Diskuse o počasí Další možné bouřky a déšť 16.9.2025
bracho takový blesky jsem v zivote neviděl.neskutecná síla..blesky co měly 20 km na delku..hromy přichazely i po 45/60 sec a trvaly i 30 sec.
Projel jsem ansámbly a příští týden bude zřejmě opět srážkově bohatý. Rýsuje se po přechodném výrazném oteplení, postupně ochlazování spolu s výraznějším poklesem tlaku - přes Střední Evropu a ČR bude přecházet pomalu zvlněná studená fronta, respektive se vytvoří frontální rozhraní a TN.
Některé ansámbly již mají desítky mm srážek, například kolem 40-50 mm, ale stále je to nejisté a rozhozené od 0 mm po vyšší desítky pro jedno konkrétní místo.
Září tak zřejmě zažije ještě další vydatnější zálivku a celé září skončí jako jedno ze srážkově nejvíce bohatých od roku 1961, kdy se dělají podrobné záznamy.
Tak když to nějak shrnu, tak zhruba od půlnoci sem chodily přeháňky, ale intenzita byla jen od velmi slabé po středně silnou. Potom přišla MCS, byl tu krátký přívalový déšť a blesků, respektive záblesků a taky hromů bylo i více do minuty. A pak ráno a dopoledne ještě přišel občasný déšť s intenzitou od velmi slabé po mírnou. Při odchodu oblačnosti jsem viděl i slabé mammaty, ale nebyl čas fotit. Nakonec máme za dnešek rovných 8 mm, takže se v září dostáváme už na 85,2 mm srážek.
Nedalo mi to a zeptal jsem se umělé inteligence na to, proč má JV na bouřky eso v rukávu v posledních letech oproti SZ. Tady v Orlických horách už to taky není, co bejvávalo a bohužel je to zřejmé a všímám si toho.
Nevím, jestli někdo z vás už někdy zkoušel položit tuto otázku ChatuGPT.
Přikládám pro zajímavost, berte to s určitou rezervou.
Cloud of Eastern Bohemia
Škoda, že jste to smazal. Naprosto geniální vysvětlení toho, proč má obecně JV republiky více bouřek, než opačná část. AI to výborně vysvětluje a dává to max. smysl.
Můžu to sem dát, nebo bylo Vaše přání to odstranit? Mám ty obrázky otevřené a bylo by super, kdyby byla možnost to vidět pro ostatní.
edit: Super už to tu je zase...
No to je taky opravdu něco. Některé ty odpovědi z umělé inteligence jsou opravdu na státní ocenění. Prý nad Moravou vznikne noční MCS a už jen doznívá nad Polabím? Proboha tohle se naposledy stalo 14.8.2010. Mění se klima, mění se poměry v atmosféře, takže Morava bližší kontinentálnímu proudění má bouřek více.
V Atlasu podnebí byla dříve oblast s nejvyšší aktivitou bouřek východní Morava u Beskyd a západ Čech, naopak nejméně měla jižní Morava a Polabí. Se změnou prouděním se pak projevují i geografické vlivy viz. Karpatský oblouk a Morava a celá JV polovina ČR není uzavřena masivy jako Čechy, takže pak v případě front, rozhraní apod. může ten vlhký a teplý vzduch z Panonie proudit bez překážek na Moravu. Nicméně někdy bývá doplněný i inverzní vrstvou ve vyšších hladinách.
Ještě přikládám další část odpovědí.
Aidamkoo
Možná některé detaily nesedí, ale jinak to dává naprostý smysl. Je to hodně o tom proudění a jak se střetávají teplotní masy.
Nemůže být náhoda, že když postupuje fronta od SZ, ale bouřky a srážky nabíhají od JZ-J (střih větru), pak téměř pokaždé je nejvíce zasažená oblast cca Moravy, jelikož tam se ty vzduchové hmoty nejvíce jaksi nahustí a střetnou - zpomalí.
Tady se o tom diskutovalo už několik let, ale pouze nyní uživatel Cloud of Eastern Bohemia dokázal pomocí AI dát nejlepší odpovědi.
AuraPočasí
Zapomněl jsem tam dát ještě poslední část konverzace, proto jsem to předtím smazal.
Aidamkoo
Myslím, že to stěžování si některých, že SZ má málo bouřkových situací nebo pořádných bouřkových situací je do jisté míry opodstatněný, i když to stěžování samo o sobě je někdy přehnané a plné negativních emocí.
A také si myslím, že změna klimatu tohle celé mění a posouvá více ve prospěch JV části republiky, ale uznávám, to není jen o Moravě, velice dobře z toho vychází i jižní Čechy, oblast Vysočiny a východní Čechy, teprve směrem více na SZ to začíná být slabší a je pravda, že někdy naopak je vynechán úplný JV Moravy a bouřky spíše projdou centrálními oblastmi.
Čistě teoreticky, pokud bych bydlel v Klášterci nad Ohří nebo v Mostě a mým největším životním naplněním by bylo sledování pořádných bouřek a supercel, poté bych skutečně zvažoval, že bych se přestěhoval někam do oblasti například Vysočiny, jižních Čech nebo Moravy, východních Čech, protože ten SZ bude vždy chudší a ty rozdíly budou patrné prakticky každý rok.
GFS na příští týden dává výraznou TN téměř bez pohybu, stacionární a srážky nad SZ polovinu Čech a do Německa.
Že by se to prolomilo? :-) Jednou konečně naprší více na západě, než na východě při výrazné srážkové situaci.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.