Diskuse o počasí Oteplení od 19. prosince
JohnBattler
Tomu říkám iluze teplých dní, protože pocitově bude mnohem míň. Teplé počasí v zimě přináší vítr, vlhký vzduch, srážky a oblačnost, což dohromady snižuje pocitovou teplotu celkem výrazně. Ono se radovat z nadprůměrných teplot v tuto dobu vypadá poněkud naivně nebo nesmyslně. Nakonec pocitově vyjde líp sušší mrazivé počasí.
Aura1
Pocitově venku možná, ale pocítí to naše peněženky. Těch 10 teplých dní na závěr roku udělá v celorepublikovém měřítku uspořené stovky miliónů Kč. Ušetří všichni aŤ topí čímkoliv. V celoevropském měřítku je každý teplý týden miliardy do plusu. Krize se blíží a teplá zima je rozhodně jedna z možností jak jí zmírnit. Nebylo by ideální končit letošní zimu s prázdnými plynovými zásobníky.
Šumava už je v podstatě skoro bez sněhu - v polohách do 1000 metrů není už skoro nic: https://www.in-pocasi.cz/webkamery/plzensky/horska... a v polohách kolem 1200 metrů už se také začíná objevovat půda: https://www.in-pocasi.cz/webkamery/plzensky/brezni... (tam to ještě roztaje). A to ta obleva ještě zdaleka nekončí. Lyžařské areály čeká špatný konec roku. Výhodou ale je, že už ani nemá co tát a vzestupy řek zase nejsou tak dramatické. Kdyby byl na Šumavě sníh v polohách kolem 800 metrů, tak už máme na řadě míst 1. a 2. SPA.
Sníh stále drží souvislou vrstvu a drží se i na střechách. Od večera spadlo už 7 mm vody, teplota bude asi stejná jako včera, je skoro +6 a v údolí se válí mlha. Boční cesty jsou zledovatělé pořád stejně a to od pondělí ve 2m nemrzne. Ráno si myslím, že bude ještě pěkně bílo, večer už asi jen zbytky...
Sněhu jsou všude hromady, ale už je z toho i hodně břečka, protože teplota vylezla i díky slunci na +7, konečně jsem se zbavil té mlhy a hned je to úplně jinej jarní pocit a ptáci mi to potvrzují, jsem s přírodou asi zajedno?.
Z polí to bude do večera skoro pryč, zatím je krajina pěkně bílá, u nás dám klidně koulovačku s dcerou i na Štědrý den, mám rád kombinaci slunce+teplo+sníh, sudy se plní, no není to super, zimní dekáda je za námi, perfektní.
Na hory v zimě nejezdíme, všechno je daleko a sníh na to bobování je skoro každou zimu, i na běžky to třeba teď bylo docela dlouho, ale stejně skoro nikdo nejezdil, v mlze, mrholení a větru nee.
Jinak ten vítr zítra bude u nás koukám přes 20 m/s, což je zase až příliš a neděle to vypadá zase na inverzi při +3 a bez nároku na slunce, takhle rozhodně být nemělo, měl jsem tam původně +12 celý víkend, 2 dny tepleji z toho 1 fičák, tak to je nic moc, snad vyjde ten Silvestr a přiblížíme se k magické 10ce.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.