Diskuse o počasí Ochlazení od 3. května
Mára 7
V 760m.n.m. , kde, jak máte napsáno, asi bydlíte, tak tam mě ty teploty připadají ve své podstatě přiměřené... vzhledem k datu v kalendáři.. já tam mám v predikci i +24... ale to asi zase zmizne (a nebo taky ne..), nicméně GFS i ECMVF tam mají ve své podstatě stoupající tendenci teplot.. ale hlavně tam mají slunko, což se mi líbí..(a dokonce i nějaké srážky) takže za mne dobrá předpověď, hlavně zmizely ty náznaky ještě pozdějších nízkých teplot ve 2 metrech...
Mára 7
Cfa klima již v ČR máme, nejdříve Praha Klementinum, teď u se pomalu přidávají i stanice mimo Prahu a mimo velká města - na Jižní Moravě. Ale do 760 m nad mořem ještě nějakou tu dobu Cfa klima nedorazí. Klimatická zóna o blížící se chladné vlně toho moc neřiká.
Denní Tmax pod +10 °C se v dubnu vyskytovaa často i v nížinách a i v květnu v nižších polohách byla denní maxima občas pod +10 °C, vyjímečně i v červnu. V tvé nadmořeské výšce se vyjímečně den s Tmax pod +10 °C vyskytuje i červenci.
Jinak když se někdo děsí teplot kolem 10 stupňů na začátku května v pomalu 800 metrech,tak tento víkend ve SA Potůčky v KH (podobná nad. výška) končí po 5 měsících zimní sezóna.Před týdnem byl po celé sjezdovce ještě metr sněhu a lyžovalo se tu déle,jak na Ovčárně pod Pradědem,kde si ale musí vystačit s přírodním sněhem.
Dobré ochlazení třeba prijde,jsem včelař,a každý takovýhle vpád studeného vzduchu je špatný,jasně tady začaly kvést třešně,bohužel už to dnes není postupné jako dřív,i když je to lepší,jabloně ještě nekvetou,řepku naštěstí nemám,ale srážky určitě bývaly i před 80 lety,jen ta krajina nebyla tak dokurvena,aby nad obci bylo 80 hektarů brambor,pak je to jasné,ze tam zůstane pul metru ornice,za 30 let uz nebude splachovat co
Mára 7
Panečku, splacat dohromady takovou hromadu zdánlivě nesouvicejících témat a pokoušet se aby to dávalo smysl, to muselo dát fušku.
Bohužel ani tak se to nepovedlo.
Pokud budou ranní mrazy, tak to jistě bude špatne, ale teploty v rozmezí 4-10 stupňů nejsou pro přelom dubna a května žádný extrém, zvlášť v té vaší nadmořské výšce.
A upřímně, nevím čeho se vlastně bojíte. Pokud teprve začíná všechno kvést, tak mírný mrazík nema prakticky žádný vliv na úrodu.
Včely to též bez problémů ustojí. A pokud máte nad obcí brambory, mimochodem, maximální plocha pole je u nás 30 hektaru, pak musí být nějaký krajiny prvek, nasazene přes vrstevnici, tak to musíte řešit s družstvem nebo kontrolními orgány. Ale pochybuji, že by to tak bylo, na erozní ohroženost jsou dnes přísne normy.
Hezký den a více optimismu do života.
Tvl 760m , ten kdyz tam ma +15 tak uz oteviraji koupaliste Jejich maximalni teploty jsou nizsi nez u nas nocni
Pri 20st kričí rekord bože, GO je uz i tady.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.