Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2023
U nás za září 20 mm srážek (24% DP), což je třetí nejsušší září od roku 1961. Nebýt včerejších 10 mm mohlo být toto září z pohledu srážek rekordně suché, stejně jako před měsícem byl rekordně deštivý srpen. Od začátku roku máme 930 mm srážek (123% DP). Rekord za září ale padl v průměrné teplotě, která byla 15,1°C (+4,4°C proti DP 10,7°C). Doposud nejteplejší září bylo v roce 1999 s +13,9°C, takže celkem významné překonání dosavadního rekordu.
Tak u nás v září spadlo 71,9mm z toho 60 mm spadlo 13.9. za 20 minut takže většina odtekla. Celkově jsme letos na 470mm což neni nic extra ale jde to. Ale jinak u nas bylo Září taky velice teplé bylo 6 letních dnů nejvyšší teplota byla 28,3°C a průměrná teplota byla 17,4°C. Aspoň nemusíme ještě topit loni topná sezona jela už od září.
Za září zde prosím pěkně 13.3 mm.
Tady za říjen 36.6 mm. Nic moc, ale někde jsou na tom ještě hůře.. Takže díky sluníčku se listí obarvilo výrazně později než minulý rok.
Sice sem z teplého Atlantiku chodí neobvykle hluboké tlakové níže už teď, tak těch srážek zatím moc nepřinesly. Uvidíme, co přinese ta v pátek.
U nás za září 17mm takže opět silný podprůměr
Říjen u nás srážkově lehce pod průměrem - napršelo 59 mm, což je 81% normálu (74 mm). Od začátku roku máme 990 mm, což je 119% normálu (902 mm). Tím jsme překonali už normál za celý rok (982 mm). Zavlaženo je tedy slušně a krajina je vodou pěkně nasáklá.
Jsem zvědavý kolik má po říjnu Pavell ve Střelné - ti nás letos se srážkami pěkně válcují
Stanice Dukovany (stanice ČHMÚ) za celý říjen 11,7 mm, takhle to na východě okr. Třebíč vedeme (i když já jsem spíš JV), měl někdo méně statistici hm? Září dalo tamtéž 9,1 mm a třeba červen 15 mm, červenec už byl lepší 41,1 mm. Tyhle 4 měsíce v součtu nějakým 77 mm, klidně můžeme být brzy v součtu na 250 mm za celý rok, tam někam když se netrefí bouřka směřujeme, extrémní průšvih, důležitější než cokoliv jiného, zapomeňte na chlazení jádra.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.