Nedílnou součástí každého roku v mírném pásu je také podzim - příroda se připravuje na zimu, což se projevuje hlavně zabarvením listí opadavých stromů do krásně žluté až červené barvy, dále např. odletem tažných ptáků do teplých krajin na jihu. Hlavně rána mohou být postupně, se zkracováním délky dne chladnější, později i mrazivá. Příchod těchto prvních mrazíků se rok od roku výrazně liší a plošněji je typický až pro říjen či listopad, někdy však dorazí i dříve - v září. Toto je Anketová otázka; kdy vlastně očekáváte první výraznější mráz s námrazou a možností poškození posledních rostlin na našem území? Uzavřena bude 20.8.
Kdy se prvně v ČR pod 605 mnm. vyskytne Tmin. < -1°C?
Konec srpna
0 (0 %)
1.-10.9.
0 (0 %)
11.-20.9.
1 (9 %)
21.-30.9.
3 (27 %)
Říjen
7 (64 %)
Celkem hlasů: 11 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Pěkné téma. Také jsem o takovém přemýšlel. Zakládání témat na různé roční období by bylo dobré.
Já to vidím spíše na první mrazíky až v říjnu. Zvlášť když je teď vedro a ještě nějakou dobu bude, tak aby to nebylo i později. Jinak opadávat listy tu asi začnou velmi brzo, protože stromy už začínají být i oranžové (díky vedru a málo srážek)..
Podzim je fajn, hlavně když jde o houby. Mám rád podzim například v Polabí na Mělnicku, kde některé roky bývají hodně četné mlhy, které dokážou přinést až pozoruhodně hodně vlhkosti, když se vyskytují dohromady dlouhé desítky hodin a potom stále jen kape ze stromů a všude je vlhko.
Dříve jsem tento jev neznal, ale pak jsem byl fakt překvapený, jak tyto mlhy dokážou být vydatné, co se týče vláhy. Některý rok jich je hodně, jiný rok méně, hodně se to odvíjí od toho, jak zrovna zaprší a jestli pak následuje anticyklona a teplý vzduch ve výšce.
Včera jsem přemýšlel nad založením ale tak už ho máme . Zatím vypadá na teplotní průměr a srážkový nadprůměr - viz. ECMWF nebo CFSv2. Já čekám po delší době chladnější říjen nebo září. Loni to byl listopad. Předloni též ale i tak byl teplejší trochu než průměr.A 2022 chladné a deštivé září. No, tak kromě teplot, myslíte si , že se v průběhu září - října vyskytne velká srážková epizoda která způsobí nějaké SPA, či úhrny 50-120mm, nebo i více.?
AuraPočasí Ano, zrovna na podzim to je jedna z příčin rozdílů srážkových úhrnů. Vlastně se to stále obnovuje a jemně zalévá. Při teplotě nad nulou to je zcela ideální pro houby A už mám vyhlídnutých pár vyvýšených míst, kde by se ta inverze dala pozorovat shora... Tobiáš10 Možné to samozřejmě je, ale už bych to nikomu nepřál. Naopak i kdyby tu napršelo 100 mm, tak by roční úhrn stále byl podprůměrný - na záchranu už je pozdě. Zato první mrazy se vyskytly v MH již začátkem září, tedy se situace může zopakovat. Naše zpožděná rajčata by jí nepoděkovala Teď ještě otázka, kdy prvně nasněží..... ani sněhová bouřka by neuškodila, její nevýhodou však je, že ve nejde moc fotit
Tobiáš10 Ano, hned na začátku se projevil v plné parádě, i se chřipečkami a na Českých horách dokonce padaly první srážky v pevném skupenství. Od počátku října se zvyšuje také šance na ranní - alespoň přízemní mrazy i mimo hory. Při vyjasnění mohou být i výraznější... když odečtu od předpovídaných 2°C šest, výsledek není pěkný ...
Aktuálně jsme po dešti s úhrnem kolem 33 mm, který díky větru zavlažil úplně všechno... 🌧️
Danda.1902 Přesně dle očekávání: První výraznější mrazy se, nepletu-li se, vyskytly v nížinách plošně až začátkem října. Tedy to vlastně nebylo až tak nezvyklé, ale přírodu to stejně dosti poničilo... A s tím prokletým odečtem šesti stupňů od jakékoliv předpovědi u nás to taky dopadlo, +2 - 6 = -4°C ... Takový úvod do zimy, který na vrcholy hor přinesl i první sníh. Javor už se zbarvil do červena a podzim bude za chvíli v plné parádě...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.