Diskuse o počasí Tropické teploty na přelomu července a srpna?
a do tohodle máme jít uplně suchý? ne dík, fakt se nikdo neptal
No GFS maluje cca pár posledních výstupů rudé peklo. Jako vidět na ansámblu teploty v 850 hPa 25-27 C je šílené (OPER i CONTROL). EMCWF maluje o něco menší horko. Ale oba modely se celkem shodují, jaká situace nad střední Evropou by mohla nastat. Pevně doufám a modlím, se, ať nic takového (extrémního) nenastane.
Srážkově to do konce července (a možná dále) vypadá bída. Dal jsem si malý domácí úkol a vypsal dosavadní srážky za červenec u mne a v blízkém / vzdálenějším okolí. Stanice jsem vybíral namátkově / různě. Srážky do 2 mm/den jsem nezahrnoval do přehledu. A zajímavá data to jsou (oficiální CHMU stanice):
Holešov 81 mm
Olomouc 58 mm
Rožnov pod Radhoštěm 70 mm
Horní Bečva 90 mm
Frenštát pod Radhoštěm 60 mm
Jablunkov 110 mm (!!)
Vsetín 47 mm
Bělotín 88 mm
Mošnov 55 mm
Staré Město u Uherského Hradiště 62 mm
Štítná nad Vláří 56 mm
Ostrava-Poruba 55 mm
Prostějov 36 mm
Brno Zabovřesky 32 mm
Hošťálková 36 mm
Vítkov 40 mm
Opava 46 mm
Šumperk 34 mm
Lednice 23 mm
a nakonec u mne Valašské Meziříčí 24 mm (červencový průměr u mne je 106 mm)
Je zajímavé a zároveň smutné, jak srážky v min. dnech a týdnech vypadaly. Jejich rozložení, intenzity, změny apod. zapříčinily zajímavý stav, kdy řada "nížin" má velmi hezké srážky. Kdežto u mne je to tragédie. Co bych dal "alespoň" za 20-30 mm více.
Vrátil jsem se z dovolené a sucho je tu obrovské. Ovoce padá, listí pomalu také, potoky suché. Trávu jsem už nesekal 3-4 týdny (!).
Na portále Intersucho je také prakticky nejsušší místo na střední, severní, východní Moravě právě má lokalita ve Zlínském kraji.
Takže závěrem - ne, prosím, ať se horká vlna nenaplní. To pro přírodu u mne (a nejenom u mne) už bude šílené
PS. a všechny ty výhledy teplot a srážek na další měsíce nevypadají moc hezky.
Jako sleduji to z pozice zahradníka i člověka co se zajímá o přírodu celkově . Jako letos to je opravdu katastrofa snad všeho . V nížinách až na vyjímky bez poradny péče a ochrany nejde téměř nic . Příroda brutálně trpí suchem . Mrazy co byli na konci dubna, že promrzli i jabka ... kombinace extra veder , sucha a mrazu je zničující . Ve volný přírodě tzv bez zásahu stromy a keře taky trpí brutálně . Tráva suchá často všude ... má to jedno jediný pozitivum . A to, že to možná probere větší počet lidí.. se zamyslet a dělat to správně . ( údržba krajiny , hospodaření s vodou a pole, lesy , monokultury a smrky už se hlásí déle ... čekám na další výstupy ale ECMWF zesiluje vedra GFS umírnil z toho Mordoru 40+ AIFS je zatim na přijatelných max 35... uvidíme každopádně to začíná smrdět extra problémem . To že zemědělci někde mají celkem úrodu neznamená , že to je obecně katastrofa , vidim třeba jak vypadá okolo Pardubic a Hradce a jezdim i na Vysočinu . Voda není nikde a pole škoda mluvit ...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.