Ondra83 S těmi bouřkami a jejich výskytem je to trochu záhada. Přijde mi, že se bouřky opakovaně vyskytují na stejných místech, zatímco jinde se vyhýbají, popř. chodí po určitých trasách. Může to trvat měsíce nebo roky a pak se cosi změní a vyskytují se na jiných místech. Praha není na bouřky nějak špatně stavěna. Pamatuji roky, že jich tu bylo víc, než dost. Např. 2014.
Nebo třeba zvláštní byl rok 2015, kdy v ČR bylo málo bouřek a ani 1 tornádo, zatímco v Německu bylo spoustu silných bouřek, hodně supercel i tornád.
aura333 Praha - Háje - po včerejší "přeháňce" byl téměř mokrý chodník, naposled pršelo 23.4. - 1,5 mm, předtím 16.4. 1,6 mm. K letošnímu "řeckému" počasí chybí jenom moře.
Tady už to zase od rána peče. Tráva žlutá, keře začínají svěšovat listy... A vzhledem k tomu, že srážky jdou zase atypicky od JV, jak je letos již zvykem, tak dneska nečekám opět nic. Naší oblasti svědčí JZ, to pak máme vody dost.
kostohryz Nebojte, k vám také něco dorazí, ono se to ještě zvlní otočí a já nevím co a aj v Čechách zaprší - ale určitě nebude v čechách a na Moravě takový příděl, jak na Slovensku nebo Maďarsku. Jsem momentálně v Olomouci, a ráno bylo taky na obloze vymetíno a ted už se oblačnost hezky sune...
igor127 Tak vy na Hodonínsku víte nejlíp, co to znamená sucho a pravda je, že morava celkově na tom byla s vodou už dost špatně, takže je dobře, že vám tam něco naprší. Teď se holt zase budeme za vodu modlit my v čechách.
casipo Ale u Klatov spadlo přes 20 mm v tich bouřkách. Ale tady u nás nic.. Šlo to kolem nebo se to rozpadlo.. To se děje u bouřkách za posledních 5 let a u deště je to tedko. Ani ten deš´t sem nedorazí..
Včera o tom mluvili ve Zprávách. Sucho i nadále přetrvává. To že spadlo pár kapek nepomůže nikde. Potřebovalo by místo dnů pršet pár týdnů. Nastupuje zase horko a slunko takže za dva dny jsme na tom stejně jako v pondělí...
Východní Čechy teda pořád jak na houpačce u nás. Ač máme vydatnou studnu, šli jsme do té dotace www.posudekdotacedestovka.cz a pár desítek tisíc nám to dalo a i když díky bohu zaprší aspoň se to nevsákne/nesteče po povrchu....bude to asi jen horší
Dobrý článek s pořadem U nás myslím že Jižní část Česka bude na tom huř než na Severu jinak podle GFS to vypadá na první tropy příští týden v Německu hlásí i 34 http://www.se...o=1&source=hp
radek4545 Zrovna jsem to tady chtěl dát. A podle toho na tom tak špatně nejsme. Naštěstí u nás jsou poslední roky srážkově nadprůměrné (kromě roku 2015). A letos Leden a Únor byly normální až od Března jsou srážky silně podprůměrné. A pokud v Květnu ještě trochu zaprší tak bude už průměrný.
Dokázal by tu někdo analyzovat, proč letos od začátku roku převládá J-JV proudění nad obvyklým Z-JZ? Tato situace totiž přináší zcela nerovnoměrné rozložení srážek a navíc je dle mého příčinou i celkově malých srážkových úhrnů. Docela by mě to zajímalo.
Tak asi rozložení tlakových polí nad Evropou, TV na S+SV a TN na J+JZ, jako sotva se začalo už víc oteplovat, tak jsou z toho pěkné bouřky, za mě to není špatná varianta, jen to chce souvislejší linie, ať je napršeno všude.