Začínám se obávat, že pěkné počasí dlouho nevydrží. Od JV přijde možná výšková TN, srážky a to by mohlo být už cca za týden. Nevím, co si o tom mám myslet. Navíc to teplé východní proudění může přinést situaci na kterou nejsme zvyklý a pořádné bouřky z tepla s těžko předpovídatelnou oblastí výskytu.
Jak dlouho nebude pršet na území ČR (počítáno od/včetně dnešního dne)?
5-7 dní
9 (47 %)
8-10 dní
3 (16 %)
11-13 dní
1 (5 %)
minimálně dva týdny
6 (32 %)
Celkem hlasů: 19 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
výšková TN s možnou drahou směrem k České republice 13.8.2022, zdroj: wetter3.de
Já tam Teda nad ČR žádné srážky nevidím, vše by se odehrávalo východně od ČR a navíc je v tom gfs úplně sám, další výstup tu výškovou TN může úplně vymazat
kuba Jsou tam srážky slabší na Moravě, ale když se ta TN posune o kousek blíž, tak už by mohlo pršet všude. Eventuálně by mohly být silnější bouřky. Problém je v nevyzpytatelnosti výškových TN. A mám obavy, že by to mohlo vyjít.
aura_33[[b]aura_33 Ta TN může způsobit, že u nás bude chladněji a v Polsku na severu i o 7° více ? V několika výstupech od GFS jsem to zaznamenal, ta šance tam je.
aura_33 no děkujeme... prostě ta výšková níže bude taky dost možná rozdrcena TV.. třeba 18UTC výstup ukazoval tlakové bahno Mezi vlnami s teplotami 30+ a pak nastolení zase anticyklonálního proudění uvidíme já tipuji tak 10 dní bez deště
Tak dekádu určitě pršet nebude, poslední 2 fronty daly v součtu 5 mm, bude to bývat jak jsem vám říkal v létě kdy je voda nejvíc potřeba, tak klidně 5 mm nebo prostě do 10 mm za celý měsíc, což znamená všechno na troud. Fakt nestraším, nová doba, až na tohle někde žuchne bouřka, tak bych nechtěl bydlet v údolí u potoka, kde bylo před vedry přeci jen snesitelněji.
Bouřky jedou aktuálně v Itálii.. Nad severní Itálií už v minulosti vznikla nejedna pro ČR zajímavá TN.. Aktuálně to tam má levostáčivou tendenci, ale asi to nedopadne.. Nebo dopadne, ale zůstane to mimo ČR..
Něco se tam rýsuje na sobotu, měla by být vysoká helicita a střih větru a srážky by měli jít od jihovýchodu tak by to mohlo být zajímavé ale je to ještě daleko
Vůbec to nechápu, předpověď krásných letních teplot a teď tohle ? Srpen si představuji jako léto a ne deštivý podzim . Nechápu, že to z těch veder ve výhledu zase sklouzlo do podzimu. Myslím, že už se žádných tropických teplot na východní Moravě nedočkáme.