Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Vysoký CAPE o víkendu

# 17.09.2025, 21:30

Dobrý den všichni, mám takovou malou otázku. O víkendu mají být tepla a to přinese dost vysoký CAPE, ale žádné bouřky by neměli být. Je mi jasný, že je potřeba víc parametrů pro vznik bouřky.

A moje otázka je, když je velký CAPE okolo 2000 - 2500, znamená to, že budou bouřky?

asi na to je potřeba nějaká spoušť, třeba jako studená fronta, nebo Lift?
Potřeboval bych od někoho vysvětlení, děkuji moc:)

CAPE 20. září (zdroj: Meteologix)
# 17.09.2025, 21:42

Tak jedná se o MUCAPE, tedy předpověď největší potenciální energii, kdy se bavíme o maximální možné energii v nejvíce instabilní částici v atmosféře. O víkendu bude velmi, velmi suchý vzduch a nebude iniciátor konvekce.

# 17.09.2025, 21:48

Aidamkoo
ano znám všechny CAPE MU, ML, SB. jen mě zajímalo proč o víkendu žádné bouře nebudou. moc díky za vystvětlení

# 17.09.2025, 21:51

Lucas.P
Jasný, za málo. Problémem bude to prostředí a profil atmosféry, před SF s TN bude od jihu, jihozápadu suchý vzduch, takže nulový potencionál. Ještě s možností inverzního profilu v atmosféře.

379
# 17.09.2025, 22:04

Aidamkoo
Modely slibují v ČR až +20 °C v 850 hPa, což může být dosaženo. Ale takhle pozdě na podzim, když už Slunce moc nesvítí, je při velmi teplém proudění často inverze a tak teplo nebude. Tropický den by i padnout v nějaké závětrné kotlině mohl. Každopádně, když bude inverze (min. v rámci Theta) a navíc suchý vzduch, bouřky se tvořit nebudou. Na frontě to vyloučit nejde, ale nejspíše nic silného. Pak to vypadá, že už přijde chladné počasí.

Podobná situace nastala v půlce října 2000. Z Pražských sondáží bylo zjištěno v 850 hPa 15.10.2000 06 UTC +19.6 °C (ThetaE +46.5 °C, rosný bod -1.4 °C). V Německu snad i mělo být dosaženo +20 °C v 850 hPa Vzduch pochopitelně suchý, jak jinak. A samozřejmě inverze, často nízká oblačnost. Na tropický den nebyla šance.

Zeu
6
# 17.09.2025, 22:22

Lucas.P
Noční neděle vypadá pro západ nadějně :prsi::blesk::vitr:
Studená fronta se projeví ve velkém rozdílu teplot.

Neděle 23:00 ICON
Pondělí 17:00 ICON

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.