Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Modely a jejich dlouhodobé předpovědi

# 21.08.2025, 12:32

by mě zajímalo, kde berete tyhlety čísla. já tam mám mimořádně vydatných 3,1mm a stále nerozhodné teploty

# 21.08.2025, 12:59

Podle toho co maluje GFS, tak u toho frontálního rozhraní má všechny frontální vlny s uzavřeným sektorem, kdy je sektor vyzdvižen, což by teda mohlo riziko bouřek dost snížit, jelikož bychom opět byly v té chladnější straně vyzdvyžených sektorů na frontálních vlnách, takže nic moc. A jestli už to maluje kromě GFS jen GEM.. nic moc.

1978
# 21.08.2025, 13:06

Aidamkoo
GFS a GEM jsou jediní, kteří to drží už asi 2-3 dnem. Uvidíme co namaluje ICON, až tam uvidí.

1365
# 21.08.2025, 13:11

Klokan_0
Stále tam mám 67,2 mm, což by bylo dobrý, ale asi to nejspíš nevyjde. Jsem zvědavý na další výstupy. Ten příští týden vypadá fakt zajímavě. :blesk::blesk:

# 21.08.2025, 13:19

Klokan_0
Já tam hlavně u GFS vidím blokační parametry jako capping inversion, jelikož tam je vidět vliv výběžku TV zejména od středních hladin výše, takže vznik inverze. Pak další den je tam vliv samotné TN, takže už nějaké konvekce, nicméně vidím tam spíše embedded, tedy vyvýšenou, což nebude asi úplně win win. Taky spíše vázána na dynamiku a možnou konvergenci od Rakouska po jih Polska, ale zase s dost slabým profilem, takže z mého pohledu takhle zatím.

Jinak z ECMWF to vypadá celkem nijak. Na synoptickém poli to rozhraní má velmi nevýrazné, takže bez gradientu, což by úplně nemělo ten hnací motor. Je tam sice brázda nižšího tlaku vzduchu, ale oproti GFS nejde o nějak zázračnou situaci a hlavně je nevýrazná bez nějakých známek rozhraní apod. Na ThetaE je tam takový nepatrný gradient mezi západem a východem, ale tak slabý, že by to nebylo to ono za mě. Nicméně bylo by dost srážek stratoformních.

1978
# 21.08.2025, 17:57

Aidamkoo
Zase čím víc se to blíží, tím se ta celá situace horší a komplikuje, ale snad se to změní, času je na to dost. :D

# 21.08.2025, 18:05

Klokan_0
Nicméně to ti říkám nejen já ale i další pořád. Prostě čekat a čekat a neslibovat si od toho nic extra dokud ta situace nenastane. Už v tématu 10.8. jsme ti to psali, na dnešek jsme ti to psali a znova na konec srpna a potvrzují se naše slova.

1978
# 21.08.2025, 18:10

Aidamkoo
No já si od toho sliboval aspoň něco, když sem viděl že modely to drží několik výstupů po sobě, ale necháme se překvapit. :D

Jinak nový výstup GFS opět nabitej. :D

Wetterzentrale.de / 29.8.2025 - 850hPa GFS
# 21.08.2025, 18:56

Klokan_0
Čím nabitej? Já tam vidím velmi nevýrazné tlakové pole a opět od středních hladin potencionál k tomu co jsem psal výše. Že je v 1,5km něco neznamená, že to bude hned extrém. Ve finále to třeba pro nás vypadá velmi nevýrazně.

1365
# 21.08.2025, 19:24

Klokan_0
Aidamkoo
Peter Sedlák 1
No, já bych to momentálně neřešil. Pouze se díval na výstupy a čím blíž to bude, tak tím víc se tu pak bude moct o tom diskutovat. Počasí se stále a stále mění a tím víc překvapuje.
Tato diskuze se nezakládala k tomu, aby jsme se tu opět dohadovali na nějakých výstupech, které budou stejně ještě 100x změněné, ale abychom probrali počasí, které už bude za necelý týden.
Vím, že teďka si asi řeknete, že je to dost daleko, ale ten čas utíká, jak voda a příští týden tu bude doslova za pár dní, takže probrat už by se lehce něco dalo..

# 21.08.2025, 19:27

Tadeas
Nerozumím ti. Já jsem přidal svůj pohled co vidím, patrně z těchto všech příspěvků nejhodnotnější, protože zbytek jsou jen přání a přání. Já k tomu zanalyzoval výhled od GFS a ECMWF a to samé jsem udělal i teď. Nevím co je špatné na tom, že z mého pohledu co jsem vyčetl na předpovědi geopotencionálu vidím dost blokačních parametrů pro bouřky. Já probírám příčiny a důsledky, né přání. ;-)

Když napíšete, že výstup toho a toho modelu je nabitej apod, tak prosím aspoň dopsat proč tomu tak říkáte, protože pak se na to člověk podívá do hloubky a zase tak wow to není.

1978
# 21.08.2025, 19:41

Aidamkoo
Jo, já nebyl konkrétní, za to se omlouvám. :D Jen sem tím chtěl říct, že v novém výstupu GFS to vypadá na vcelku velký teplotní gradient, oproti tomu minulému. Chápu, že je potřeba se na to dívat do větší hloubky a že tu je spoustu faktorů, co ovlivní tuhle následující situaci, od intezity té níže ( rozpadlého hurikánu ) až po to, jak dlouho se například stihne to rozhraní obnovovat, jestli ten přiliv teplého vzduchu bude dostatečný a nepřetlačí to níže která k nám bude postupovat.

1365
# 21.08.2025, 19:43

Aidamkoo
Ano, chápu, že jsem občas psal, že doufám, aby se to splnilo. Za to se omlouvám a jak píše Klokan, mohl jsem být taky víc přesnější. Budu si na to dávat pozor. ;-)
Nic proti tobě nemám, jen někdo to má jinak (třeba já, když ve výhledu vidím bouřky, tak už si je hned představuji).. :D

# 21.08.2025, 19:48

Klokan_0
Tadeas

V pohodě, je to přeci jen vaše téma, takže pohoda. Já osobně proti tomu až tak nic nemám, jen jde o formu, což jste pochopili, takže pak pohoda. ;-)

# 21.08.2025, 22:40

tak něco negativního k boji se suchem
do příštího pátku/konce srpna akumulace srážek:
ICON: 0mm,
GFS: 3mm | 8mm,
ECMWF: 1mm | 16mm,
KMAUM: 1mm | 9mm,
GEM: 5mm | 8mm
a žádný model tam nutně nefavorizuje východ nebo jinou část česka

1978
# 21.08.2025, 22:59

TheRealStormCZE
Zatím výhled srážkově nic moc, ale až se bude blížit situace příštího týdne, modely snad budou přidávat.

# 21.08.2025, 23:33

Klokan_0
ať si je co chce, v česku nebudu, zahraničí dokáže mnohem lepší bouřky než tahle kotlina uprostřed evropy...

# 22.08.2025, 00:26

Nevím co se teď stalo, ale výhled skoro každého modelu téměř beze srážek, ale ICON mi maluje do konce srpna teploty v noci kolem 10 a přes den kolem 20°C.
Zatímco Ecák oteplení, následné ochlazení ale maluje mi 3 tropické noci a jeden tropický den:D, GFS v Maďarsku 30.8. až 43°C, to snad není možné ne:D.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.