velmi slabé po středně silnou. Potom přišla MCS, byl tu krátký přívalový déšť a blesků, respektive záblesků a taky hromů bylo i více do minuty. A pak ráno a dopoledne ještě přišel občasný déšť s intenzitou od velmi slabé po mírnou. Při odchodu oblačnosti jsem viděl i slabé mammaty, ale nebyl čas fotit. Nakonec máme za dnešek rovných 8 mm, takže se v září dostáváme už na 85,2 mm srážek.

# 16.09.2025, 10:45

Nedalo mi to a zeptal jsem se umělé inteligence na to, proč má JV na bouřky eso v rukávu v posledních letech oproti SZ. Tady v Orlických horách už to taky není, co bejvávalo a bohužel je to zřejmé a všímám si toho.
Nevím, jestli někdo z vás už někdy zkoušel položit tuto otázku ChatuGPT.
Přikládám pro zajímavost, berte to s určitou rezervou. :)

Screenshot č. 3 - ChatGPT
Screenshot č. 2 - ChatGPT
Screenshot č. 1 - ChatGPT
# 16.09.2025, 10:46

Cloud of Eastern Bohemia
Škoda, že jste to smazal. Naprosto geniální vysvětlení toho, proč má obecně JV republiky více bouřek, než opačná část. AI to výborně vysvětluje a dává to max. smysl.

Můžu to sem dát, nebo bylo Vaše přání to odstranit? Mám ty obrázky otevřené a bylo by super, kdyby byla možnost to vidět pro ostatní.

edit: Super už to tu je zase... :D

# 16.09.2025, 10:46

No to je taky opravdu něco. Některé ty odpovědi z umělé inteligence jsou opravdu na státní ocenění. Prý nad Moravou vznikne noční MCS a už jen doznívá nad Polabím? Proboha tohle se naposledy stalo 14.8.2010. :zz: Mění se klima, mění se poměry v atmosféře, takže Morava bližší kontinentálnímu proudění má bouřek více.

V Atlasu podnebí byla dříve oblast s nejvyšší aktivitou bouřek východní Morava u Beskyd a západ Čech, naopak nejméně měla jižní Morava a Polabí. Se změnou prouděním se pak projevují i geografické vlivy viz. Karpatský oblouk a Morava a celá JV polovina ČR není uzavřena masivy jako Čechy, takže pak v případě front, rozhraní apod. může ten vlhký a teplý vzduch z Panonie proudit bez překážek na Moravu. Nicméně někdy bývá doplněný i inverzní vrstvou ve vyšších hladinách.

# 16.09.2025, 10:48

Ještě přikládám další část odpovědí.

Screenshot č. 4 - ChatGPT
Screenshot č. 5 - ChatGPT
Screenshot č. 6 (závěrečný) - ChatGPT
# 16.09.2025, 10:49

Aidamkoo
Možná některé detaily nesedí, ale jinak to dává naprostý smysl. Je to hodně o tom proudění a jak se střetávají teplotní masy.

Nemůže být náhoda, že když postupuje fronta od SZ, ale bouřky a srážky nabíhají od JZ-J (střih větru), pak téměř pokaždé je nejvíce zasažená oblast cca Moravy, jelikož tam se ty vzduchové hmoty nejvíce jaksi nahustí a střetnou - zpomalí.

Tady se o tom diskutovalo už několik let, ale pouze nyní uživatel Cloud of Eastern Bohemia dokázal pomocí AI dát nejlepší odpovědi.

# 16.09.2025, 10:49

AuraPočasí
Zapomněl jsem tam dát ještě poslední část konverzace, proto jsem to předtím smazal. :D

# 16.09.2025, 11:04

Aidamkoo
Myslím, že to stěžování si některých, že SZ má málo bouřkových situací nebo pořádných bouřkových situací je do jisté míry opodstatněný, i když to stěžování samo o sobě je někdy přehnané a plné negativních emocí.

A také si myslím, že změna klimatu tohle celé mění a posouvá více ve prospěch JV části republiky, ale uznávám, to není jen o Moravě, velice dobře z toho vychází i jižní Čechy, oblast Vysočiny a východní Čechy, teprve směrem více na SZ to začíná být slabší a je pravda, že někdy naopak je vynechán úplný JV Moravy a bouřky spíše projdou centrálními oblastmi.

Čistě teoreticky, pokud bych bydlel v Klášterci nad Ohří nebo v Mostě a mým největším životním naplněním by bylo sledování pořádných bouřek a supercel, poté bych skutečně zvažoval, že bych se přestěhoval někam do oblasti například Vysočiny, jižních Čech nebo Moravy, východních Čech, protože ten SZ bude vždy chudší a ty rozdíly budou patrné prakticky každý rok.

# 16.09.2025, 13:15

GFS na příští týden dává výraznou TN téměř bez pohybu, stacionární a srážky nad SZ polovinu Čech a do Německa.

Že by se to prolomilo? :-) Jednou konečně naprší více na západě, než na východě při výrazné srážkové situaci.

rozložení srážek 24.9.2025, zdroj: wetter3.de
TN 24.9.2025, zdroj: wetter3.de

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.