Dobrý den všichni, mám takovou malou otázku. O víkendu mají být tepla a to přinese dost vysoký CAPE, ale žádné bouřky by neměli být. Je mi jasný, že je potřeba víc parametrů pro vznik bouřky.
A moje otázka je, když je velký CAPE okolo 2000 - 2500, znamená to, že budou bouřky?
asi na to je potřeba nějaká spoušť, třeba jako studená fronta, nebo Lift?
Potřeboval bych od někoho vysvětlení, děkuji moc
Diskuse o počasí Vysoký CAPE o víkendu
Aidamkoo
Modely slibují v ČR až +20 °C v 850 hPa, což může být dosaženo. Ale takhle pozdě na podzim, když už Slunce moc nesvítí, je při velmi teplém proudění často inverze a tak teplo nebude. Tropický den by i padnout v nějaké závětrné kotlině mohl. Každopádně, když bude inverze (min. v rámci Theta) a navíc suchý vzduch, bouřky se tvořit nebudou. Na frontě to vyloučit nejde, ale nejspíše nic silného. Pak to vypadá, že už přijde chladné počasí.
Podobná situace nastala v půlce října 2000. Z Pražských sondáží bylo zjištěno v 850 hPa 15.10.2000 06 UTC +19.6 °C (ThetaE +46.5 °C, rosný bod -1.4 °C). V Německu snad i mělo být dosaženo +20 °C v 850 hPa Vzduch pochopitelně suchý, jak jinak. A samozřejmě inverze, často nízká oblačnost. Na tropický den nebyla šance.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.