Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, hlavně na severozápadě možnost přeháněk

Diskuse o počasí Vlna veder ve střední Evropě v půlce srpna 2024 s pokračováním do září

414
# 14.08.2024, 17:27

ota
Že je stanice v mělkém dolíčku za slunečných odpolední se slabým větrem nebo při bezvětří vysokým teplotám v takovém místě naopak nahrává..
Stanice má umístění i vybavení k měření perfektní..
O teplotách v těsné blízkosti asfaltu nebo betonu opravdu řeč není...
Zde to dnes šlo lehce přes 33°C, což vyrovnává dosud nejvyšší teplotu tohoto léta z července...

ota
2303
# 14.08.2024, 17:29

YurriJohn Deere
Pokud byste měřili někde na asfaltovém parkovišti, tak bylo nepochybně někde i 50°C, ale tak se prostě neměří, měření má jasně daná kritéria a stanice na v Ostrohu je zjevně neplní, když je umístěna pod stromem a navíc podle popisu je teplotní čidlo jen ve výšce 1,5 metrů. Dodržovat podmínky měření je nutné, jinak by nebylo možné data porovnávat. Navíc zrovna u Yurriho mi připadá dost vtipné, jak zde kritizoval jednoho uživatele za nepřesnosti, ale stanice pod stromem pouze metr a půl nad zemí mu nevadí.

75
# 14.08.2024, 17:38

Samozřejmě pokud teplotu měřím nad rozpáleným betonem či asfaltem tak bude mnohem vyšší.
Jinak u nás to až taková hrůza není letos máme zatím 8 tropických dní a z toho je jen jeden v Srpnu. Ani dneska zatím není drží to teplotu 29,5 uvidíme zda to stoupne. Teď ty horka je u nás teplota 27-28 stupňů.

Co je problém že se k nám po 6 letech vrátilo sucho a vyrazne za posledních 33 dní spadlo celých 9mm a je to dobře znát. Ale je to dost lokální třeba intersuchonu nás ukazoval půdní vlhkost 20% potom zapršelo 5 km od nás i kolem 20mm ale u nás to dalo jen 3 ale hned jsme stoupli podle nich na 50% půdní vlhkosti což je blbost teď nám to ukazuje nějak h 30-40% což ale vůbec není. Když jsem zkusil kopnout tak půda těch 30cm nevypadá že by měla nějakou vlhkost.
Přikládám fotku jak u nás vypadají pole s řepou snad to půjde vidět totálně leží problém je že začíná už moc usychat a pokud nezaprší tak se nevzpamatuje ale i tak nebude úroda. Hold předtím bylo sucho jinde a teď je u nás.

Zvládla řepa
122
# 14.08.2024, 17:45

ota a zbytek
Já bych chtěl v Brně jednu stanici v centru, klidně nad dlažbou někde kolem Hlavního nádraží. Projdou tam desetitisíce lidí denně, takže přínos takové stanice je zřejmý.
Podle mě je otázka "kde a proč měřit?" stejně důležitá jako "jakým způsobem měřit?"...

Protože pak dochází k paradoxnímu stavu, kdy víme přesné hodnoty z liduprázdných šumavských mrazovek, ale kde se lidi pohybují, tam data nejsou.

# 14.08.2024, 17:46

ludvicek
Právě proto ČHMÚ neuvedlo pro veřejnost stanici na Mendlově náměstí, jelikož ten tepelný ostrov by to tak neuvěřitelně zkresloval, že by to nemělo smysl. Jinak dneska na brněnských stanicích paradox. V Tuřanech maximum bylo vyšší než v Žabovřeskách. Někdy to proudění z JV a V umí přinést právě do Tuřan teplejší vzduch než do Žabovřesk.

Nicméně by se mi líbila stanice v Židenicích nebo v oblasti Černovic. To by bylo naše brněnské "Klementinum". :D

296
# 14.08.2024, 17:52

ota
Nestudoval jsem individuální umístění té které stanice, dospějete jen k tomu, co jsem už řekl dávno, na třetinu těchto hobby stanic se nedá spolehnout, ale neodpověděl jste proč když má Tmax. Uh.Ostroh věrohodná odpovídající maxima v posledních dnech, tak proč by nemělo být odpovídající to maximum zrovna dnešní hm?

# 14.08.2024, 17:54

No kdyby šlo mávnout kouzelným proutkem a uvést všechny rekordní teploty z historie i současnosti na pravou míru dle pravidel,asi by to bylo trošku jinak.

414
# 14.08.2024, 18:22

ludvicek
Chápu, že je to od vás lehká nadsázka, ale mrazovky nejsou jen na horách, Kvilda Perla nebo Jezerní slať a podobně..
Ale taky kotliny ve středních a vyšších polohách, kde jsou vesnice i města...a tisíce lidí ;-)
Data z přehřátých velkých měst si může každý, kdo má zájem, najít třeba na Wundergroundu..
Je jich tam mraky...
Ale taková data se dají těžko použít pro představu o tom, jaké jsou teploty vzduchových mas v přírodě, nebo na louce jen třeba 2 km za tepelným ostrovem..
Nicméně jaké teplo budu mít při cestě po nákupech v městské aglomeraci určitě pro lidi zajímavé je, s tím souhlas...

# 14.08.2024, 18:24

Nejaky system mereni byt musi, to je jasny, ja jsem Vam jen chtel pripomenout, ze v lete pokud sviti slunce, je to stejne nevypojidajici hodnota pro vetsinu lidi.Hlavne pro ty, kteri bydli ve vetsich mestech.
Uz mne z toho vedra pekne hrabe :D

# 14.08.2024, 18:29

swan1
Mate tepelny ostrov, fouka mirny vitr od Z. tzn. ze 2km na vychod od mesta bude v prirode tepleji nez 2km na zapad od mesta.
Takze i teplota v prirode bude ovlivnena

ota
2303
# 14.08.2024, 21:38

Yurri
I v předchozích dnech měla o něco vyšší hodnoty, i když nebyla tak mimo jako dnes. Proč to bylo dnes tak výrazné těžko říct, mohl tam například méně foukat vítr, každopádně je zřejmé, že to měření bohužel přesné nebylo. Umístění u stanic je klíčové a tahle je na opravdu nevhodném místě. Paradoxně jsou letos ty vedra na poslední roky vlastně mírnější, v posledních 12 létech bylo v 9 vyšší maximum než letos. Průměrná teplota léta bude ovšem vysoká.
ludvicek
Svůj význam taková měření mají, ale nemá smysl je počítat do rekordů. Ono paradoxně ve městech bývají maxima při těch nejteplejších dnech o něco málo nižší než mimo města díky stínu zástavby. Hezky je to vidět na Klementinu, kde ty nejvyšší teploty ve dne nebývají. Noci jsou naopak ve městech výrazně teplejší díky akumulaci tepla. Průměrná teplota je pak v centru měst samozřejmě nejvyšší.

122
# 14.08.2024, 21:56

ota
"Svůj význam taková měření mají, ale nemá smysl je počítat do rekordů."

Vtipné je, že všechny sdělovací prostředky berou rekordy z Klementina🤦‍♂️.

ota
2303
# 14.08.2024, 22:02

ludvicek
Tak přeci jen není umístěno na betonovém náměstí, ale samozřejmě hlavní hodnota té stanice je spíš v délce měření.

122
# 15.08.2024, 07:41

Ecák vrací do hry na příští týden tropy pro mou oblast, přičemž aktuální týden trefil 8 dní zpátky vcelku dobře. Já mu tedy docela věřím.

296
# 15.08.2024, 07:53

ota
Mně je to jasné, že tyhle hodnoty nejde brát ofiko, už rozdíl na jihlavské stanici ČHMÚ u řeky a stanici tady na IN ze střechy krajského úřadu ukazuje, že pokud chcete třeba vědět kolik bylo včera v Jihlavě Tmax., tak je ideální průměrovat, tu ze stanic nezískáte, jsou poplatné místu měření a to je bezesporu nevhodné, protože prostě jinde nebyl volný větší flek, jo tak jednoduché to je:) ČHMÚ samozřejmě nic jinýho nezbývá než zveřejňovat data ze stanic, ale realita je mnohem mnohem pestřejší, u vody bude v létě odpo vždycky chladněji, včera těch rozmezí 37-38°C bylo fakt hodně, že zrovna ve Strážnici bylo 37,1°C znamená, že určo bylo na jiných místech i k 38°C a to i ve 2m😉.

414
# 15.08.2024, 07:59

ludvicek
Je v tom ale úplně sám..
Icon i GFS dávají pro Brno sotva letní dny..
Sem ani to ne...

Predikce a výhled pro mou lokalitu...
ota
2303
# 15.08.2024, 08:18

ludvicek
Možné to určitě je, GFS sice nějaké ochlazení dává, ale ten horký vzduch zůstává velmi blízko. Naopak ICON počítá už s výrazným ochlazením. Každopádně ty vysoké teploty se prodloužily už teď, neděle měla být ještě pár dní zpět i na Moravě už chladnější, teď to vypadá až na pondělí.
No a u nás dnes i tropická noc, díky ideálním podmínkám, bylo poměrně větrno a během noci se taky zatáhlo, minimum kleslo na 20,4°C. Vyšlo to tak zhruba po roce, loni byla jediná tropická noc tady také až koncem léta v srpnu. Letos je ale ještě šance i na další.

122
# 15.08.2024, 09:47

ota
swan1
Aktualizace zdejší předpovědi v 9:00 ten oteplovací trend tak nějak úplně nevyvrací. Pár dní "chladu" ale bude.

414
# 15.08.2024, 10:19

ludvicek
Tak ten výstřelek na konci na 300h jako by tam nebyl, to nelze zatím vůbec brát..:D
Za to ten prostředek té kolíbky už velmi pravděpodobné vyjde...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.