Diskuse o počasí Kdy bude teplo na Valašsku?
ryngle
Tak zítra a ve čtvrtek byste se mohl dočkat 25 C i na Valašsku. No a potom je ta horká vlna pořád odkládaná. Takže tam ta jistota není. A poslední dekáda července jako taková je moc daleko. Ale pokud chcete za teplem. Tak zajeďte né na jih k moři. Ale do Francie nebo Beneluxu od neděle do úterý. Je to tak nešťastně bloklé, že lidi na západě se budou péct 10 dní v řadě a tady z toho bude 1 až 2 tropické dny a 2 letní dny. Tam zažijete i přes 35 C, když tady bude kolem 25 C v nížinách
Psal jsem vedle, že dnes mělo být +19 a nakonec je +23, sice teď trochu víc fučí.
Tahle teplota je pro mně už ideální, na koupání to není, ale léta jsme si užili dost v červnu, takže za mně zatím takové normální léto.
No jinak Honsová slibovala horký srpen, ale na SV zas má být chladněji, tož uvidíme
a jinak ryngle zrají, letos bude maxiúroda
Ondráš*
No z Valašška. Nevidíš její město Né važně, jako z její lokality nevíme vůbec nic. Může být 600 m.n.m. nebo taky z Valmezu, který je necelých 300 m. n. m. a bude mít úplně jiné teploty. Hodilo by to se to upřesnit ryngle, ať víme, kde to léto hledáš. V polohách do 500 m.n.m. určitě dorazí i nějaká ta třicítka příští týden. A letní by měl být celý ten týden kromě PO. Poslední chladný den nás čeká zítra, pak strmě vzhůru
Taky to vypada, ze na Valassku se objevi pristi tyden tropicky den, az do pomerne vysoke nadmorske vysky. A teplo tam potrva dele nez na zapade CR.
Nemusi jezdit tak daleko, uz na Hodoninsku (Sudomernice, meteotom.cz, nejsem to ja) zatim toto leto nebyl ani jeden den s Tmax pod +20, a tropickych dnu tam uz bylo a asi i bude dost. SYNOP stanice tam chybi, ale nedaleko na Slovensku Malacky 11801.
Na stanici 11801 Malacky kousek od Breclavi bylo 10.07.2022 denni Tmax +21.6 °C a za meteorologicke leto 2022 zatim nejnizsi denni maximum 09.06.2022 +20.2 °C, 14.06.2022 +21.6 °C a 10.07.2022 +21.6 °C.
Na Jiznim Slovensku je jeste tepleji, ale neni tam moc prijemne, co se tyce socialniho prostredi. Stejne tak v Madarsku, kde je jeste tepleji.
Ve Slovenskem 11858 Hurbanovo bylo 10.07.2022 denni Tmax +24.3 °C a za meteorologicke leto zatim nejnizsi denni maximum 05.07.2022 +23.5 a 14.06.2022 +23.6 °C.
Kousek od hranic se Slovenskem, jizne od stredniho Slovenska Madarska stanice 12756 Szecseny 152 m nad morem. Na teto stanici zatim od zacatku meteorologickeho leta 2022 jediny den nebyl letni - 09.06.2022 Tmax +24.4 °C (!!!)
Ondráš*
Prave ze ani v tom Hurbanovo ani na Hodoninsku neni maximum nejvyssi. V Polabske nizine a v Plzenskem kraji ci Strednich Cechach byvaji vetsinou maxima vyssi (Dobrichovice 20.08.2012 +40.4 °C). Na celem Slovensku bylo dosazeno poprve v historii +40 °C az 20.07.2007 (Hurbanovo +40.3 °C a Dudince +40.2 °C).
Ale co se tyce poctu letnich a tropickych dni, tak tam v CR vede Hodoninsko, na slovensku v Hurbanovo jeste vice, Madarsko ani nemluve.
Spise jsem psal o minimalnim vyskytu dni S Tmax pod +20 °C a celkove dni, jez nejsou letni.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.