Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Kromě severozádu deštivo, odpoledne bude srážek ubývat

Diskuse o počasí Trvalé a vydatné srážky od 15.5 do 19.5.2026

# 15.05.2026, 11:16

AuraPočasí
to chápu, ale právě jedna ta větší zálivka hodně pomůže a sucho dočasně utlumí
Ne nechápeš..
Chybí ti tam jedno slovíčko.. ,, povrchové,, .
Povrchové sucho to utlumí, ale to je na chvilku , deficitu ve větších hloubkách to vůbec nepomůže..
A očekávaná absence srážek rychle vrátí i to sucho povrchové...

40
# 15.05.2026, 11:21

že by další výstraha k ničemu ? :)

15
# 15.05.2026, 11:23

AuraPočasí
A já zas nechápu, jak může nékdo z Prahy posuzovat, zda je v mé oblasti sucho a jestli je zde potřeba srážek.

# 15.05.2026, 11:23

Francois
Povrchové sucho je takový pojem, ale co znamená povrchové? Kolik je to cm? Jaký je to profil? Logicky když spadne 20 mm nebo více srážek, dá se očekávat, že to do určité větší hloubky pronikne, protože 20 mm je celkem dost srážek a někde spadlo třeba i 30 mm. A tím, že jsou nízké teploty lze čekat, že tato vláha bude využita naplno, místo toho aby rychle vysychala na slunci za vysokých teplot.

Tyhle souvislosti jsou důležité.

Jsem zvědavý spíše na to, jak dopadnou ty jižní Čechy a západní část Vysočiny. Tam bude čekání na nějakou relevantní zálivku hodně urgentní.

Lesník
Však jsem posuzoval SZ Čechy, jelikož je to na sucho zajímavá oblast a zajímavá k řešení. Mladá Boleslav je pro mě neznámý region.

# 15.05.2026, 11:38

AuraPočasí
Ne, nikam hlouběji to fakt nepronikne :D
Povrchová vrstva a tedy i sucho/nesucho v ní je 0-40cm pod povrchem.
20mm srážek pronikne, podle typu půdy a půdního krytu, cca nějakých 10-30 cm hluboko..
Proto takové jednorázové srážky řeší dočasně jen povrch, ne deficit v hlubších vrstvách..

40
# 15.05.2026, 11:48

aladin už leze,schválně co z něho vyleze :D

# 15.05.2026, 11:52

Francois
Díky za diskuzi, aspoň jsem se lépe zorientoval. A teď je otázka, jaká je tolerance k půdními suchu na SZ Čech jakožto klimaticky sušší oblasti. Myslím, že docela velká.

Příští týden by měly být už vyšší teploty, což je super z hlediska venkovních aktivit a zároveň se pak zase ukáže které oblasti jsou na tom jak se suchem, jakmile se zvýší výpar a než dorazí nějaké srážky.

503
# 15.05.2026, 11:59

Francois
Možná bych ještě doplnil ( vzhledem k tomu, že sucho trápí více klasické zemědělce, než malopěstitele apod.) že půda je leckde ve velkém utužena pohybem traktorů, kombajnů apod. plus se neprovádí, kvůli nákladům hlubší orba.. čili ta propustnost půdy pro srážky bude horší, než je leckde v přehledech uváděno.. nicméně uznávám, že tento problém je spíše tedy technický,.... louka, les, zahrada je ta klasika...ps. jdu si schválně změřit vlhkost ve cca 25 cm zde na zahradě.. pak to sem písnu..

# 15.05.2026, 12:02

Neuro
Na noc a zítra ráno dost přidal srážky pro jižní Čechy. Tam by se to hodilo.

palma
Je to hodně o úhlu pohledu. Kdybych teď popřel vše, co jsem tvrdil a otočil na: SZ Čechy jsou na tom fakt hodně špatně, pokud jde o sucho, tak by to mohla být pravda, ale záleží, jak se na to člověk dívá, s čím srovnává a podle čeho usuzuje.

40
# 15.05.2026, 12:04

jj dobrý úlet

# 15.05.2026, 12:11

Tady nakonec dle modelů bude těch srážek méně, než se počítalo. Zatím dneska 3mm a nějakých 5-10 by to ještě dát mohlo. Nicméně stěžovat si to nechci ba naopak. Více srážek JČ+Vysočina a pak samozřejmě celá východní polovina Moravy. Tam je to nejjistější.

# 15.05.2026, 12:15

palma
Samozřejmě, ano, půda i půdní kryt má během roku různou kvalitu a propustnost, mění se to..
Jinak, ten SZ , tam je to s těmi nízkými dlouhodobými průměry srážek logicky i dlouhodobě na hraně nebo poblíž hrany sucha..
A i menší deficit už to může za tu hranu dostat, protože je k ní prostě blízko..

108
# 15.05.2026, 12:15

Tady od půlnoci 12,2 mm :prsi: aktuálně je po dešti.

503
# 15.05.2026, 12:22

AuraPočasí
No, tak jsem to změřil.. aktuálně v trávníku cca 25 cm pod povrchem, je to prostě v červené.. nějakých 22 - 25%, což je docela sucho.. viz. foto. No a když jsem to přepíchl pod třešeň, co jsem tam nalil cca 250 litrů, před třemi dny.. tak tam mám něco okolo 60%.. což je dobrý..ale s celkovým vlhkem v zemi to vlastně nemá nic společného..Vedle zahrady mám pole, kdybych to vyfotil.. prostě polopoušť..
p.s. Teď jsem to přepíchl.. a v cca 7 cm hloubce to dává okolo 40%.. díky těm dešťům nedávno..

vlhkost v půdě 25 cm - 25% (asi)
# 15.05.2026, 12:24

palma
Krátká vsuvka mimo téma srážkové epizody - velké (těžké) stroje vyrovnávají stále se prohlubující nedostatek pracovních sil v zemědělství. Dneska je běžné, že 1000 ha obdělává ani ne 10 osob. Nakonec jestli za 15-20 let dojde k tomu, že některé vesnice hlavně na pomezí krajů budou vylidněné jako se dnes už děje např ve Španělsku či Itálii, tak nám v ČR ještě vzroste podíl zalesněných ploch. To by mohlo více podporovat genezi srážkové činnosti. Vše souvisí a bude souviset se vším.

# 15.05.2026, 12:28

palma
No, je to prostě reálně, jak to je..
A ne o úhlu pohledu :D

503
# 15.05.2026, 12:29

Třemšín
Nejlepší na tom je, že kdyby třeba tady na Kladně, končící zemědělec, pokud dělá na vlastním, třeba i část pozemků nabídl veřejně ke koupi zahrádkářům.. tak má vystaráno 250 korun za metr zemědělský půdy od nikoho jiného nedostane, tady to nedávno jeden chytrej rozprodával a za dva týdny bylo prodáno vše.... (pokud to nejde vyjmout pro developery.. samozřejmě)

503
# 15.05.2026, 12:33

Francois
To sucho tak nějak tu je.. jediné co zabránilo tomu, že není hůř a nemáme uschnutou vegetaci, jsou srážky od začátku roku, jarní vegetace měla z čeho brát.. teď to bude horší..

# 15.05.2026, 12:53

Neuro
No mně dávají modely do neděle 12 h od 15 mm do 60 mm (Aladin)
Jen Aladin dává tak vysoké úhrny. Asi to bude nakonec někde mezi tzn. 30 mm za víkend. Snad bude aspoň několik hodin za sebou pršet s intenzitou 2-3 mm za hodinu.
Pokud to bude jak dnes tzn co 2-3 h přeháňka, spadne do 1 mm, tak to bude o ničem.

6
# 15.05.2026, 12:58

Panebože ty Aurovi bláboly je fakt docela těžké číst. :D
Ano sucho se dá vyjádřit více způsoby a bohužel SZ Čech má smůlu na to, že se tam sucho posledních 10 let stalo tak běžným, že mapa odchylky nasycení od normálu není ta nejlépe vypovídající. Proklikejte si ty mapy na intersuchu všechny a nějak si to v hlavě zprůměrujte aby jste si udělali co nejlepší obrázek o tom kde je nebo není sucho.

Každopádně klimatologicky je od začátku roku deficit srážek pravděpodobně v celé ČR (možná jsou místa kde ne, ale pochybuji). Takže asi se tady nemá smysl dohadovat o nesmyslech. Voda je potřeba všude a bohužel v následujících dnech jí v ČR moc nespadne kromě krajního východu. Bohužel ani západní Morava nakonec dle všeho nedostane ten původně avizovaný příděl a ty nejvydatnější srážky bohužel ČR jen líznou. Slováci a Maďaři dostanou hlavní zásah a sice tam tolik počasí nesleduji, ale myslím že i tam panuje velké sucho tak holt nemůžeme vyhrát všichni tak to je.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.