Od včerejšího poledne do dnešního rána hlásím neskutečných 47 mm!
Večer mezi 19. a 20. hodinou prošla nad Budišovem bouřka (viz obrázek), v Třebíči přispěla k úhrnu 34 mm. Večer po bouřce jsem vylévali plný měřák (35 mm), do rána napršelo dalších 12 mm.
Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2019
Petr75
A já jsem si říkal kam všechny ty srážky mizí,a ono to spadne u vás..
ale může mě hřát že to stejně doteče do Olomouce,ale bude to už jen v korytě.
Jinak jsem rád že je na mapě další stanice z olomouckého kraje,škoda jen že se to zobrazuje už kousek vedle v pardubickém kraji..Chápu že obec leží jen 500 m od Čech,ale i tak ?
Pro zajímavost údaj ze stanice z podhůří Bílých Karpat ale z nadm. výšky pouhých 320 mnm z městečka Brumov-Bylnice, za posl. srážkovou epizodu přesně jak u nás za čtvrt roku téměř 90mm a jen za květen 155mm, tam to je fakt ráj, místní asi naštvaní, ale pro vodomily jako já fantazie. By mě zajímalo kde pod 400 mnm bylo více, na Jizerky se.. pes.
Nečekám, že u nás ve zbytku dnešního dne zaprší, takže můžu uzavřít květnový srážkový úhrn, který činí rekordních 116,6 mm vody (přitom průměr je pouhých 59 mm). Ještě nikdy jsem tu nezaznamenal květen s úhrnem přes 100 mm, tento květen navíc srážkově překonal i loňské září a stal se nejdeštivějším měsícem od července 2016. Navíc jde o třetí nejdeštivější měsíc u nás v novodobé historii po červenci 2014 a právě červenci 2016. Zajímavé ale je, že tu pořád nezačala bouřková sezóna, což je taky rekord, ale v jiném slova smyslu. Skoro všechny srážky, které tu v květnu spadly, byly vrstevnaté, což je opravdu unikát. Doplním, že v roce 2019 tu máme už 246,8 mm srážek, takže extrémně nadprůměrný květen dopomohl k tomu, že i letošní rok je po pěti měsících srážkově velmi výrazně nadprůměrný (průměr by měl aktuálně činit 180 mm). Ale před námi je kritická pasáž roku, a sice letní měsíce. Stačí, aby se jeden z nich nepovedl a jsme opět v průměru.
Letošní Květen u nás výjimečný. Krásných 140 mm. Mrtvou barvu smrkových lesů přehlédnout nelze ale plné barvy listí stromů a ostatní vegetace prozrazují, že povrchové vody teď zrovna je dost. Tak doufejme, že v dalších měsících taky zaprší, protože prameny hlubších studní o tom ještě nevědí.
Já bohužel nesdílím optimismus druhých, u nás za květen sice 60,6 mm, normál je ale 61,5 mm, takže jsme stejně v deficitu, i když minimálním.
Za celý rok zatím 161,5 mm (to někomu spadlo jen za květen!), normál je 196,4 mm, takže nám od začátku roku chybí 34,9 mm, s minulým rokem 120 mm.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.