Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přes den často velká oblačnost, ale méně přeháněk a mírné oteplení

Diskuse o počasí Trvalé a vydatné srážky od 15.5 do 19.5.2026

5
# 13.05.2026, 12:36

Bohužel je to tak jak se zde píše a pro Čechy moc velkou naději na plošné a vydatné srážky nevidím. Koukal jsem na nějaké dlouhodobé výhledy na červen a měl by být teplotně nad průměrem a srážkově pod průměrem. Takže opravdu by se hodilo aby květen byl srážkové alespoň v normálu jinak bude sucho opravdu rychle gradovat. Máme za květen zatím 25mm a normál je cca 70mm takže ještě k němu dost chybí a z té víkendové situace čekám téměř jistě jednociferný úhrn v mm. Tyhle situace prostě více přejí Moravě, ale také se někdy stane že to vezme jenom krajní východ a půjde to spíše směrem SK, takže ještě to chce den počkat než to bude jasnější. Morava má obecně lepší podmínky na ty intenzivnější srážky a přijde mi že tam sice prší méně často než v Čechách ale za to v průměru mnohem více vydatně. A já jsem rozhodně toho názoru že 1x20mm je výrazně lepší srážka než 10x2 mm to už jsme tady řešili. Na druhou stranu když přijde potom průplach a 50 mm za hodinu tak to už je také špatně takže není to úplně přímá úměra čím více tím lépe to zase ne. :D

# 13.05.2026, 13:45

JohnyG
Tak ono sucho je každý rok, otázka je jenom kde a v jaké míře a jak dlouho. Stejně tak povodňové stavy jsou každý rok, otázka kde, v jaké míře a jak dlouho.

A jestli do konce května moc nezaprší tady v Čechách a červen bude teplý a suchý, pak samozřejmě bude sucho výrazné.

Mě celkem baví ty diskuze o tom, že nás čeká spíše teplé léto. V tomto ohledu jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne. Jak to ale někdy bývá, dokáže být léto fakt enormně horké a teplé a dala by se tu vyjmenovat řada takových v minulosti. A vždycky mi na mysli vyvstane, kdy už překonáme ten Dobřichovický rekord 40,4°C - možná letos, možná za 20 let. :D

108
# 13.05.2026, 13:50

Tak nový GFS to má zase jinak šoupnul to na SK.

# 13.05.2026, 13:55

Neuro
Přesně tak. Nakonec třeba TN půjde jižní dráhou nebo nevznikne a vše bude jinak.
Zatím vše spekulace, před takovými situacemi je samozřejmě vždy velká nejistota.

2002
# 13.05.2026, 14:00

Klokan_0
No právě jsem si ráno říkal, že už anketa byla tak rychle ukončena. :D Ale to nevadí.

Dobré by bylo, aby už konečně víc zapršelo, ale hlavně, ať z toho nejsou nějaké extrémy.

# 13.05.2026, 17:09

Aldy1977
Ta tlaková níže bude hezký doprovod, ale pro nás bude důležité i samotné teplotní rozhraní, které se hezky navlní. Ono tvá oblast a okolí budou mít srážky pravděpodobně asi nejdéle, jelikož se zde bude to rozhraní udržovat nejdéle. Poté se začne rozpadat ZSF a uteče na severovýchod. První tlaková níže již aktuálně je na světě a postupuje na SV. Ta dorazí zítra večer a v pátek odpoledne opustí naše území do Polska. Pak dorazí samotná frontální vlna a další srážky na další tlakové níži. I kdyby druhá tlaková níže nás neovlivnila, což jsem zmiňoval, tak stejně východní polovina území by dostala v součtu 15-30mm srážek velmi pravděpodobně i místy více. Jestli to je někomu málo, tak pak nevím co víc by chtěl. Já jsem pro letošek rezignoval na nějaké stěžování si apod. Ono je to zbytečně a vlastně bych se sám sobě protivil. Berme každý milimetr srážek s pokorou. :)

39
# 13.05.2026, 18:07

tak a uzavírám sázky :D

64
# 13.05.2026, 18:49

Klasika. Každým přepočtem se to hýbe 200km doleva/doprava a pak si to příroda stejně udělá po svým a to můžeme mít xy programů, výpočtů a modelů. :D

# 13.05.2026, 19:17

Těsně za hranicemi v Německu jsou v dešti i bouřky. Oni nějaké bouřky budou, ale jenom tím, že je květen a v této roční době je bouřka téměř pokaždé, když jsou nějaké srážky. Těch pár blesků snadno.

TheRealStormCZE
To bylo v roce 2015, který ovšem skončil brutálně suchý. V srpnu pak bylo pěkné peklo a taková poušť v ČR.

Jasně i když by bylo horké suché léto, stejně se vyskytne aspoň pár výrazných bouřkových situací.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.