Aktulne model GFS hlavni beh OP z 01.08.2022 12 UTC zatim neslibuje rekordne vysoke teploty,hodnoty i vic nad +30 °C ano.
Na 15-16.07.2022 je opet predpokladana extremni horka vlna, ale kratka
Samozrejme, takto daleko absolutne neni jasne, co bude.
Diskuse o počasí Letní a postupně tropické teploty v týdnu od 01.08. 2022
Tak přece jenom v posledních dnech se modely ustálily na nějakých maximech. Na absolutní rekordy, ani rekord léta to nevypadá. Ten je 39 C. A kvůli načasování toho horkého vzduchu hlavně na noc. To na takový extrém nevydá. Přece jenom se, ale zase vrací do hry maxima mezi 37 až 38 C na severozápadě Čech během pátku. A ten pátek bude takovým vyvrcholením téhle 2 až 3 denní epizody. Tentokrát severovýchod Moravy a Slezsko na tom bude nejlépe, protože tady ještě ve středu nejspíše nepadne trop, ve čtvrtek tak 32 C, pátek 34 C a končíme. Na západě to vypadá na 3 dost teplé dny okolo 34 až 37 C. Příští týden by snad alespoň 4 až 5 dnů mohlo být příjemné letní počasí a nespadnout to ani moc dolů, ani vyskočit přílis nahoru. Tak snad se zadaří
Nevím jako potenciál tam na velké vedro během toho 14. až 16. 8. je docela velké. Ta shoda v ansámblech je na takovou vzdálenost až děsivě vysoká. Zase proudění od JZ, opakovaně ve výstupech modelů a postupně se vysouvající TN k severu. Ale je to zatím hodně předčasné a hlavně si myslím, že v 2. polovině srpna už by to neměl být takový extrém, a takové ty ústřely nad 40 C na větším území už jsou vyloučené. Zatímco co v červenci vidím jako absolutní potenciál maxima 42, možná někde v údolích 43 C, tak během srpna to postupně padá ze 42 C k tak 38 - 39 C na konci srpna při shodě všech parametrů. Takže ano ve stávající synoptice je tam slušná šance na ještě jeden supertropický peak a pomalu už bych si troufl říct, že i poslední, nebo předposlední. Ale nějaké ty mimořádné extrémy nad 39 C, ba dokonce absolutní rekord, už takhle pozdě mi přijde celkem nepravděpodobný. A přece jenom zde vidím rozdíl oproti červenci vtom, že to bude plynulý nástup z chladna, přes povětšinu týdne příjemné počasí až do nějakého vyvrcholení během příštího víkendu a na začátku týdne.
Ale co musím letos uznat oproti loňsku je, že na GFS se dá opravdu hodně dobře spolehnout i ve výhledu nad 10 dní. A sice to netrefí na den přesně třeba. Ale tak jako např vlnu veder v červenci tam opakovaně maloval od 3. 7. Tady ty 3 horké dny 3. - 5. 8. tam taky svítily od minulého pondělí, také již někdy okolo 8. 6. odhadl docela dobře ty vedra, které přišly do severozápaních Čech a potom ke konci června i na východě. Takže letos je na GFS opravdu spoleh a když už vedra dává tak přijdou. Jinak jsem někde četl, že teplotní anomálie Středozemního moře je v blízkosti Itálie, Francie a Španělska až 6,5 C. I to si myslím může dost napomáhat snadnému průchodu horkého vzduchu k severu a severovýchodu do západní a postupně střední Evropy a je to i podle mého názoru příčina toho, proč každá letošní vlna horkého počasí končí maximy nad 36 - 37 C. 19. 6., 27. 6, 30. 6., 20. - 23. 7., 25. 7., 4 - 5. 8. a potenciálně 14. - 16. 8.
Tomáš J.
Zase je ale potřeba vzít v potaz, že v srpnu bývají ty velmi vysoké hodnoty teplot (i ke 40 °C) dosahovány nejčastěji a absolutní rekord pro ČR byl naměřen až 20. srpna, což je 2 měsíce po letním slunovratu (slunce mělo výšku jako v 2. polovině dubna). Ta potenciální maxima by v podmínkách ČR, přesně jak píšete, měla nastávat na samém konci června/v průběhu července, z nějakého důvodu se zde ale největšímu vedru daří v srpnu (viz v posl. letech 2012, 2013, 2015, 2017, 2018) a letos opět dojde v srpnu k velmi telým dnům. Trochu mě napadá, nemohla by za tím být vlhkost? Přijde mi, že je v srpnu obecně sušší vzduch a výpar z polí již není tak velký, protože jsou sklizená. Když bylo v Dobřichovicích naměřeno 40,4 °C, tak zde byla denní amplituda tuším přes 25 °C, to se za vlhčího vzduchu jen tak nestane.
Frantis95
Na tom s tou vlhkostí určitě něco bude. Proto jsem letos tak moc přikládal váhu té vlně veder v červenci. Protože západní a jihozápadní Evropa byla velmi suchá, a proto jsem viděl ten potenciál velmi vysokých maxim i takhle na severu. V srpnu je obecněji typičtější stabilní sušší počasí nad střední i západní Evropou. Takže je vlhkost nižší, vzduchové hmoty z jihozápadu se nad kontinentem pomaleji ochlazují, a i přesto, že výškové poměry ve Francii nejsou tak extrémní, tak můžeme naměřit maxima léta a navíc často během srpna vznikne stabilní TV, která umožní další vysoušení vzduchu a nárůst amplitud teplot. Ale pořád za mě je vyšší šance na maxima 40 - 41 C + v červenci při silném jihovýchodním proudění z rozpáleného Řecka než v 2. polovině srpna, kdy už se teploty snižují a vzduch se nedokáže natolik rozehřát při již slabším Slunci. Spíše mi přijde, že máme štěstí, že takové ty učebnicové situace se ještě netrefily opravdu do července. Letos k tomu bylo nejblíže a nebýt bloklé TV, tak přepisujeme letos v červenci absolutní maximum možná i o 1 C.
Srpen nepodceňovat, u nás je to v historii měření nejteplejší měsíc v tmax(respektive hlavně ty z minulé dekády), ačkoliv průměrný červenec je o pár desetin teplejší než průměrný srpen. Občas tu na Velké ceně motocyklů (bývala po půlce srpna) padaly tropické dny jeden za druhým.
Yor3
Pokud by vyšel aktuální výstup GFS tak skutečně vlna veder ultra omega . No tak teď už vedro máme, pak přejde studená fronta od SZ a horký vzduch se stejně udrží jižně od nás a pokud převládne tlaková výše a proudění se přetočí na JV/J, tak můžeme jít raketově nahoru a ustálit se kolem 35°C na delší dobu...
Petr11
To jo u vás už jsou výškové poměry okolo 18 až 19 C v 1500 m. n. m. takže z toho už se dají očekávat v nížinách maxima mezi 33 - 34 C, možná nějaká lokalita hodí i 35 C, i když ty bych očekával až zítra. Jinak výhled na ten další týden se pořád mění. Ranní GFS byl rok 2015 a tenhle je zase takový víc zatím v pohodě minimálně v dohledné 10 denní době. Takové to příjemné léto na všechny aktivity s maximy 25 - 30 C. To je za mě zlatý letní střed. A je škoda, že letos jsou ta maxima buď o hodně nižší, nebo šplhají rovnou do 35 C. Den jako dnešek s maximem 29 C, jasnou oblohou, to je naprostá pohoda, a takové počasí by mohlo být pořád během letního období, když by do toho jednou 2 x týdně zapršelo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.