Červenec k nám do brněnského Jundrova přinesl 50,1 mm srážek, což je mírný až silný podprůměr vzhledem k tomu, že průměr činí 81 mm. Navíc musím sdělit, že poslední dekáda zachraňovala, co mohla, za první dvě dekády jsme tu měli jen 14,0 mm vody. V roce 2018 jsme nyní na 265,7 mm, což je rovněž mírný až silný podprůměr (průměr by měl v tuto dobu činit 334 mm).
Pavell To není možný, vždyť je to v nadm. výšce 500m, ve srážkovém stínu kopce na severu, který má jen necelých 700m, taková průměrná Vysočina řekl bych a on je tam rozdíl brutální, já to říkám pořád, že východ je prostě v pohodě.
Praha - Chodov k dnešku od 1.1 celých 146 mm, včetně zcela nečekaných včerejších večerních 2,5 mm, mimo jakoukoliv bouřku. Podle ČHMÚ jsme stále v pásmu 50 - 75 % srážek, tak teda nevím, kolik ročně v Praze naprší, ale letošek mi přijde extrémně suchý.
Klášterec nad Ohří za červenec 9,4 mm!! a ktomu enormní vedro, už nevěřím tomu, že bude někdy POŘÁDNĚ pršet. Chtělo by to tzv. povodňovou TN, která by tu setrvávala aspoň 3 dny a trvale z ní pršelo.
U nás se srážkově velice povedl červen se 104,1 mm, což je celkem značný nadprůměr. Červenec už byl srážkově horší se 38,1 mm. Situace se celkem viditelně zhoršuje už i tady, ale jak jsem tu psal již dříve, pravé sucho jsem zažil na severu středních Čech.
Tady u nás nejlepší zálivka letos v květnu průběžně hezky kdy spadlo 75 mm,(nepočítám tyto 2 dny v září,zatím 80 mm)červenec + srpen asi 55 mm,od začátku roku 355 mm,kolik je tady roční průměr nevím,ale myslím že ty letní neskutečné tropy prakticky beze srážek nám to trošku vynahradily