Třebíč za únor 10,2mm - podobně v celém okrese, tak to je hodně velká bída, předpověď na březen nevěští nic dobrého, to bude zase těch 50mm za 1.čtvrtletí.
U nás v Jundrově jsme za únor zaznamenali hlavně díky frontám z jihu 26,2 mm srážek, což je lehký nadprůměr. Za letošní rok tak nyní máme už 79,8 mm, i přestože dosavadní průměr činí pouhých 50 mm.
Dneska úplně o ničem, dokonce jen 1,1mm, už to zase začíná, Čechy a východ solidní přeháňky či trvalé deště, ještěže mám letos ručně zalito na 2 měsíce dopředu.
Frantis95 Já to říkám pořád, až na úplné vyjímky o Čechy srážkově nemám obavy, si vždy vzpomenu na ty loňské 100mm srážky u Prahy, sesuvy půdy, hafo bouřek atd. Jsem zvědavej, kdy se tady u nás dočkám úhrnu přes 10 mm, to bude na oslavu.
Já zpracovávám data z více stanic. Kromě mé vlastní i z ČHMÚ, PLA a DSO (dobr. sdružení obcí). Viz obrázky - souhrn srážek za měsíc březen 2018 na vybraných stanicích a obr. 2 - akumulace srážek k 31.3.2018.
V březnu u nás v brněnském Jundrově napršelo 24,9 mm srážek, což je z dosavadních měsíců letošního roku nejméně. Průměrný březnový úhrn je ale jen 31 mm, takže jsme skončili pouze v lehkém podprůměru. Rok 2018 se pak stále drží ve vcelku solidním nadprůměru - máme již 104,7 mm vody oproti průměrným 81 mm.
U mě na zahradě 3 km od Moravských Budějovic už nic nebylo. Za celý den (13.4.) 2 mm, jen za včerejšek vše odpařeno. Ve 200 litrovém sudu 15 cm, sucho pokračuje.