No tak jak tu někdo psal jak jihozápad má zalito atd.. tak přesně kde je to červený na jihozápadě jsme my.. jediná oblast kde za ty bouřky napršelo pouhých 11,7 mm a to ještě v přívaláku... od dubna stále pohých 20 mm cca ani ne.
Na Šumavě se udělá bouřka, tady se zatáhne a tím pádem už se pak ani nic nevytvoří. Spadne 5 kapek a konec.. nechápu to toto.. Jestli nebude nic ani zítra ani ve středu tak už nevím, co to chce za podmínky
je to strašný, když o 16 km mají plný studny atd.. a tady šetříme s vodou kde se dá
A dávám to sem hlavně proto, protože by mi zajímalo jaká je přičinna, že se tu bouřky netvoří... v této oblasti..
Diskuse o počasí Sucho 2018
Petr11
Příčina je zřejmě ve stále stejných podmínkách, východní proudění a bouřky bez dynamiky (minimální střih větru). Navíc to jsou většinou bouřky z tepla, žádné frontální vlny, kde by se setkaly různé vzduchové hmoty (jako byl ten pás bouřek kolem Brd nedávno, kdy napršelo 100+ mm).
Momentálně je vidět, že největší sucho je na S-SV ČECH, S- Moravě a od Prahy na východ. - oblast Krkonoš, Orlických hor, Jeseníky. Nejlepší situace je v jižních Čechách, JZ Čech i Západ. Já si myslím, že v některých těch rudých oblastech prší, ale prší tam méně - to sucho se porovnává z dlouhodobých průměrů, a pak je ta mapka tak barevná a ty oblasti mají vyšší průměry, než jsou ted. Kdežto klasické suché oblasti měli průměry daleko nižší, tudiž není třeba jižní Morava tak rudá. Tím suchem bohužel trpí celá ČR a nejvíce místa, kde dřív byli daleko vyšší srážkové úhrny.
Z mapky nasycení půdy je zjevné, kde je nejméně nasycená půda. A v tom článku na seznamu, já nevím - já bych ty deficity a dny a kolik chybí mm nedělal na celý kraj, protože v celém kraji jsou značně výrazné rozdíly
Tak u nás úplně pohoda zatím jak jsme na tom do května byly zle, tak v červnu tu máme už 130mm sice většina v bouřkách ale i tak do země toho vlezlo dost. A naštěstí v čas. Takže tady máme velmi nadprůměrnou úrodu třešní, tak velké a množství už dlouhou dobu nikdo nepamatuje. Je toho tolik že to ve velkém hnije protože všichni už toho mají plno. A pokud se něco nestane tak švestky na tom budou stejně. letos stromům skoro plody vůbec neopadly.
A prý na jižní Moravě není sucho. Už nám tu hoří i les opět v Moravské Sahaře, parádní... Dnes hlásí vítr, pokud nedojde déšt bude to paráda...
http://www.po...lesniho/#1637
Včerejší srážky pomohli všude alespon povrchově bohužel těd delší dobu srážky nebudou sucho povrchově se bude zhoršovat ...
Co se týče dlouhodobého sucha tak nejlíp je na tom J , S , SV , V pak JZ , Z a pak Vysočina .
Středně dobře je na tom ještě dobře zbytek Čech a Zlínský kraj ...
Naopak nejhuře Jižní Morava a kus Olomouckého Kraje ...
Úplně nejhuř Brno a okolí ...
Třetí mapka mi nejde načíst
a pak ještě mapy ve větších vrstvách ...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.