skupsw24 To nebude supercela. Dnes není žádné dynamické prostředí. Žádné výraznější podmínky. Přeháňky a bouřky jsou poměrně slabé. Střih větru byl v Beskydech až 8 m/s. Tím si můžeš vysvětlit tu rotaci, ale supercelu těžko.
kuba Icon teď taky háže přes 100mm pro část Čech. Asi tam nějaký potenciál na slušné úhrny je, ale zatím je to pořád dost daleko a je otázkou kde ty srážky spadnou (může to klidně být mimo ČR)
Negan Ono je to asi jedno. Dojde k přechodnému zmírnění sucha.
obecné info: Povodně vznikají až při extrémních srážkách, které se nějak kumulují. Jednorázově třeba 100-200 mm při současných výrazně suchých podmínkách by větší povodeň nezpůsobilo. Sucho je víceúrovňové - půda, hladiny potoků/řek, podzemní vody.
Vyschlá Loira až na dno pojme asi kolik srážek? Nejdřív se musí trochu naplnit.
skupsw24 Je to pěkná, explozivní podívaná, nikoli však supercelární.. Chybí rotace a klasické schéma supercely.. Jinak, snad ty plošné úhrny vyjdou. Včera jsem se vrátil po 10ti , zde bezsrážkových dnech, domů a ta změna v krajině ze zelené do žluté je tu markantní, velká... Sem to háže pouhých 20mm(čtvrtek až neděle) ale i ty bychom tu velmi potřebovali, za srpen zatím 17mm...Snad ten úhrn bude nakonec vyšší.. Jak už jsem tu minulý týden předeslal, žádné tropy se tu v tyto dny na JZ konat nebudou... Max v tu středu před frontou to možná lízne 30tku... toť vše..
Nám to teď háže v součtu kolem 80mm, což by se hodilo, ale sakra co ty teploty Snad bude tepleji, ideál kolem 22-24°C, srpen si představuju trochu jinak.
Tak teploty, po 20.8. už to žádný zázrak nebývá, ale my tady budem hůř jestli to vyjde, in-počasí někam ke +13 Jsou tam hlavně denně nějaké srážky od čtvrtku až do příštího pátku, tohle se nesmí pokazit.
A tento týden nemám ve výhledu ani jeden tropický den, hurá, 2x +28 a snad něco přijde
Víkend je ještě na predikce intenzity a rozložení srážek daleko, ale asi nebudou úhrny nijak vysoké, viděl bych to od 0 do 20 mm. Snad se pletu čtvrtek a pátek bouřky ve středu ČR, tam až 50 mm Jinak jsem zvědav, zda se dnes něco vyraznejsiho vytvoří a kde. Tipuji Šumavu, Krkonoše a Jeseníky.