Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V Čechách později odpoledne od severozápadu občas sněžení, v nižších polohách i déšť

Diskuse o počasí Sucho 2018

49
# 28.05.2018, 22:54

No tak jak tu někdo psal jak jihozápad má zalito atd.. tak přesně kde je to červený na jihozápadě jsme my.. jediná oblast kde za ty bouřky napršelo pouhých 11,7 mm a to ještě v přívaláku... od dubna stále pohých 20 mm cca ani ne.
Na Šumavě se udělá bouřka, tady se zatáhne a tím pádem už se pak ani nic nevytvoří. Spadne 5 kapek a konec.. nechápu to toto.. Jestli nebude nic ani zítra ani ve středu tak už nevím, co to chce za podmínky
je to strašný, když o 16 km mají plný studny atd.. a tady šetříme s vodou kde se dá
A dávám to sem hlavně proto, protože by mi zajímalo jaká je přičinna, že se tu bouřky netvoří... v této oblasti..

84
# 05.06.2018, 09:26

Petr11

Příčina je zřejmě ve stále stejných podmínkách, východní proudění a bouřky bez dynamiky (minimální střih větru). Navíc to jsou většinou bouřky z tepla, žádné frontální vlny, kde by se setkaly různé vzduchové hmoty (jako byl ten pás bouřek kolem Brd nedávno, kdy napršelo 100+ mm).

# 05.06.2018, 10:03

Zrovna jsem to chtěl sem dát ...
I Jižní Čechy jsou na tom o něco huř než Jižní Morava

149
# 05.06.2018, 12:12

Momentálně je vidět, že největší sucho je na S-SV ČECH, S- Moravě a od Prahy na východ. - oblast Krkonoš, Orlických hor, Jeseníky. Nejlepší situace je v jižních Čechách, JZ Čech i Západ. Já si myslím, že v některých těch rudých oblastech prší, ale prší tam méně - to sucho se porovnává z dlouhodobých průměrů, a pak je ta mapka tak barevná a ty oblasti mají vyšší průměry, než jsou ted. Kdežto klasické suché oblasti měli průměry daleko nižší, tudiž není třeba jižní Morava tak rudá. Tím suchem bohužel trpí celá ČR a nejvíce místa, kde dřív byli daleko vyšší srážkové úhrny.
Z mapky nasycení půdy je zjevné, kde je nejméně nasycená půda. A v tom článku na seznamu, já nevím - já bych ty deficity a dny a kolik chybí mm nedělal na celý kraj, protože v celém kraji jsou značně výrazné rozdíly

zdroj: intersucho.cz, Intenzita sucha ke dni 3.6
zdroj: intersucho.cz, Relativní nasycení půdy
# 05.06.2018, 12:53

Sice největší sucho je na východě čech nejmíň na J JZ A Z čech ale zas na deficit nejmíň ústecký kraj největší vychodni kraje čech ale J JZ A Z Čechy na to s deficitem nejsou nějak slavne i Jižní Morava je na tom malinko lip

# 10.06.2018, 07:18

Západní proudění vítej, a přines nám konečně plošné srážky!

75
# 19.06.2018, 20:35

Tak u nás úplně pohoda zatím jak jsme na tom do května byly zle, tak v červnu tu máme už 130mm sice většina v bouřkách ale i tak do země toho vlezlo dost. A naštěstí v čas. Takže tady máme velmi nadprůměrnou úrodu třešní, tak velké a množství už dlouhou dobu nikdo nepamatuje. Je toho tolik že to ve velkém hnije protože všichni už toho mají plno. A pokud se něco nestane tak švestky na tom budou stejně. letos stromům skoro plody vůbec neopadly.

149
# 21.06.2018, 17:03

A prý na jižní Moravě není sucho. Už nám tu hoří i les opět v Moravské Sahaře, parádní... Dnes hlásí vítr, pokud nedojde déšt bude to paráda...

http://www.po...lesniho/#1637

149
# 21.06.2018, 20:59

Ondráš*
Vím je to kousek odemně, viděl jsem i nějaké fotky, no typická oblast na požáry, když tu panuje sucho...

# 23.06.2018, 14:47

Sucho, sucho, sucho... vždy přijde deštíček po milimetru jako vždy, a 1 mm, řekněte mi co to je když tu neprší, a člověk je rád i za to že je pod mrakem...

# 23.06.2018, 22:48

Vypadá to , pokud se nic nezmění , že by jsme do konce Června mohli aspoŇ trochu stáhnout srážkový deficit ;-);-)

149
# 24.06.2018, 00:13

Biochemik
Toť otázka, jen aby a záleží kde taky :( Raději očekávám skoro nic a pak budu třeba překvapený.

306
# 26.06.2018, 09:35

lukaskicz
Za poslední týden mají Dukovany 9,7mm. My jsme na 1,1mm.

# 26.06.2018, 18:54

Kolik máte srážek tento měsíc ? My zatím 23mm.

# 29.06.2018, 18:09

Včerejší srážky pomohli všude alespon povrchově bohužel těd delší dobu srážky nebudou sucho povrchově se bude zhoršovat ...
Co se týče dlouhodobého sucha tak nejlíp je na tom J , S , SV , V pak JZ , Z a pak Vysočina .
Středně dobře je na tom ještě dobře zbytek Čech a Zlínský kraj ...
Naopak nejhuře Jižní Morava a kus Olomouckého Kraje ...
Úplně nejhuř Brno a okolí ...
Třetí mapka mi nejde načíst
a pak ještě mapy ve větších vrstvách ...

77
# 29.06.2018, 19:24

bych se nedivil,kdyby v červenci nepršelo vůbec!

# 30.06.2018, 14:38

Yurri
Ale to je u EDU, já bydlím v obci a ne v jaderné elektrárně, tady v obci věřím dešťoměru, Meteostanici u EDU nevěřím, nejenom kvůli tomu že největší teplota u nás je zaznamenána přes 80 st.

119
# 30.06.2018, 15:44

Pro pana Dawe kde jsou ty tropy?U Vas neprší, zajímavé...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.