Otázka jestli nějaká vlna veder bude, GFS je trochu extrémní a tohle opravdu dělá jak v zimě s arktickými vpády, tak v létě s vedry. Aktuální Ecak žádná mimořádná vedra nečeká, má tam maximálně lehce nad 30 a pak hned zase ochlazení, takže taková normálka pro vrcholné léto. Upřímně tomu věřím víc, než nějakým 40kám.
Diskuse o počasí Vlna veder ve střední Evropě v půlce srpna 2024 s pokračováním do září
Slunce2
Vime, ze jsi uzivatel Slunecno, Yo3 atd. Jsi nenapadny jak snezeni 20.08.2012 v Dobrichovicich.
paja n
Jak jsem to prozkoumaval v jinem tematu - srpen 1992 byl vyrazne teplejsi na Morave, nez na zapade CR, nebo v Praze. Na Morave to byl na nekterych stanicich nejteplejsi mesic az doposud (vyrovnat mohl nekde srpen 2015). Na Slovensku absolutni rekord nejvyssi prumerne mesicni teploty Bratislava Petrzalka +26.0 °C. U nas v CR je tento rekord Praha Klementinum srpen 1807 +25.21 °C (i kdyz z pochybnostmi) a cervenec 2006 +24.98 °C.
swan1
Tak hlavne na JV Morave to vypada na nejvetsi intenzitu (a samozrejme jizni Slovensko, Hurbanovo a pod.) Ale i v Praze muze byt az +25 °C v 850 hPa.
No ony modely si pohrávají se silnějším JV proudění skrze specifickou oblast proudění od Srbska, přes Maďarsko, pomezí Slovenska a Rakouska a pak rovnou nad Moravu. Navíc i s celkem svižným prouděním a větrem, takže by to bylo docela solidní. Čechy by zůstaly chladnější, tam JV proudění by přineslo teploty max do +35, Morava má šanci na teploty k +38 reálně.
Já bych s tou předpovědí vlny veder, přeci jen ještě počkal. Minimálně tento týden nic nehrozí. Předpověď 40°C na jižní Moravě, se tu objevuje už několik týdnů, a zatím to bylo hodně nedostižný. Jeden den byl možná ve Strážnici 36°C. Jinde se to vešlo většinou na hodnoty výjimečně až kolem 34°C. V tomhle týdnu si dá teplejší ráz opět SZ Čech, v průběhu týdne se přidá i jižní Morava. Takže vlastně opakující se situace. Nejdřív tropy v Čechách a pak dojezd hlavně na jižní Moravě, než tam doleze zbytek fronty. Ale samozřejmě, za týden bude jiná předpověď, a plno lidí tady z Moravy by chtělo konečně dosáhnout čtyřicítky, když už Čechy jí měly tolikrát v minulosti
To ja tomu naopak celkem verim, jelikoz velmi vysoke teploty má i pro Polsko, predtim to byl jen cíp na Jizni Morave. A tyden zase neni tolik už u teplot. Urcite bude co sledovat.
Škoda, že jsem si neuložil výhled z minulého pondělí. Těch +40 (jih Moravy) už tam bylo na tento týden a kde jsme teď. V mé oblasti jeden jediný letní den ve středu, pak +28 až v neděli. Ono to už možná asi vyjde, ale dokud to nebude za rohem tak to asi nemá cenu řešit. Ještě frontička ve čtvrtek, po ní teploty nicmoc. A třeba nás něco trefí předtěma možnýma hicama, cosi jsme dostali, ale chce to zalít
Já jen, že tady poslední týdnu čtu, jak bude 40 tenhle tejden. Viz téma k minulýmu tejdnu. Furt že bude 40 na JM. Dneska podle tý předpovědi v Mikulově, mělo být 34, zejtra 37, ve středu 39. To máte teď kde? A kousek vejš na Moravě mrznou při teplotách sotva 18°C. Koukáte furt na 7-12 dní dopředu, a úspěšnost je tak možná 5%
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.